Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Tουρισμός και ιστορικό κέντρο Ερμούπολης

Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία και την ανησυχία των καταστηματαρχών του κέντρου της Ερμούπολης, σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας και την προοπτική οικονομικής επιβίωσης των επιχειρήσεών των. Οι ίδιες σκέψεις και τα ίδια συναισθήματα ( ας μου επιτραπεί πολύ εντονότερα και για συγκεκριμένους λόγους ), διακατέχουν και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα εδώ στο νησί, σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων των.

Ευρισκόμεθα όλοι στην δύνη μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οποία σε συνδυασμό με τα κοινωνικά-οικονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική ηγεσία της χώρας μας τα 36 τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει άμεσα τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, τις καταναλωτικές μας συνήθειες και ιδιαίτερα τον τρόπο σκέψης πόσο, γιατί και πως ξοδεύω. Η κρίση όπως ήταν φυσικό, άγγιξε και την τοπική μας οικονομία, κάνοντας πλέον εμφανή και αισθητά σε όλες τις πτυχές της  καθημερινής μας ζωής τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης.

H Σύρος σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αντιλαμβάνεται την πίεση των οικονομικών αλλαγών, όπως επίσης και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένου   σχεδιασμού οικονομικής προοπτικής και ανάπτυξης. Ενός  γενικού σχεδιασμού που θα καλύπτει ολόκληρο το νησί, με συγκεκριμένους στόχους και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και εφαρμογής των όποιων μέτρων ή ενεργειών που θα έχουν σχεδιασθεί. Ενός ελπιδοφόρου σχεδιασμού με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, ο οποίος συνεκτιμώντας και αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους και τα προς εξέταση οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία, θα δώσει έμφαση και ιδιαίτερη βαρύτητα στους παραγωγικούς τομείς εκείνους, οι οποίοι έχουν  την δυνατότητα ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, ώστε  η ανάπτυξη τους να  λειτουργήσει ανταποδοτικά προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας του νησιού.

Ένας από τους τομείς αυτούς και ίσως ο σημαντικότερος είναι ο τουριστικός τομέας. Σήμερα ο τουριστικός τομέας καλείται να σηκώσει το βάρος, να αλλάξει τα σημερινά αρνητικά δεδομένα και να σώσει το παιχνίδι της τοπικής οικονομίας.  Ο τουρισμός σαν οικονομική δραστηριότητα στην Σύρο έχει την δυνατότητα, μέσω της κοινωνικής και οικονομικής δυναμικής που τον χαρακτηρίζει, να αποτελέσει το βασικό και πλέον παραγωγικό τμήμα ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και οράματος για το νησί.

Μέσα σ’ αυτόν τον νέο  τουριστικό σχεδιασμό, θα πρέπει να ενταχθεί η διατήρηση και η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις. Ας παραδειγματισθούμε από τις πόλεις της Ευρώπης, οι οποίες έχουν τα ιστορικά κέντρα τους. Όλες οι ενέργειες και παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αποτελούσαν πάντοτε μέρος του γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της κάθε πόλης, είχαν άμεση σχέση με την διατήρηση του αρχιτεκτονικού, ιστορικού, πολιτιστικού και εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής- κέντρου. Η εφαρμογή των μέτρων και η υλοποίηση των ενεργειών  αυτών είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την αλματώδη αύξηση της επισκεψιμότητας των κέντρων, καθώς επίσης την αντίστοιχη ανάπτυξη του επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Τα ιστορικά κέντρα χαρακτηρίζονται ως χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος, περιπάτου, αγορών, διασκέδασης και αποτελούν σημείο αναφοράς στον τουριστικό χάρτη της κάθε πόλης. Είναι και διατηρούνται ως η βιτρίνα της πόλης.

 Τις ημέρες αυτές πρόκειται να συγκροτηθεί η νέα Τουριστική Επιτροπή του νησιού. Ας μη κάνομε πάλι τα ίδια λάθη, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, στην επιλογή των ατόμων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή. Ο τουρισμός στην Σύρο δεν χρειάζεται άλλους  ερασιτεχνισμούς. Ας αλλάξουμε τρόπο σκέψης, νοοτροπία και ας απαλλαγούμε από τις κοντόφθαλμες συντεχνιακές και συμφεροντολογικές                  ( πολιτικά ) αντιλήψεις .Αυτές οι απόψεις και ενέργειες, σε συνδυασμό με την έλλειψη τουριστικής στρατηγικής, έφεραν το νησί στο μίζερο τουριστικά σημείο που ευρίσκεται σήμερα και το οποίο δεν του αξίζει.   
Η τουριστική αγορά σήμερα απαιτεί άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις του τουριστικού Marketing και Management, επιτυχημένους επιχειρηματίες όλων των κλάδων του χώρου με πολύτιμη εμπειρία και τουριστική διορατικότητα στις αλλαγές, στα νέα δεδομένα και στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στο τουριστικό περιβάλλον.

 Αυτά τα άτομα με τις γνώσεις και τις προτάσεις τους χρειάζεται  η νέα Τουριστική Επιτροπή,  για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει έργο. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση την θεωρούμε εκτός πραγματικότητας και  ¨τουριστικής λογικής ¨.
Η πρόταση του συνδυασμού ΣΥΡΟΣ - ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για την καλύτερη συγκρότηση, εκπροσώπηση και ευελιξία της Τουριστικής Επιτροπής ( σύμφωνα με το άρθρο 70 του Νόμου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  ) είναι η εξής :
- 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την πλειοψηφία
- 1 Δημοτικοί Σύμβουλοι από την μειοψηφία
- 1 μέλος ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου
- 2 άτομα ( εμπειρογνώμονες της τουριστικής αγοράς- προτείνονται ένας ξενοδόχος    και ένας τουριστικός πράκτορας , ένας προτείνεται από την πλειοψηφία και ένας από τη μειοψηφία)
- 1 άτομο ( εκπρόσωπος των Συλλόγου Επιχειρήσεων Εστίασης )
- 1 άτομο ( εκπρόσωπος των Ενοικιαζομένων Δωματίων )
- 1 άτομο ( εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου )



                                                                                  Ιάκωβος  Αρβανίτης    
                                                                     Εκπρόσωπος Επιτροπής Τουρισμού
                                                                     «ΣΥΡΟΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΠΤΥΞΗΣ»                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.