Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ “Gadjo Dilo” του Tony Gatlif

H κιν/κή λέσχη της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Αιγαίου συνεχίζει τις προβολές της.Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 ο Αλέξανδρος Μπόλιας, πρότεινε και θα παρουσιάσει την  ταινία του Tony Gatlif, “Gadjo Dilo”, γαλλικής παραγωγής του 1997.
Η προβολή αρχίζει στις 8.00 μ.μ.

Λίγα λόγια για την ταινία:

«Αυτό το λυρικό, ποιητικό αριστούργημα της κινηματογραφικής τέχνης σε βυθίζει στο μυαλό και την ψυχή μιας αινιγματικής ακόμα κουλτούρας, καθώς ο Στεφάν, ο αστικοποιημένος, Γάλλος με το κασετοφωνάκι, βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με την δική του, δυτική νοοτροπία όσο και  με την νοσταλγική, πεισματική ανεξαρτησία μιας συχνά καταδιωκόμενης φυλής.

Η ειλικρίνεια της ταινίας φτάνει στα όρια του cinema verite, τέτοια είναι η δύναμη των ερμηνειών που απέσπασε αριστοτεχνικά ο σεναριογράφος – σκηνοθέτης Τόνυ Γκάτλιφ, Ρομά και ο ίδιος, από τους, στην πλειονότητα, ερασιτέχνες ηθοποιούς του.

Η πλοκή δεν έχει σχεδόν καμία σημασία, καθώς αυτή είναι μια ταινία τέχνης, δηλαδή μια εξερεύνηση του ανθρώπινου πνεύματος. Θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει με λυρισμό την αποστολή του Στεφάν – να βρει την τσιγγάνα τραγουδίστρια που η φωνή της τον κάνει να ανατριχιάζει – ως ένα ταξίδι μέσα στην ίδια του την ψυχή, ή άλλες τέτοιες ψυχο-αρλούμπες, αλλά σε τελική ανάλυση, παρόλο που η ταινία πλαισιώνεται από μια ερωτική ιστορία και διαποτίζεται από τα κλασικά στοιχεία του έντονου συναισθήματος, της κωμωδίας και της τραγωδίας, μέσα από όλα τα στοιχεία που κάνουν μια ταινία ένα τόσο μοναδικό εκφραστικό μέσο – ήχος, μουσική, εικόνα, ηθοποιία – αυτό το έργο σε αιχμαλωτίζει, τυλίγεται στα μύχια της ψυχής σου και μέσω της συνταύτισής σου σε κάνει να αναζητείς το άγιο δισκοπότηρο του νοήματος της ζωής.

Δεν μπορώ να πω ότι έχω δει τίποτα, τουλάχιστον τον τελευταίο αυτό χρόνο,  ίσως από τον καιρό που είδα το «Welcome to the Dollhouse” που να με άγγιξε τόσο όσο αυτό το έργο. Για όλους, όσοι θεωρούν ότι κάτι τετριμμένες γλυκανάλατες ταινίες όπως το «Σώστε τον Ράϊαν» αποτελούν ορόσημα του κινηματογράφου, λίγος χρόνος παιδείας με την συντροφιά του Στεφάν και της συλλογικής του μούσας θα τον πείσουν ότι η αληθινή καλλιτεχνική δημιουργία βρίσκεται στην έκθεση των φαινομενικά πεζών κοινοτυπιών που αποτελούν την καθημερινή ζωή μας.»

Κριτική του Pete Lewis (plewis1925@earthlink.net) μεταφρασμένη από http://www.imdb.com/title/tt0122082/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.