Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πέρασαν τα ποιοτικά τεστ 4 έργα που υλοποιήθηκαν στην Ερμούπολη

Τέσσερα (4) έργα που υλοποίησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ερμούπολης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελέγχθηκαν από το διεθνή «Ειδικό Σύμβουλο Ποιοτικού Ελέγχου» (ΕΣΠΕΛ) και από ποιοτικής πλευράς κατατάχθηκαν στην ανώτατη δυνατή κατηγορία. Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΣΠΕΛ  είναι ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός (η ισπανική εταιρία «Eptisa») που μετά από διεθνή διαγωνισμό υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο ώστε να εκτελεί ποιοτικούς ελέγχους σε έργα του Γ΄ ΚΠΣ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός των άλλων ο ΕΣΠΕΛ διαθέτει εργαστήρια για ανάλυση δειγμάτων, ενώ οι έλεγχοι γίνονται από ομάδες επιθεωρητών.

Τα τέσσερα έργα, τα οποία είχαν επιλεγεί στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου ήταν τα εξής:
·        Δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής. Πρόκειται για τη διαμόρφωση τμημάτων από τον Άγιο Νεκτάριο ως το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Καράγιωργα. Οι κυριότερες εργασίες του ήταν πεζοδρομήσεις, πεζούλια από αργολιθοδομή, πλακοστρώσεις, φωτισμός, φυτεύσεις, παιχνίδια εξωτερικού χώρου και σημεία θέασης. Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 244 χιλ. € περίπου.
·        Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Πρόκειται για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Κοράκι, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί ήδη εδώ και 15 μήνες, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και τις συνθήκες υγιεινής, ενώ παράλληλα απαλλάσσει τους δημότες από πρόστιμα που επιβάλλονται ή θα επιβληθούν σε άλλους δήμους που δεν διαθέτουν ανάλογες εγκαταστάσεις ταφής απορριμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4,6 εκ. €.
·        Κατασκευή κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων. Πρόκειται για τριώροφο γκαράζ ανάμεσα στις οδούς Παναγούλη, Νεωρίου και Μανδηλαρά, ικανό να φιλοξενήσει 125 οχήματα σε τρεις ορόφους και στο δώμα. Ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.1 εκ €. Ειδικά για το έργο αυτό, επισημαίνεται ότι μετά από τη διενέργεια τριών διαγωνισμών που κατέληξαν ουσιαστικά άγονοι, δεν έχει επιτευχθεί η λειτουργία του. Έτσι, η διαχειρίστρια δημοτική επιχείρηση ΚΕΜΑΕ, προσανατολίζεται άμεσα σε ένα τελικό διαγωνισμό με χαμηλότερο μίσθωμα, και στην περίπτωση που και αυτός καταστεί άγονος, στη λειτουργία του με ίδιες -πλέον- δυνάμεις πριν το καλοκαίρι.
·        Ανάπλαση τεσσάρων πλατειών των δυτικών συνοικιών Ερμούπολης. Όπως είναι γνωστό, μια εκ των πλατειών (Παντελή) δεν ολοκληρώθηκε στο χρονικό πλαίσιο του έργου λόγω δικαστικής εμπλοκής με φερόμενο ως ιδιοκτήτη. Ο δήμος έχει κερδίσει δικαστικά το ζήτημα, σε πρώτο βαθμό. Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε τελικά (λόγω της μείωσης του φυσικού αντικειμένου) στις 646 χιλ. €.
Όπως αναφέρθηκε, ο ΕΣΠΕΛ κατέταξε και τα τέσσερα έργα στην ανώτερη κατηγορία «i» («χωρίς να χρήζουν επανεξέταση και χωρίς ουσιώδεις παρατηρήσεις»).
Με την ευκαιρία ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία για την ποιοτική ολοκλήρωση των έργων και το θετικό αποτέλεσμα των ελέγχων και ζήτησε εντατικοποίηση της δουλειάς στην υλοποίηση των υπολοίπων έργων του δήμου την κρίσιμη αυτή περίοδο.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.