Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ανεξάρτητη ΣΥΝΔικαλιστική Εκπαιδευτική ΚΙνηση (Α.ΣΥΝΔ.Ε.ΚΙ):Εκλογή στο Δ.Σ. της Α' ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η Ανεξάρτητη ΣΥΝΔικαλιστική Εκπαιδευτική Κίνηση σας ευχαριστεί για την στήριξή σας στις εκλογές αντιπροσώπων για το Διοικητικό Συμβούλιο της Α΄ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, που είχε σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση 49 ψήφων και την κατάκτηση μιας έδρας στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Επιθυμία και σκοπός μας είναι και θα είναι η συνεχής και ενεργή περιφρούρηση και εκπροσώπηση των δικαιωμάτων του κλάδου, ο διαρκής αγώνας για βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας μας αλλά και της ποιότητας και της δυναμικής της εκπαίδευσης στα σχολεία μας. Σ' αυτόν τον κρίσιμο αγώνα όμως, συνάδελφοι, είναι ανάγκη να είμαστε ενωμένοι, αλληλέγγυοικαι να μην αγνοούμε ότι μόνο έτσι μπορούν οι αγώνες μας να έχουν δυναμικήκαι ουσιαστικό αντίκρυσμα. Η παρουσία μας στις γενικές συνελεύσεις είναι επιτακτική γιατί μ' αυτόν τον τρόπο θα είμαστε ενήμεροι, θα μπορούμε ελεύθερα να εκφράζουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, να διατυπώνουμε τις ενστάσεις μας, να συζητάμε, να προτείνουμε και να προχωράμε όλοι μαζί σε νέες ενέργειες και δράσεις,
Μπροστά μας εκτυλίσσεται μία απόλυτα επικίνδυνη, για την Παιδεία, πραγματικότητα που μειώνει την αξιοπρέπεια και το κύρος όλων μας, μαθητών, εκπαιδευτικών, κοινωνίας ολόκληρης. Η κυβέρνηση βαδίζοντας στη γραμμή του μνημονίου ετοιμάζεται για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καθώς και για συμπτύξεις σχολικών τάξεων προσπαθώντας να αναδομήσει το εκπαιδευτικό σύστημα, στην ουσία όμως αποδομώντας το πλήρως. Στοχεύει στην κατάργηση γραφείων και στη δημιουργία ευρύτερων σχολικών μονάδων με “υπερδιευθυντές” συγκεντρωμένης εξουσίας. Ήδη μια τέτοια προσπάθεια λαμβάνει χώρα στο νησί της Σύρου με συναδέλφους, γονείς και μαθητές να αντιδρούν άμεσα και να αποτρέπουν, ελπίζουμε όχι προσωρινά, τα σχέδια κυβέρνησης και Υπουργείου. Απ' την άλλη το ίδιο το Υπουργείο με ανοικοινώσεις του τονίζει ότι “Η δημιουργία Σχολικών Κέντρων και Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων, που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχεδιάζεται αυστηρώς με Παιδαγωγικά κριτήρια, υπηρετώντας τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα”. Επίσης αναφέρει ότι στόχος όλου του σχεδίου είναι η “ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης , ο εξορθολογισμός στη διασπορά των σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών” με σκοπό την εφαρμογή νέων καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές (!) (Δελτίο τύπου Υπουργείου Παιδείας, 14/01/10) Με λίγα λόγια το Υπουργείο σε ένα παράξενο και ευφάνταστο σενάριο φιλοδοξεί όσα έχει αποτύχει να εφαρμόσει εδώ και δεκαετίες σε μικρότερες και πιο ευέλικτες σχολικές μονάδες να τα εφαρμόσει στις νέες “υδροκέφαλες” σχολικές μονάδες που θέλει να δημιουργήσει!
Μπροστά σε όλον αυτόν τον παραλογισμό και στους εμφανείς κινδύνους που εγκυμονούν για όλην την εκπαιδευτική κοινότητα στη χώρα μας, (μεγάλες, απρόσωπες και δυσκίνητες σχολικές μονάδες, υποχρετικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, 30άρια (στην καλύτερη περίπτωση) τμήματα, επιπλέον μειώσεις δαπανών και επιστροφή του θεσμού της εκπαίδευσης στον προηγούμενο αιώνα) θεωρούμε ότι πρώτα εμείςεπιβάλλεται να αντιδράσουμε άμεσα, ως θεματοφύλακες και υπερασπιστές του θεσμού που υπηρετούμε, ο οποίος αναμφισβήτητα αποτελεί το θεμέλιο λίθο για κάθε περαιτέρω ανάπτυξη σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. Με σύμπνοια και συνεργασία με γονείς, μαθητές και λοιπούς κοινωνικούς φορείς μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της Παιδείας στη χώρας μας.
ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ
B.F. SKINNER

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
A.ΣΥΝΔ.Ε.ΚΙ.

Εξάλλου ως εκπαιδευτικοί και ως άνθρωποι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την άδικη καταδίκη των συναδέλφων του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή επειδή απλά σεβάστηκαν το λειτούργημα που υπηρετούν και έδρασαν βάσει της παιδαγωγικής και δημοκρατικής τους συνείδησης. Ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών αποφάσισε στα πλαίσια της δεοντολογίας και της κοινωνικής ευθύνης που του το επιτρέπει εκπρόθεσμα να δεχθεί δικαιολογητικά απουσιών από μαθητές του σχολείου, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.