Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Συναντήσεις Πάπιτση-φορέων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου,ανάμεσα στον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάπιτση και μέλη της κίνησης Σύρος- Δύναμη Ανάπτυξης και τους Συλλόγους Αλιέων Βάρης, Γονέων και Κηδεμόνων Βάρης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάρης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΒΑΡΗΣ
Ο Σύλλογος Αλιέων Βάρης αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που υφίστανται στο λιμάνι της Φάμπρικας αλλά και στον κόλπο της Βάρης.  Ιδιαίτερα, αναφορικά με το λιμάνι της Φάμπρικας ανέφεραν οι αλιείς ότι μέσα στο καταφύγιο τα τελευταία χρόνια παρασύρθηκαν οι μεγάλοι ογκόλιθοι που βρίσκονταν τοποθετημένοι εκεί για λόγους ασφαλείας με αποτέλεσμα να έχει εκτεθεί το λιμάνι σε κινδύνους, ακόμη δεν αποκλείονται και καταστροφές σκαφών, το δε πρόβλημα αυτό μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και επαφές του Συλλόγου με τις αρμόδιες αρχές, δεν έχει αποκατασταθεί, ούτε καν έχει πραγματωθεί η απαραίτητη μελέτη για την πλήρη αποκατάστασή του.
Ακόμη όμως και μέσα στον όρμο της Βάρης, πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες οι οποίοι καταφτάνουν με τα σκάφη τους καθώς δεν υπάρχει διάδρομος ο οποίος να επιτρέπει την πρόσβαση στην παραλία με φουσκωτό ή άλλου είδους μέσο και οι επισκέπτες αναγκάζονται να προσεγγίζουν γειτονικές παραλίες για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στη στεριά (περπατούν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη διαμονή τους προϊόντα).
Τελειώνοντας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου παρέδωσε στον υποψήφιο δήμαρχο μία σημαία με το έμβλημα του Συλλόγου, ευχόμενός του καλή επιτυχία.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος έδωσε έμφαση στην ασφάλεια των όρμων και των ναυτικών καταφυγίων της Σύρου και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση αυτή προέχει από κάθε τι άλλο.  Πρώτα από όλα θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη μελέτη και να τεθεί σε εφαρμογή η αποκατάσταση των ογκολίθων του λιμανιού της Φάμπρικας οι οποίοι έχουν παρασυρθεί και έχουν καταστήσει με τον τρόπο αυτόν επικίνδυνο το λιμάνι.  Πρότεινε επίσης την δημιουργία διαδρόμου στην μια πλευρά της παραλίας της Βάρης προκειμένου οι επισκέπτες με τα σκάφη να έχουν πρόσβαση στην παραλία αλλά ταυτόχρονα να μην «κόβεται η παραλία στη μέση» από τον διάδρομο αυτόν και ενοχλούνται ή εκτίθενται σε κίνδυνο οι λουόμενοι. Τέλος, συζήτησαν την προοπτική για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στα μη κατοικήσιμα νησιά και σε περιοχές κατοικήσιμων νησιών που επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιων χώρων, ώστε μακροπρόθεσμα να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ψαριών.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΗΣ
Ανησυχία εξέφρασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης για το μέλλον του Συλλόγου και τις δραστηριότητες του με την εφαρμογή του ενιαίου Δήμου.  Ο κυριότερος φόβος του Συλλόγου είναι ότι θα ευνοηθούν οι Σύλλογοι και οι εκδηλώσεις των μεγάλων Δημοτικών Κοινοτήτων σε βάρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάρης. Ταυτόχρονα όμως, τα μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν την επιθυμία για συνεργασία με τους υπόλοιπους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Σύρου έτσι ώστε να μην χαθούν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί.
Σε αισιόδοξο κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση των μελών του Πολιτιστικού συλλόγου Βάρης και του υποψηφίου Δημάρχου και των μελών της κίνησης Σύρος- Δύναμη Ανάπτυξης, καθώς όλα τα μέρη υπογράμμισαν την αναγκαιότητα ύπαρξης και ενίσχυσης, των κατά τόπους Πολιτιστικών Συλλόγων.  Μάλιστα, ο υποψήφιος Δήμαρχος πρότεινε την συνεύρεση όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου για την οργάνωση και εφαρμογή ενός ενιαίου ετήσιου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.  Με τον τρόπο αυτόν, συνέχισε ο υποψήφιος Δήμαρχος, αφενός θα διασφαλίσουμε την απαραίτητη μεταξύ των Συλλόγων συνοχή και συνεργασία και αφετέρου θα μπορούμε να οργανώσουμε πολλές εκδηλώσεις στο νησί, μη ανταγωνιστικές μεταξύ τους, τις οποίες θα έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε εγκαίρως σε πανελλήνιο ή και σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο στο νησί μας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΡΗΣ

Σε δύο διαφορετικά κτίρια λειτουργεί το δημοτικό σχολείο Βάρης σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Το δημοτικό σχολείο Βάρης φιλοξενεί 120 περίπου μαθητές. Τρεις τάξεις στεγάζονται στο διδακτήριο του Μάννα και άλλες τρεις τάξεις στεγάζονται στο διδακτήριο της Βάρης, επιβαρυνόμενο με διπλά λειτουργικά έξοδα (πετρέλαιο, γραφική ύλη κλπ) λόγω της διπλής κτιριακής εγκατάστασης. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου τόνισε την ανάγκη για οικονομική επιχορήγηση από το κράτος, προκειμένου να κατασκευαστεί συμπληρωματικό κτίριο και να λειτουργεί πλέον το σχολείο σε ένα ενιαίο κτίριο, ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη για κατάλληλη υποδομή στο κτίριο για την άθληση των μαθητών σε κατάλληλο αύλειο χώρο. Το κτιριακό βρίσκεται σε εξέλιξη με τη δημιουργία νέων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών και τη στέγαση και των έξι τάξεων στη Βάρη.
Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στο πρόσφατα παραδοθέν γήπεδο στη Βάρη, το οποίο αν και παραδόθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, κατασκευάστηκε με κακοτεχνίες και επιβλήθηκε και σχετικό πρόστιμο στον εργολάβο, ενώ παραμένει αναξιοποίητο λόγω της ανασφάλειας του χώρου. Μέχρι σήμερα το γήπεδο αυτό παραμένει ακατάλληλο για άθληση καθώς πέφτουν βράχια και χώμα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα παιδιά που βρίσκονται στο χώρο αυτό.
Ο υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στους γονείς και στις προσπάθειες που θα γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και έκανε πρόταση για μετατροπή του ακατάλληλου μέχρι σήμερα γηπέδου σε κλειστό γυμναστήριο και στην τοποθέτηση τάπητα ώστε να αξιοποιηθεί και να μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές του σχολείου αλλά και από τους Αθλητικούς συλλόγους.
Τέλος τόνισε ότι η πολιτική του συνδυασμού ΣΥΡΟΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ είναι η ισόρροπη Περιφερειακή Ανάπτυξη του Νησιού, με ζωντανά χωριά, ανοιχτά γραφεία και υπηρεσίες, εξυπηρέτηση του Δημότη στον τόπο και το χωριό του, άμεσα, γρήγορα, οικονομικά.
Ενίσχυση των Τοπικών συμβουλίων με πόρους αρμοδιότητες και ανθρώπινο δυναμικό, για την επίλυση των Τοπικών προβλημάτων, ώστε το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο να επικεντρωθεί με τα έργα και την πορεία Ανάπτυξης του Νησιού.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΞΟΥ
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες 5 Οκτωβρίου,  ανάμεσα στον υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Πάπιτση και μέλη της κίνησης Σύρος- Δύναμη Ανάπτυξης και τους πολιτιστικούς Συλλόγους των Πελοποννησίων, Ηπειρωτών, Κρητών, Μακεδονίας, Πόντου, Θράκης, Ναξίων  και Ρούμελης
Κοινός προβληματισμός όλων των Συλλόγων αποτελεί η στέγασή των γραφείων αλλά κυρίως των Αρχείων τους σε ένα χώρο παραχωρημένο από τον ενιαίο πλέον Δήμο, καθώς για τους συλλόγους αυτούς η μίσθωση ακινήτου είναι οικονομικά ασύμφορη. 
Όσοι σύλλογοι διατηρούν γραφεία σήμερα, καταβάλλουν τα μισθώματα εξ ιδίων χρημάτων, ενώ οι περισσότεροι δεν διατηρούν καθόλου γραφεία και υποχρεώνονται να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις σε οικίες των μελών τους ή και στα καφενεία , όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. 
Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών ανέφερε ότι έχει εδώ και δύο χρόνια υποβάλλει γραπτό αίτημα στέγασης του Συλλόγου στο Δήμο της Ερμούπολης χωρίς όμως ποτέ να λάβει απάντηση.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Πάπιτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση παραχώρηση κατάλληλου κτιρίου, για την στέγαση των γραφείων των ανωτέρω συλλόγων και μάλιστα θα πρέπει να παραχωρηθεί ακίνητο το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει και τις δραστηριότητες των συλλόγων, όπως είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χωρών, εκθέσεις και άλλες δράσεις.
Στο ίδιο κτίριο θα ήταν δόκιμο, πρόσθεσε ο υποψήφιος Δήμαρχος, να δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται τόσο οι δημότες όσο και οι τουρίστες , όπου θα προβάλλονται οι παραδόσεις κάθε Ελληνικής  γωνιάς.
Απαραίτητη είναι η διατήρηση των ανωτέρω Συλλόγων ανέφερε ο υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά και η ενίσχυσή τους έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του σπουδαίου έργου τους το οποίο θα πρέπει να προβληθεί όχι μόνο μέσω των τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πρότεινε την ανάπτυξη αμφίδρομης συνεργασίας, για να δημιουργηθούν δομές και θεσμοί που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις δικές τους πατρίδες, ανταλλαγές ομάδων νέων, παιδιών σε κατασκηνώσεις, πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.λπ. αξιοποιώντας τα προγράμματα, αδελφοποιήσεων, νέας γενιάς, πολιτισμού, κ.λπ..
Πολλά μπορούν να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν, ξεκινάμε σήμερα την πρώτη επαφή και συνεχίζουμε, με συζητήσεις και προγραμματισμό να λύσουμε τα όποια προβλήματα σας και σε συνεργασία μαζί να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες προς όφελος όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.