Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου : καταγγέλλουν την μεθόδευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την συγχώνευση - κατάργηση σχολείων

Η επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ Λίλα Καφαντάρη.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου και η  Λαϊκή Συσπείρωση Σύρας καταγγέλλουν την μεθόδευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την συγχώνευση  - κατάργηση σχολείων στα πλαίσια του εκπαιδευτικού «Καλλικράτη».
Η αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικούς συστήματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση  ανταποκρίνεται στην δραματική μείωση του  φετινού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ( μείον 20% σε σχέση με τον περυσινό ή αλλιώς μείον κατά 1,25 δις ευρώ πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 3% του κρατικού προϋπολογισμού ! )   και τη συνολική μείωση των δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω «Καλλικράτη». Διαμορφώνεται, κατά συνέπεια, το τοπίο για τη συνολική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και τη δραματική συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
Ήδη στα νησιά μας οι μαθητές και οι γονείς τους πήραν μια πρώτη γεύση της πολιτικής των περικοπών στο χώρο της Παιδείας  με την ακύρωση ή την υποβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών θεσμών όπως η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ή, ακόμη, με την  ουσιαστική κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών/-τριών των αθλητικών τμημάτων (Τ.Α.Δ.).
Πριν στεγνώσει το μελάνι της περίφημης διοικητικής μεταρρύθμισης που ψήφισε η κυβέρνηση, ανακοινώνεται μια «αναδιοργάνωση» της εκπαίδευσης  που στοχεύει στη δημιουργία «ανταγωνιστικών» σχολικών δομών, με αποκέντρωση των προϋπολογισμών σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με διευθυντές μάνατζερ που θα αναζητούν χορηγούς, σχολεία που θα χρηματοδοτούνται με βάση την αποτελεσματικότητά τους στις διάφορες αξιολογικές διαδικασίες, εκπαιδευτικούς που θα πρέπει υποτάσσονται στις κεντρικές αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις του Υπουργείου και γονείς που θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, χρηματοδοτώντας την εκπαίδευση των παιδιών τους υλοποιώντας με την ευκαιρία της καπιταλιστικής κρίσης τις κατευθύνσεις της Λισσαβόνας στην χώρα μας  .
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται οι δηλώσεις του περιφερειακού  διευθυντή  εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κ. Ν. Ράπτη, που προανήγγειλε καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων στη Σύρο, παραγνωρίζοντας τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, αντιλαμβανόμενος την εκπαιδευτική διαδικασία ως λογιστικό δεδομένο. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του υφυπουργού κ. Π. Ρήγα  σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό,  ο οποίος μάλιστα  υπερθεμάτισε εφευρίσκοντας πιθανούς παιδαγωγικούς λόγους για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων ( !!! ).
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου και η  Λαϊκή Συσπείρωση Σύρας καλούν τους εργαζόμενους σε εγρήγορση για τη ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης.  Τα θέματα της εκπαίδευσης αφορούν όλο τον λαό . Σήμερα προβάλλει όσο ποτέ η αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου πάλης μαθητών , εκπαιδευτικών  και γονιών  και εργαζομένων που θα προωθήσει τον στόχο για σύγχρονη , δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, διάθεση του 15 % του κρατικού προϋπολογισμού με ταυτόχρονη κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.