Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΡΙΑΣ ΣΚΑΛΙΜΗ ΣΤΑ ΝΕΑ :Οι πειρατές ελευθέρωσαν τον καπετάν Γιώργο

Από τις αρχές ∆εκεµβρίου η Μαρία και η κόρη της, η Ατζη, τριγυρνούσαν ανήσυχες στον Πειραιά. Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυµένες. Το µόνο σίγουρο ήταν ότι οι πειρατές είχαν πάρει τα λύτρα και είχαν απελευθερώσει το πλοίο και τον άνθρωπό τους. Τον καπετάνιο Γιώργο Σκαλίµη. Το πότε όµως θα έφτανε στην Αθήνα ήταν άγνωστο. Τελικά την προπαραµονή των Χριστουγέννων ο καπετάνιος έπεσε στην αγκαλιά της οικογένειάς τους. Η περιπέτειά του που είχε αρχίσει την άνοιξη στα στενά της Σοµαλίας είχε αίσιο τέλος και όλοι µαζί πήραν το πλοίο για τη Σύρο. Για να κάνουν, όπως λέει η Μαρία, την πιο χαρούµενη Πρωτοχρονιά της ζωής τους.

Ευτυχισµένη;
Ε, πήραµε το µεγαλύτερο δώρο. Ο καπετάνιος;
Προσπαθεί να συνέλθει και να χαρεί την ελευθερία του.

Τι του έχει λείψει;
Ολα. Το φαγητό, ο ύπνος, ο καφές. Μόλις τον απελευθέρωσαν ζήτησε από τους ναύτες στη φρεγάτα που τον συνόδευαν στο Οµάν να του δώσουν έναν καφέ και ένα τσιγάρο.

Πότε µάθατε για την πειρατεία;
Την 1η Μαρτίου το απόγευµα. Με πήρε και µου είπε «µε έπιασαν οι πειρατές».

Το φοβόταν ή έγινε ξαφνικά;
Τους περίµεναν. Κάνανε βάρδιες στο κατάστρωµα µε τις µάνικες και αυτοί αντί να φτάσουν µε βαρκάκια έφτασαν µε ταχύπλοα και ελικόπτερα. Εχουν εξελιχθεί πολύ οι πειρατές. Τα παιδιά σας πώς αντέδρασαν;
Τα αγόρια είναι µεγάλα οπότε άντεξαν. Η κόρη µας όµως πέρασε πολύ δύσκολα. Εχει χάσει πολλά κιλά. Είναι 1.70 και είναι σαράντα κιλά. Κάθε πότε µιλούσατε στο τηλέφωνο τους µήνες της οµηρείας;
Ενα λεπτό κάθε 20 µέρες. Και αυτό για να µου µεταφέρει πόσο άσχηµα περνούσε. Γι’ αυτό τον άφηναν οι πειρατές να µου µιλάει. Για να πιέσουµε και εµείς να δοθούν τα χρήµατα.

Στην ουσία εµείς είµαστε ο µοχλός πίεσης, οι οικογένειες.

Πώς συµπεριφέρονταν οι πειρατές, τι σας είπε;
Για 14 άτοµα αντιστοιχούσαν 4 λίτρα νερό, µόνο αυτό σας λέω. Ητανε 14 το πλήρωµα και 30 οι πειρατές µε Καλάσνικοφ και χειροβοµβίδες. Περνούσανε αµερικανικά ελικόπτερα και βγαίνανε οι πειρατές στη γέφυρα και πυροβολούσαν. Και κοιµόντουσαν βέβαια στο πάτωµα. Τους είχαν πάρει τα κρεβάτια και τα στρώµατα. Υπήρχαν στιγµές που έλεγε «θα πεθάνω». Του πονούσαν όλα τα κόκαλά του.

Φαγητό δεν υπήρχε εκτός από λίγο ρύζι, που έτρωγαν και αυτοί και οι πειρατές.

Οι σχέσεις του µε τους πειρατές πώς ήταν;
Στην αρχή τους κλωτσούσαν και τους βρίζανε, µετά ηρέµησαν λίγο τα πράγµατα.

Υπήρχαν άλλοι Ελληνες επάνω στο πλοίο;
Οχι ήταν 13 ξένοι και ο άνδρας µου. Συνήθως πόσο κρατούν τα ταξίδια του;
Εναν χρόνο - εννέα µήνες ανάλογα. Θα αφήνατε τα παιδιά σας να γίνουν ναυτικοί;
Εγώ µε τίποτα αλλά από τον άνδρα µου όλα να τα περιµένεις, γιατί είναι τόσο πωρωµένος µε τη θάλασσα, έχει περάσει και ναυάγιο οπότε δεν µπορώ να είµαι σίγουρη για εκείνον.

Ναυάγιο πότε;
Πριν από πολλά χρόνια είχε ναυαγήσει στον Ατλαντικό. Ναυαγός για δύο µέρες.

Είναι αλήθεια ότι οι καπετάνιοι έπειτα από µερικές µέρες στη στεριά θέλουν ξανά να φύγουν;
Ετσι είναι. Εχουµε χτίσει ένα σπίτι στη θάλασσα και τον χειµώνα όταν βλέπει τη φουρτούνα µου λέει «να ήµουνα τώρα σε ένα καράβι και να ακούω ντουπ ντουπ». Λέω «Χριστός και Παναγία, τι είναι αυτά που λες, µόνο που το λες ζαλίζοµαι».

Θα το αντέχατε να ξαναφύγει;
Οχι, όχι, αυτό το περιστατικό το έχουµε βιώσει σαν πένθος. Εχουµε διαλυθεί ως οικογένεια.

Πότε τελικά τον απελευθέρωσαν;
Του Αγίου Νικολάου πέσαν τα χρήµατα µέσα στο πλοίο και του Αγίου Ελευθερίου απελευθερωθήκανε και πήγανε στο Οµάν συνοδευόµενοι από µια φρεγάτα. Πήρανε και χαρτί ότι πέρασαν από πειρατεία για να µη τους ξαναπιάσει στην έξοδο άλλο γκρουπ πειρατών.

Ποιοι σας βοήθησαν σε αυτήν την περιπέτεια;
Οι φίλοι µας. Ο κόσµος στη Σύρο. Ενας δηµοσιογράφος, ο Πέτρος Κουσουλός.

Η Ελληνική Πολιτεία;
Καµία βοήθεια. Πήγαµε στον πρόεδρο της Βουλής και µας φέρθηκε… µη σας πω πώς. Είχα πάει πριν στο υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, στο ανύπαρκτο υπουργείο Ναυτιλίας. Καµία ανταπόκριση.

Στη Βουλή που έκαναν ερωτήσεις ο ∆ρίτσας, ο Κουβέλης, η Σακοράφα, ο Πλεύρης και ο Γεωργιάδης τους απαντούσαν ότι έχουν προβεί σε όλες τις ενδεδειγµένες ενέργειες!

Το πλοίο ήταν ξένης σηµαίας;
Ναι, Σαουδικής Αραβίας. Γι’ αυτό έστειλα γράµµα στον βασιλιά (σ.σ: Αµπντουλάχ) για να εκταµιευτούν γρήγορα τα χρήµατα, τα 1,8 εκατοµµύρια δολάρια που είχε βγάλει η ασφαλιστική. Επρεπε να υπογράψει ο ίδιος ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. Και την 6η ∆εκεµβρίου που έπεσαν τα χρήµατα οι πειρατές είπαν στον άντρα µου «αν δεν ήταν η γυναίκα σου να πιέσει τον βασιλιά, δεν θα τελείωνε ποτέ». Μέχρι και πανό σηκώσατε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Ναι, «ελευθερώστε τον έλληνα πλοίαρχο Γιώργο Σκαλίµη από τους σοµαλούς πειρατές». Μας έπιασαν και µας πήγαν στο Τµήµα Συντάγµατος µε δύο περιπολικά και δέκα µηχανές της οµάδας ∆ΙΑΣ. Μας έλεγαν «έχετε χίλια δίκια αλλά δεν µπορείτε να διαδηλώνετε την 28η Οκτωβρίου». Και στη Σύρο, στη δηµαρχία, σηκώσαµε κώσαµε πανό για να πιέσουµε. Να, όµως, που όλα τελείωσαν και θα κάνετε µαζί Πρωτοχρονιά.
Και θα είναι οι ωραιότερες γιορτές της ζωής µου. Ολοι µαζί µια αγκαλιά τίποτα άλλο.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4611022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.