Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου : Ψήφος ενάντια στο μνημόνιο

Τον Θεόδωρο Γ. Χρυσολωρά ανακήρυξε ως νέο υποψήφιο Δήμαρχο Σερίφου η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου όπως μετονομάστηκε η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Σερίφου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2010 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Η πρόταση έγινε από τον απερχόμενο επικεφαλής της παράταξης και Δημοτικό Σύμβουλο  Κώστα Αντωνάκη και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους παρευρισκόμενους.
Ο Θεόδωρος Χρυσολωράς αμέσως μετά την ανακήρυξή του πήρε τον λόγο και μεταξύ άλλων είπε:
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
Από το 1975 μέχρι σήμερα παρακολουθώ και συμμετέχω συστηματικά στα κοινά του νησιού και ταυτόχρονα ασχολούμαι με τον συνδικαλισμό και την πολιτική.
Στην διάρκεια που ασχολούμαι με τα κοινά του νησιού γνώρισα σημαντικούς πατριώτες οι περισσότεροι από τους οποίους δεν βρίσκονται σήμερα  στην ζωή και οι οποίοι μου «δίδαξαν» την αγάπη για τον «βράχο» όπως συνήθιζαν να λένε την Σέριφο.
Στην πολιτική και συνδικαλιστική μου καριέρα γνώρισα επίσης σημαντικούς «δασκάλους» οι οποίοι μου δίδαξαν ότι, ο πλούτος που παράγεται είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων. Μου έμαθαν έτσι ότι αξίζει τον κόπο να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματα των ανθρώπων που δουλεύουν και  παράγουν. Ταυτόχρονα μου δίδαξαν ότι αξίζει να παλεύεις για την δημιουργία μιας κοινωνίας που ο πλούτος που παράγεται θα πηγαίνει εξ ολοκλήρου σε αυτούς που τον παράγουν και όχι στους κάθε λογής κηφήνες της κοινωνίας.
Με τις αξίες της αγάπης και της προσφοράς για την Σέριφο, τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επαγγελματιών έχω γαλουχηθεί με αυτές θα πορευθώ.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η ανακήρυξή μου ως υποψηφίου Δημάρχου Σερίφου είναι για μένα τιμητική και σας ευχαριστώ όλους για αυτό.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτισσες,
Οι φετινές  Δημοτικές εκλογές, έναντι των προηγουμένων θα έχουν εντονότερο πολιτικό χαρακτήρα, εξαιτίας ορισμένων, βασικών  ιδιαιτεροτήτων.
Πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι οι φετινές δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν με βάσει το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ..
Με βάσει το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στις 7 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι της Σερίφου καλούνται στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τοπική κρατική Διοίκηση στο νησί και όχι τοπική αυτοδιοίκηση με τα χαρακτηριστικά και τις αρμοδιότητες που γνωρίζαμε έως σήμερα.
Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι η συνέχεια του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και αποτέλεσμα ευροσυμφωνιών που μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, δεν πρόκειται για κάτι το προοδευτικό όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρομονόδρομου.
Το μνημόνιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση με το ΛΑΟΣ αναφέρεται κατ’ επανάληψη στην Διοικητική μεταρρύθμιση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για να υποψιαστεί κάθε λαϊκός άνθρωπος που στοχεύει αυτή η αντιλαϊκή μεταρρύθμιση.
Η εφαρμογή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ του ΠΑΣΟΚ και του Νέου Δημοτικού και κοινοτικού κώδικα της Ν.Δ.κανένα θετικό αποτέλεσμα για ανάπτυξη προς όφελος του λαού δεν είχαμε. Το αντίθετο μάλιστα.
Δόθηκαν αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους με τα γνωστά αποτελέσματα.
Εφαρμόστηκαν ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Εμπορευματοποιήθηκαν κοινωνικοί τομείς.
Διευρύνθηκε ο δανεισμός των Ο.Τ.Α. δημιουργώντας νέα χρέη, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα λαϊκά στρώματα.
Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες θεσμοθετούνται τρία επίπεδα αστικής κρατικής εξουσίας:
Α) Κεντρική κρατική Διοίκηση.
Β) Περιφερειακή κρατική Διοίκηση.
Γ) Τοπική κρατική Διοίκηση.
Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας ή συνταξιούχος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι το σημερινό κράτος, το οποίο υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, θα αλλάξει χαρακτήρα επειδή οι αρμοδιότητες «σπάνε» στα τρία.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα φέρει απολύσεις.
Θα φέρει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
Θα τεμαχίσει και θα υποβαθμίσει υπηρεσίες(Υγεία-Παιδεία)
Θα  εμπορευματοποιήσει κοινωνικούς τομείς και υπηρεσίες
Θα αυξήσει τους  έμμεσους φόρους.
Θα επιβληθεί τοπική φορολογία
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προβλέπει μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στους Δήμους οι οποίοι είναι ανεπαρκείς και δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδίδονται.
Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα έχουμε την δυνατότητα αναλυτικότερης παρουσίασης των θέσεών μας για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Δεύτερη ιδιαιτερότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι θα διεξαχθούν εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Η κρίση αυτή είναι κρίση που οφείλεται στον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης μέσω του οποίου συσσωρεύτηκαν τεράστια κέρδη σε λίγα χέρια παρήχθησαν τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων οι οποίες δεν μπορούν να διατεθούν αφού το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται.
Στο όνομα του ξεπεράσματος αυτής της οικονομικής κρίσης η ελληνική κυβέρνηση με τρόπο πραξικοπηματικό και με τις ψήφους του ΛΑΟΣ πήρε μια σειρά βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Κατακτήσεις και δικαιώματα 60 χρόνων ισοπεδώθηκαν σε μια συνεδρίαση της βουλής με την ψήφιση του περίφημου μνημονίου.
Γι’ αυτό η ψήφος στις εκλογές του Νοέμβρη θα πρέπει να είναι και ψήφος ενάντια στο μνημόνιο και στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που αυτό περιλαμβάνει.
Πρέπει να είναι ψήφος καταδίκης της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής  πολιτικής.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Πολλές φορές στην διάρκεια προεκλογικών περιόδων ασκείται από τους υποψηφίους μια μηδενιστική κριτική στην απερχόμενη Δημοτική αρχή, ότι τίποτα απολύτως δεν έκανε.
Εμείς δεν μηδενίζουμε για ότι έχει γίνει στο νησί διαχρονικά, αφού έργα έγιναν και μάλιστα σημαντικά.
Η δικιά μας κριτική στρέφεται κυρίως στο ποια ανάπτυξη, ποιες ανάγκες και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν διαχρονικά στο νησί. Εμείς πιστεύουμε ότι τα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθείται στα πλαίσια των Ευρωσυμφωνιών.
Το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε 40 χρόνια τώρα για την Σέριφο είναι η μονομερής και μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση των 2/3 του νησιού, την εξαφάνιση του πρωτογενή τομέα και την οικολογική καταστροφή του νησιού.
Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί ορισμένους στόχους και συμφέροντα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο νησί.
Είναι γεγονός ότι την τελευταία οκταετία και στα μικρά, τοπικά έργα, υπήρξε υστέρηση, αλλά και η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου δεν είναι ικανοποιητική.
Οι «πλουσιοπάροχες» προεκλογικές υποσχέσεις, της απερχόμενης Δημοτικής αρχής έμειναν στα χαρτιά.
Για την κατάσταση στον Δήμο και τα έργα θα τοποθετηθούμε όταν ολοκληρωθεί η ενημέρωση που έχουμε ζητήσει.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

Δεν είναι στις προθέσεις μας να υποσχεθούμε τα πάντα μέσα από ιλουστρασιόν εκδόσεις προγραμμάτων. Μια υπόσχεση μπορούμε να δώσουμε, οτι θα είμαστε παρόντες σε κάθε αγώνα που θα αναπτύσσεται για την βελτίωση της ζωής της λαϊκής οικογένειας στο νησί, αλλά και γενικότερα.
Το πρόγραμμά μας θα το διαμορφώσουμε κατά την διάρκεια περιοδειών σε όλες τις περιοχές του νησιού ακούγοντας τις ανάγκες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων και όσων δραστηριοποιούνται στο νησί.
Θέλουμε όμως να δώσουμε από τώρα το περίγραμμα των προτεραιοτήτων μας για το νησί.
  1. Η Τουριστική ανάπτυξη. Ο τουρισμός και οι δραστηριότητες γύρω του(οικοδομική δραστηριότητα-επαγγελματίες κ.λπ.) είναι και θα είναι για αρκετά χρόνια ακόμα, το κύριο εισόδημα για το νησί. Επιβάλεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα και υποδομές που να βοηθάνε σε αυτήν την κατεύθυνση.
  2. Η Ακτοπλοΐα ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο, θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο που να μην απομονώνεται το νησί ούτε για μία μέρα, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Για μια Ακτοπλοΐα με βάσει τις ανάγκες των νησιωτών και όχι με βάσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών.
  3. Η Υγεία .Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην στελέχωση του Ιατρείου με προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες του γηρασμένου πληθυσμού κατά την χειμερινή περίοδο, και των χιλιάδων επισκεπτών κατά την  θερινή σαιζόν.
  4. Περιβάλλον. Όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε την προστασία της Δημόσιας περιουσίας από καταπατήσεις, την προστασία των θαλασσών, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, το οικιστικό(τροποποίηση Π.Δ.Σηφουνάκη) κ.λπ.
  5. Υδάτινοι πόροι. Χρειάζεται η προστασία και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νησιού με αντίστοιχες υποδομές προκειμένου το νησί να εξακολουθήσει να έχει σε επάρκεια τον «θησαυρό» που διαθέτει, το νερό.
  6. Ο πρωτογενής τομέας . Ο Πρωτογενής τομέας στο νησί είναι σχεδόν ανύπαρκτος αλλά απαραίτητο να αναπτυχθεί για μια ισόρροπη ανάπτυξη. Είναι μια δύσκολη υπόθεση που θα χρειασθεί προσπάθεια και χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα.
  7. Πολιτισμός. Πέρα από τα λαϊκά πανηγύρια και τις λαϊκές γιορτές χρειάζεται η ανάπτυξη ευρύτερης πολιτιστικής «τροφής», ιδιαίτερα τον χειμώνα.
  8. Οργάνωση υπηρεσιών του Δήμου. Υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να διαθέτει βασικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των πολιτών και του νησιού.
Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
Ο Συνδυασμός μας θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του και όλα τα γενικότερα λαϊκά προβλήματα (Ασφαλιστικά-Ακρίβεια-Φορολογικά-Εισόδημα-Μνημόνιο κ.λπ.
Εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι δεν είμαστε με όλους. Θέλουμε να υπηρετήσουμε και να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στο νησί, με τους μικρούς επαγγελματίες του νησιού τους εναπομείναντες αγρότες, με τους συνταξιούχους τους νέους και τις νέες και με κάθε λαϊκό άνθρωπο, για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.
Στόχος μας δεν είναι η εκπροσώπηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου.
Έχουμε επίγνωση των προβλημάτων και των δυσκολιών που θα συναντήσουμε.
Είμαστε όμως αποφασισμένοι, διαθέτουμε δυνάμεις και κουράγια για να ανταπεξέλθουμε, προκειμένου να γυρίσει σελίδα στην Διοίκηση του Δήμου Σερίφου.
Καλούμε τους Σερφιώτες και τις Σερφιώτισσες να κάνουν το μεγάλο βήμα υπερψηφίζοντας τον Συνδυασμό μας και αναθέτοντάς του την ευθύνη της Διοίκησης του νησιού.
Για ένα Δήμο σωστά οργανωμένο, Αγωνιστικό, διεκδικητικό που δεν θα υλοποιεί αντιλαϊκές πολιτικές.


Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ «ΚΑΘΑΡΗ»  ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.