Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

22η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου( Λέρος, 30 Σεπτεμβρίου ‐ 10 Οκτωβρίου 2010)

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή
10 Οκτωβρίου η 22η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου που πραγματοποιείται στη Λέρο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 ερασιτέχνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους συντελεστές.
Στη γιορτή αυτή για το ερασιτεχνικό θέατρο λαμβάνουν μέρος
24 θεατρικές ομάδες, από 16 νησιά, και από τους 5 νομούς του Αιγαίου. Η Συνάντηση πραγματοποιείται στο μικρό νησί της Λέρου και οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πρόσφατα ανακαινισμένο κινηματοθέατρο στο Λακκί με την παρουσία πολλών κατοίκων του νησιού που αγκαλιάζουν με θέρμη τις προσπάθειες των ερασιτεχνικών ομάδων.
Στη Συνάντηση παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων
, κλασσικά και σύγχρονα και οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ευρύ ρεπερτόριο και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για το ανέβασμα αυτών των παραστάσεων. Επιπρόσθετα φέτος φιλοξενούνται τρεις παιδικές παραστάσεις, μια σημαντική προσφορά του θεσμού στο παιδικό κοινό της Λέρου καθώς τις παραστάσεις αυτές καλούνται να παρακολουθήσουν τα παιδιά των Δημοτικών σχολειών του τόπου.
Επίσης κατά τη διάρκεια της φετινής Συνάντησης πραγματοποιήθηκαν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ‐ σεμινάρια από καταξιωμένους ανθρώπους του θεάτρου
, την Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, την Χαρά Μπακονικόλα και τον Βασίλη Κονταξή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εγχείρημα της παράστασης "Οι γερόντισσες και η θάλασσα" σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, με τη συμμετοχή γυναικών ηθοποιών από νησιά του Αρχιπελάγους, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Κονταξή.
Τη Συνάντηση διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
, η Ομοσπονδία Ερασιτεχνικών Θίασων Αιγαίου με τη συνεργασία του Δήμου Λέρου. Την τελέτη έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, η Έπαρχος Καλύμνου Χρυσούλα Συφουνιού, ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κοντραφούρης και η προϊσταμένη της διεύθυνσης πολιτισμού της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βάσω Πολυχρόνη. Ο κ. Χαλκιώτης στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων την μεγάλη προσφορά των θεατρικών ομάδων στην πολιτιστική ανάπτυξη του Αιγαίου, στην πνευματική καλλιέργεια και ψυχαγωγία των κατοίκων των νησιών, ακόμα και των μικρότερων, και σημείωσε πως η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός σ'αυτή τη προσπάθεια, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Πρόεδρος της Ο.Ε.Θ.Α. Μαρία Βενέτη τόνισε την ιδιαίτερη χαρά όλων των ερασιτεχνών που βρίσκονται στη Λέρο και συμμετέχουν στην 22η Συνάντηση, μετά την περσινή ματαίωση της για οικονομικούς λόγους, επισήμανε δε την ανάγκη θεσμοθέτησης αυτού του τόσο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού, προκειμένου να συνεχίζει να αναπτύσει τη θεατρική δημιουργία στο Αιγαίο και με το πρόγραμμα "Το θέατρο ταξιδεύει στην Άγονη γραμμή" να φτάνει στα πιο μικρά και απομακρυσμένα νησιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.