Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

«ΣΥΡΑ ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ’ΟΝΕΙΡΟ» Πολεοδομία Σύρου – παρανομίες – πολιτικές ευθύνες


Αναμφίβολα το δικαστικό μέρος αυτής της υπόθεσης μας ενδιαφέρει. Όμως είναι άλλοι οι αρμόδιοι (ελεγκτικοί μηχανισμοί, δικαιοσύνη) που πρέπει να ξεμπερδέψουν νομικά το κουβάρι, έχουν την ικανότητα και μπορούν να το κάνουν. Αρκεί να υπάρχει η βούληση. Εμείς θα σταθούμε στην πολιτική και κοινωνική όψη αυτής της ιστορίας.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και δεν αφορούν μόνο στις τελευταίες εξελίξεις στην Πολεοδομία Σύρου. Είναι εδώ και 10 χρόνια που καταγγέλλουμε τη διάχυτη παρανομία που χαρακτηρίζει την έκδοση οικοδομικών αδειών. Είναι εδώ και 10 χρόνια που καταγγέλλουμε, αναλυτικά και τεκμηριωμένα, τη μεγάλη ανομία που συνοδεύει τη γνωστή ιστορία  του πολεοδομικού ζητήματος της Ερμούπολης. Ποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν να αποφύγουν τις συνέπειες τεσσάρων ( 4) αποφάσεων του Σ.τ.Ε.;  Ποιοι γυροφέρνουν μια, υποτιθέμενη, «πολεοδομική μελέτη» από Υπουργείο σε Υπουργείο αποζητώντας νομιμοποίηση ή, με άλλους όρους, άφεση αμαρτιών;
Είναι εδώ και καιρό που καταγγέλλουμε  τις παρανομίες που συνοδεύουν την κατασκευή  του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης που καταγγέλλουμε τα όσα, εναντίον της ιστορίας και του πολιτισμού αυτής της πόλης, σκαρφίζεται η Δημοτική Αρχή και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για να κατεδαφίσουν το 3ο Δημοτικό, θαυμαστό αρχιτεκτονικό έργο τις δεκαετίας του ’30 του  διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα του μεσοπολέμου Πάτροκλου Καραντινού. και να κατασκευάσουν  αδικαιολόγητα ένα άλλο στη θέση του.
Για όλα αυτά η «απάντηση» των αρμοδίων και υπευθύνων είναι πάντα η ίδια: είναι όλα νόμιμα. «Απάντηση» που συχνά συνοδεύεται από απόπειρες λοιδορίας και απειλών για όσους επιμένουν επί της νομιμότητας.
Υπάρχει, εδώ και χρόνια, το πολιτικό και κοινωνικό  κλίμα, το υπέδαφος μέσα και πάνω στο οποίο ευδοκιμούν, φυτρώνουν και αναπτύσσονται οι ποικιλίες αυτών των «λουλουδιών». Παρόλο που καταλαβαίνουμε ότι οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους θα επαναλάβουμε: το μαχαίρι πρέπει να φτάσει μέχρι το κόκαλο.
Δεν αμφιβάλουμε ότι κάποιοι παίξανε το δικό τους παιχνίδι και ότι οι ευθύνες, αστικές και ποινικές, όταν αποδοθούν, θα είναι συγκεκριμένες και με ονοματεπώνυμο. Η «νέα επιχείρηση» ορισμένων να  πληρώσουν κάποιοι ως «αποδιοπομπαίοι τράγοι», για να παραμείνουν, για μια ακόμη φορά, οι πολλοί και κυρίως οι πολιτικά υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι στο απυρόβλητο, αλλά και η αμετροέπεια με την οποία αυτοί οι ίδιοι να μας λένε ότι «επήλθε η κάθαρση: χτυπήθηκε η τρισκατάρατη διαφθορά, σωθήκαμε από τις παράνομες συμπεριφορές» προκαλεί τον Συριανό δημότη. Πρόκειται για επιθυμία προς το έντεχνο «κουκούλωμα», για να συνεχιστεί ο εγκλωβισμός του απλού πολίτη σε ένα πελατειακό σύστημα συναλλαγών, που καταλήγει στο να ευνοεί τα συμφέροντα των πιο ισχυρών-διαπλεκόμενων. Οι τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις για κάποιους δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργήσουν σαν «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για τη διαχρονική ευθύνη των πολιτικών υπευθύνων αυτής της διαλυτικής για την κοινωνία και την ηθική υπόθεσης.
Δυστυχώς, με αυτό το σύστημα πολλοί πολίτες φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί, παρόλο που τους υποβαθμίζει, και τους στερεί την κοινωνική και προσωπική αξιοπρέπεια: Γιατί έχουν φθάσει, να θεωρούν ότι η συναλλαγή είναι, αναπόφευκτα, ο μόνος «αποτελεσματικός» τρόπος που τους έχει απομείνει για να εξυπηρετηθούν ακόμα και τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Θεωρεί η τοπική κοινωνία δίκαιο και προς το συμφέρον της να βρίσκεται στη διαρκή ομηρία ενός μηχανισμού πολιτικο-διοικητικού που υποβαθμίζει κάθε έννοια ισονομίας και συνταγματικών δικαιωμάτων; Δε νομίζει ότι θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε αυτήν την κατάσταση; Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να το κάνει και με την επιλογή των μελών της  ενώπιον της δημοτικής κάλπης στις 7-11-2010.
Με βάση τα παραπάνω, ως Δημοτική Κίνηση δε θεωρούμε καθόλου πειστικές τις εξηγήσεις για το σκάνδαλο και για τη σημερινή κατάσταση στην Πολεοδομία Σύρου που προσπαθεί να δώσει ο κ. Νομάρχης. Ούτε θεωρούμε ότι τα προβλήματα στην Πολεοδομία λύνονται με καλές προθέσεις και «ηρωικές» αποφάσεις τύπου «..θα είμαι εκεί κάθε πρωί να παρακολουθώ τι γίνεται για να εκδοθούν οι δεκάδες οικοδομικές άδειες που εκκρεμούν». Δηλαδή, πρώτα, κατά το θλιβερό καθεστώς συναλλαγής που επικρατούσε, η Πολεοδομία λειτουργούσε, ενώ τώρα αδυνατεί; Η Πολεοδομία διαθέτει και καλό ανθρώπινο δυναμικό. Χρειάζεται όμως άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δημιουργηθούν οι συνθήκες νομιμότητας ούτως ώστε οι υπάλληλοι να μπορέσουν να λειτουργήσουν υπεύθυνα και παραγωγικά. Δε χρειάζονται ούτε έκτακτα μέτρα, ούτε έκτακτες αποφάσεις. Χρειάζεται η ομαλότητα ως επακόλουθο μιας συνεπούς εφαρμογής των νομίμων διατάξεων και διαδικασιών. Κατάργηση κάθε έννοιας συναλλαγής «δημόσιο με ιδιώτες». Ισόνομη μεταχείριση των πολιτών. Ερμηνείες διατάξεων εκ του πονηρού, παραθυράκια, αυθαιρεσίες κ.λπ., για τους «λίγους» και «εκλεκτούς» ας πάνε στον κάλαθο των αχρήστων.
Σε λίγους μήνες η Πολεοδομία θα περάσει στον ενιαίο Δήμο. Χωρίς πολλά λόγια και πομφόλυγες απαιτείται να γίνει μια εξαιρετικά σοβαρή και δύσκολή δουλειά ανασυγκρότησης της υπηρεσίας. Δεν είναι θέμα «πολιτικής βούλησης». Είναι σεβασμός στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια του πολίτη. Είναι θέμα δημοκρατίας, συνταγματικότητας, νομιμότητας. Είναι θέμα κοινωνικής ισότητας και συνοχής. Αλλά όλα αυτά απαιτούν συγχρόνως και μία κοινωνία ενεργή και δραστήρια. Που δεν αρκείται στο να μοιράζει, κατά διαστήματα, «επιταγές εν λευκώ», να ορίζει «αντιπροσώπους» που δεν αντιπροσωπεύουν τα νόμιμα κείμενα των μελών της. Που αναλαμβάνει να υπερασπίσει τα δικαιώματά της σε πρώτο πρόσωπο, που μεριμνά για το μέλλον της και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωσή του.
Υπό τις σημερινές συνθήκες λοιπόν, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι - από τόσους υπεύθυνους και αρμόδιους, ο κύριος δήμαρχος, ο κύριος νομάρχης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι κυκλαδίτες βουλευτές, οι φορείς του νησιού, κανένας  τους (έστω για την τιμή των όπλων), δεν έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση που να καταδικάζει απερίφραστα την εκτροπή. Απεναντίας σύλλογοι όπως, η τοπική Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Μηχανικών Σύρου προσπαθούν «ακροβατώντας» να  δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Διότι το συριανό «ΚΑΘΕΣΤΩΣ» κατόρθωσε να κάνει τη διαφθορά, πέρα από ένα σύνηθες φαινόμενο, μέρος της συριανής ζωής, που χωρίς αυτήν δεν μπορεί να ζήσει. Το ότι αυτό το «καθεστώς» μη ισονομίας βλάπτει κυρίως τα πιο ασθενή στρώματα των πολιτών δε φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως τις «άρχουσες» τάξεις.
Και τώρα, που μας έτυχε το «ατύχημα», το συριανό «καθεστώς», εφ’ όσον επωφελήθηκε απεριόριστα από τα «λουλούδια» που φύτευσε και έθρεψε το ίδιο, με αποστασιοποιημένους αυτούς  που επωφελήθηκαν και συνεχίζουν να επωφελούνται περισσότερο από τον καθένα, θυσιάζει την όποια Ιφιγένεια εν Αυλίδι με τελετουργικό τρόπο.
            Γι’αυτό και – πέραν άλλων – θεωρούμε ότι αξίζει ο συνδημότης μας στις 7-11-2010 να επιλέξει το Συνδυασμό «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» για να μπορέσει η οικιστική ανάπτυξη της Σύρας και η προστασία της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, να γίνει με σχέδιο και νομιμότητα, μακριά από πελατειακές σχέσεις και κάθε είδους συναλλαγές, προς όφελος όλων των Συριανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.