Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Απολογισμός έργου Περιφέρειας Ν.Αιγαίου

Απολογισμό των όσων έχουν δρομολογηθεί μέχρι τώρα στα Δωδεκάνησα επί θητείας του, έκανε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Βασίλης Μπρακουμάτσος. Ο Περιφερειάρχης όμως δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον προκάτοχό του κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, λέγοντας ότι «διακατέχεται από πολιτική βουλιμία που τον οδηγεί στο να τα ισοπεδώνει όλα και να κάνει τα πάντα για επικοινωνιακούς λόγους».
Ξεκινώντας τη συνέντευξη, αφού έδωσε τις ευχές του σε όσους κατέρχονται στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ημερίδα που έγινε στη Σύρο με θέμα «Εγνατία ΟΔΟΣ Α.Ε και προοπτική συνεργασίας με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Ο.Τ.Α». Επίσης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ στην Τήλο, Σύμη και Χάλκη, προκειμένου να συζητήσει με τους δημάρχους για τα έργα, που μπορούν να υλοποιηθούν με τη βοήθεια της εταιρείας.
Τα έργα αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στην κοινή υπουργική απόφαση, η οποία υπεγράφη προσφάτως και κοινοποιήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ακολούθησε συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. " Συναποφασίσαμε να είμαστε σε συνεργασία και αν υπήρχαν κάποια προβλήματα, πιστεύω ότι τώρα θα εκλείψουν", τόνισε ο κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος αναφερόμενος, στις σοβαρές ενστάσεις που είχε το ΤΕΕ, στο θέμα της συνεργασίας με την "ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ". Αντίστοιχη ημερίδα με αυτή που έγινε στη Σύρο, θα πραγματοποιηθεί και στη Ρόδο με συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού που θα έρθει στο νησί μας.
Εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη Ρόδο και είχε ως θέμα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης». Ο Περιφερειάρχης μίλησε και για τα 6.000.000 ευρώ που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ, για τις δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν σε μεγάλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. "Αμέσως μετά τις εκλογές, θα γίνει άλλη μια ημερίδα για το ίδιο θέμα, καθώς πρέπει πολύ σύντομα να δοθεί στη δημοσιότητα και η σχετική προκήρυξη", τόνισε ο κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε και για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ εκφράζοντας την ικανοποίηση του, γιατί μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί έργα και ενέργειες που καλύπτουν το 85% των πόρων, υπεγράφησαν συμβάσεις με αντίστοιχο ποσοστό 71%, ενώ το ποσοστό απορρόφησης ξεπερνά το 20%. Σε ό,τι αφορά το μέρος του προγράμματος που έχει εκχωρηθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ύψους 193.000.000 ευρώ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 42 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 86,4 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 33 είναι νέα έργα, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι μεταφερόμενα , δηλαδή είχαν αρχικά ενταχθεί στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τώρα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των μεταφερόμενων έργων είναι και η Βελτίωση της Εθνικής Οδού Ρόδου - Λίνδου από το Φαληράκι έως τα Κολύμπια με προϋπολογισμό 13.000.000 ευρώ. Επίσης στο ΕΣΠΑ μεταφέρεται και το έργο της κατασκευής του Αγωγού Μεταφοράς Λυμάτων από τον Αρχάγγελο στον Βιολογικό, με προϋπολογισμό τα 2. 149.738 ευρώ. Θετικά έχουν αξιολογηθεί και θα ενταχθούν σύντομα στο πρόγραμμα τα έργα της κατασκευής του 4ου Λυκείου στην περιοχή Ροδοπούλα, του ολοήμερου 8θέσιου Δημοτικού Σχολείου Καρδάμαινας και της στερέωσης και ανάδειξης του αρχαίου οικισμού στη Χάλκη.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη συνάντηση ανάμεσα στις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την εξέταση της πορείας υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, καθώς και στελέχη της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η πρόοδος του Προγράμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης τον Ιούνιο και εξετάστηκε αναλυτικά η πορεία ανά κατηγορία έργων και δράσεων σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί και συνδέονται άμεσα τόσο με τους κανονισμούς όσο και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας.
Αναλυτικότερα εξετάστηκαν το ποσοστό ενεργοποίησης του προγράμματος και των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων έργων προς ένταξη που έχουν εκδοθεί, σε σχέση με τους εγκεκριμένους πόρους ανά άξονα προτεραιότητας, το ποσοστό ενταγμένων και συμβασιοποιημένων πράξεων, καθώς και των αντίστοιχων πληρωμών που έχουν πιστοποιηθεί. Επίσης εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος και η πρόοδος των δεικτών παρακολούθησης σε σχέση με την τιμή στόχου που έχει τεθεί. "Ιδιαίτερα ενθαρρυντική  όπως επισήμαναν και τα στελέχη της Ε.Ε ήταν η εικόνα για τους Άξονες του Προγράμματος που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τους οποίους οι εντάξεις έχουν φτάσει σε ποσοστό 85%, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε 71%, ενώ η απορρόφηση ξεπερνά το 20%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Κρήτης", είπε ο κ. Μπρακουμάτσος.
Στη συνέχεια όμως ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη λύπη του για όσα ακούγονται τελευταία σχετικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και επιτέθηκε στον Χαράλαμπο Κόκκινο ο οποίος, όπως τόνισε, λειτουργεί ισοπεδωτικά και στα πλαίσια επικοινωνιακής πολιτικής.«Με αποκαλεί διορισμένο. Είμαι ο τελευταίος που επιλέχθηκα και διορίστηκα από κυβέρνηση. Το θεωρώ τιμή μου όπως πιστεύω ότι το ίδιο πίστευε και εκείνος όταν τοποθετήθηκε εδώ  από τη δική του κυβέρνηση", τόνισε ο κ. Μπρακουμάτσος προσθέτοντας πως η 8η Νοεμβρίου, πρέπει να βρει όλους τους φορείς του νησιού ενωμένους." Κανείς δεν μπορεί να πετύχει κάτι μόνος του. ¨Όλοι μαζί μπορούν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα", είπε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ .Μπρακουμάτσος τόνισε πως  θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και αν δεν προκύψει κάτι  διαφορετικό μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, θα  επιστρέψει στη δουλειά του. Ερωτηθείς ο Περιφερειάρχης  αν θα συνεργασθεί με τον κ. Κόκκινο στην περίπτωση που εκλεγεί, τόνισε πως θα το κάνει γιατί αποτελεί υποχρέωση του και μόνο, αφού είναι διαφορετικής ιδεολογίας, αντίληψης, προγραμματισμού, συμπεριφοράς από τον κ. Κόκκινο, σε κάθε δε περίπτωση θα συνεργαστεί με τον Αιρετό Περιφερειάρχη τον οποίο θα επιλέξει η λαϊκή ετυμηγορία στις 7 Νοεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.