Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "Η περιφρόνηση" του Ζαν Λυκ Γκοντάρ


Συνεχίζονται οι προβολές της κιν/κής λέσχης της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011, ο Γιάννης Λιανός διάλεξε και θα παρουσιάσει την ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ «Περιφρόνηση».

Η εκδήλωση αρχίζει στις 8.00 μμ. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η Περιφρόνηση – Ζαν Λυκ Γκοντάρ

Πικρό και δηκτικό σχόλιο πάνω στις σχέσεις αλλά και πάνω στη διαμάχη ανάμεσα στην τέχνη και το χρήμα, με μια Μπριζίτ Μπαρντό στις δόξες της.

Ο Αμερικανός παραγωγός Τζέρεμι Πρόκος (Τζακ Πάλανς) προσλαμβάνει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ (υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την Οδύσσεια του Ομήρου. Δυσαρεστημένος με την 'καλλιτεχνική' προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει τον Πωλ Ζαβάλ (Μισέλ Πικολί), συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστεί το σενάριο.

Η σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπορικής απήχησης ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την προοδευτική αποξένωση του Πωλ από τη σύζυγο του Καμίλ (Μπριζίτ Μπαρντό) η οποία φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που ο Πωλ αφήνει την Καμίλ μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό...

Το 1963, σε αντιστοιχία με τον πρωταγωνιστή του, ο Γκοντάρ βρισκόταν σε σύγκρουση με τους παραγωγούς του, όμως κατάφερε και να υπονομεύσει αλλά και να αξιοποιήσει τους περιορισμούς που του επιβλήθηκαν: Σαγηνεύουν, η Μπριζίτ Μπαρντό, ομορφότερη από ποτέ και τελικά ιδανική για το ρόλο, η χρήση του σινεμασκόπ και η τεχνικολόρ φωτογραφία του Ραούλ Κουτάρ, το τοπίο του Κάπρι και η πένθιμη μουσική του Ζορζ Ντελρύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.