Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση Πάπιτση-Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μεταξύ της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του επικεφαλής του συνδυασμού «Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης» κ. Γιώργου Πάπιτση, ο οποίος έχει ξεκινήσει επαφές με τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού προκειμένου να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση και τα προβλήματα της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός η παρουσίαση του έργου και των επιμέρους δράσεων του Επιμελητηρίου και αφετέρου η ενημέρωση της Διοίκησης, για το πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Γ. Πάπιτση, με γνώμονα την πάγια θέση της Διοίκησης, για προώθηση των θεμάτων που αφορούν τη στήριξη και την ενίσχυση  της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Στη συνάντηση, συμμετείχαν από πλευράς Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Βασιλικός, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Λεονάρδος Ρούσσος, ο Διοικητικός Προιστάμενος κ. Αλέξης Τσιάντης και στελέχη της Εταιρείας Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων, ενώ από τον συνδυασμό «Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης» ο κ. Γ. Πάπιτσης, η κα Αγγελική Πρίντεζη και ο κ. Γιάννης Βουτσίνος.

Ο κ. Γιάννης Ρούσσος, αναφέρθηκε στο όραμα και το πλάνο της σημερινής Διοίκησης να προσδώσει κυκλαδικό χαρακτήρα στο Επιμελητήριο και να προσφέρει στις επιχειρήσεις – μέλη του ουσιαστικές και σύγχρονες υπηρεσίες.
Μετά την σύντομη αναφορά του στις δράσεις, στις υποδομές και στο μελλοντικό σχεδιασμό του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Γιάννης Ρούσσος, επεσήμανε τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις εν μέσω αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας, με κάθε τρόπο.

Επίσης, τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε συνεργασία ή διαβούλευση του ζητηθεί να συμμετάσχει με σκοπό την κατάρτιση ενός στοιχειώδους προγραμματισμού για το νησί, αλλά και να παράσχει τη βοήθειά του, όπου αυτό είναι δυνατό.

Ενημέρωσε τον κ. Γ. Πάπιτση, ότι το Επιμελητήριο έχει ήδη εκπονήσει ένα πλήρες Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Σύρο - όπως και για τα νησιά Άνδρο, Μήλο, Νάξο, Πάρο και Τήνο -  το οποίο, σαν ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης, με πολυετή ορίζοντα, προϋποθέτει και απαιτεί την ενεργή εμπλοκή του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών φορέων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρούσσος ζήτησε τη δέσμευση – η οποία και δόθηκε -  από τον κ. Πάπιτση, ώστε αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο να ληφθεί υπόψη από τον ενιαίο Δήμο, να επικαιροποιηθεί με μέριμνα του Επιμελητηρίου και να αποτελέσει βάση για ένα μακροπρόθεσμο και ρεαλιστικό σχεδιασμό για το μέλλον του νησιού.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου κ. Γιώργος Πάπιτσης, δήλωσε  ότι το ίδιο πνεύμα και η ίδια φιλοσοφία χαρακτηρίζουν το συνδυασμό που εκπροσωπεί, ώστε τα αποτελέσματα της δράσης του, να είναι πρακτικά και βιώσιμα.   
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και παρακολουθώντας από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, επεσήμανε ότι οι δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης και η πολυπλοκότητα ακόμα και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, έχουν απομακρύνει τους επιχειρηματίες από τις επενδύσεις, που τόσο χρειάζεται σήμερα η χώρα μας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των παλινδρομήσεων και των ανεπίτρεπτων καθυστερήσεων από πλευράς υπηρεσιών προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν εξετασθεί οι ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων του 1ου κύκλου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ.
Ακόμα, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης και τόνωσης της μεταποιητικής βάσης της χώρας και βέβαια και του Νομού Κυκλάδων.

Στο σημείο αυτό, πρότεινε συνεργασία με το Επιμελητήριο για υποβολή συστηματικών παρεμβάσεων, με σκοπό τη ριζική αλλαγή στη δομή και οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ότι αφορά:
§  τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες, σε επίπεδο αδειοδοτήσεων αλλά και άλλων διοικητικών θεμάτων
§  την ανασύσταση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας
§  την δυνατότητα ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών που αφορούν πολίτες ή επιχειρήσεις, εντός των ορίων του Δήμου ή του Νομού, χωρίς τη μεσολάβηση και τις συνεπαγόμενες καθυστερήσεις των κεντρικών υπηρεσιών των αρμόδιων Υπουργείων
§  την αναδιοργάνωση του Δήμου και την προσφορά όλων των υπηρεσιών του σε ψηφιακή μορφή, ώστε να εξυπηρετείται κάθε πολίτης, από το σπίτι του.

Τέλος, ο κ. Γ. Πάπιτσης τόνισε ότι στην παρούσα φάση, θα πρέπει οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεργασθούν με τα Επιμελητήρια και τους λοιπούς επαγγελματικούς φορείς, ώστε να συμβάλλει ο καθένας με τη γνώση και την εμπειρία του, στη διεκδίκηση για αλλαγή του κράτους και επιτάχυνση των απογοητευτικών μέχρι σήμερα ρυθμών εξυπηρέτησης των πολιτών και υποστήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.