Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ : Υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες μέσω της “αναβάθμισης” ακριτικών και νησιωτικών νοσοκομείων

Από το Δεκέμβριο του 2010 μια σειρά περιφερειακών νοσοκομείων, όπως τα νοσοκομεία Γρεβενών, Καστοριάς, Πτολεμαΐδας, Ρόδου και Σύρου, αναβαθμίστηκαν, σύμφωνα με την άποψη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δια της μεταφοράς τους από την Γ΄ ζώνη (άγονη ζώνη) στην Β΄ ζώνη.
Το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η ‘‘αναβάθμιση’’ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, τους όρους λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά και τις συνθήκες εργασίας όλου του υγειονομικού προσωπικού, βρίσκει σύμφωνους τους άμεσα ενδιαφερόμενους όπου κι αν βρίσκονται, στην Καστοριά ή στην Ρόδο:
Ø   Υποστελέχωση των νοσοκομείων, που υποτίθεται ‘’αναβαθμίζονται’’.
Ø   Αδυναμία κάλυψης όλων των εφημεριών. Οι γιατροί μιλούν για αδυναμία εφημέρευσης 10 και 11 ημέρες τον μήνα.
Ø   Μείωση των κινήτρων για τους νέους γιατρούς, ώστε να διεκδικήσουν θέσεις γι’ αυτά τα νοσοκομεία.
Ø   Επιδείνωση των όρων και των συνθηκών ικανοποίησης των αναγκών των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας ή με άλλα λόγια λιγότερη και χειρότερη υγεία για το λαό.
Σ’ αυτές τις διαπιστώσεις συγκλίνουν οι απόψεις και εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών των προαναφερόμενων νοσοκομείων, αλλά και όλης της χώρας.
Η Κυβέρνηση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που υιοθετεί προβαίνει σε περικοπή των αναγκαίων δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας, αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στην κάλυψη  των αναγκών σε υγειονομικές υπηρεσίες των πολιτών.
Μέσω της ουσιαστικής υποβάθμισης των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προωθεί και επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Η συρρίκνωση στην οποία οδηγεί και τα προαναφερθέντα νοσοκομεία η μνημονιακή πολιτική της είναι μέρος της προσπάθειας για την συγχώνευση των νοσοκομείων και την μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάσθε κ. υπουργέ:
1.        Προτίθεσθε να επανεξετάσετε το θέμα της μεταφοράς των παραπάνω νοσοκομείων και να τα επαναφέρετε στην προηγούμενη κατάσταση, όπως ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι και οι περιφέρειες;
2.        Τι μέτρα θα πάρετε για την ουσιαστική αναβάθμιση των περιφερειακών και νησιωτικών νοσοκομείων, ώστε να αναβαθμισθούν και οι υπηρεσίες που αυτά προσφέρουν στους πολίτες;
                                                                                Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                                                   Μιχάλης Κριτσωτάκης

                                                                                      Θοδωρής Δρίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.