Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Κείμενο διαμαρτυρίας διδασκουσών κα διδασκόντων(με βάση το ΠΔ 407/80) του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Προς τη Σύγκλητο και την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε εντελώς αιφνιδιαστικά και αφού είχε ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά νέες σημαντικές περικοπές στις πιστώσεις για διδάσκουσες και διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80. Οι περικοπές αυτές συνεπάγονται σημαντική συρρίκνωση του διδακτικού έργου που μπορούν να προσφέρουν τα ΑΕΙ, ενώ για τους ίδιους τους διδάσκοντες συνεπάγονται την προοπτική της ριζικής εργασιακής επιδείνωσης ή ακόμη και της απόλυσης.
Πρόκειται για απόφαση που έρχεται να προστεθεί στη συνολικότερη αμφισβήτηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και συμπληρώνει πολιτικές περικοπών που είχαν ήδη ξεκινήσει με τις μειώσεις των πιστώσεων που προβλέπονταν από τους τετραετείς προγραμματισμούς. Συνδυάζεται με τα προβλήματα που δημιουργεί η προκλητική καθυστέρηση στην υπογραφή των διορισμών μελών ΔΕΠ και στην προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ, αλλά και με τις εξαγγελίες για ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας εκβιάζει τη συμμόρφωση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη φιλοσοφία του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ, πριν ακόμη αυτό ψηφιστεί. Απαιτεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαχειρίζεται ως οιονεί μάνατζερ ολοένα και πιο περιορισμένους πόρους προωθώντας την ιδιωτικοποίηση και την ελαστικότητα ως αναγκαία λύση.
-Επειδή πιστεύουμε ότι η εργασιακή επισφάλεια δεν έχει θέση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
-Επειδή δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση διδασκόντων με μακρόχρονο διδακτικό και ερευνητικό έργο, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.
-Επειδή η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει δείξει και στο παρελθόν ότι έχει τις δυνάμεις για να αντισταθεί σε πολιτικές που αμφισβητούν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι και τώρα πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα συλλογικά όργανα, αλλά και οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται, να αρνηθούν να συμμορφωθούν στις προτεινόμενες περικοπές, να αντισταθούν στη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου και την αποδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών και να απαιτήσουν να γίνουν τώρα όλοι οι διορισμοί μελών ΔΕΠ, να προχωρήσουν οι προκηρύξεις και να χορηγηθούν όλες οι πιστώσεις που έχουν ανάγκη τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ως διδάσκουσες και διδάσκοντες 407/80 του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάνουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι στην κατάσταση. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία διαχείρισης και κατανομής της εξαθλίωσης ενός Πανεπιστημίου που πολύ απέχει από το να έχει κλείσει τον κύκλο της ανάπτυξής του. Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε περικοπές μαθημάτων, θέσεων και απολύσεις συναδέλφων που εδώ και χρόνια καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των προγραμμάτων σπουδών.
Δηλώνουμε ότι εάν παρθούν αποφάσεις για περικοπές και απολύσεις δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της συλλογικής διεκδίκησης, αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας.

Οι διδάσκουσες και διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 του Πανεπιστημίου Αιγαίου:
(Ακολουθούν οι υπογραφές 53 διδασκουσών και διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.