Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ -ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ Σχετικά με τις συκοφαντίες του υφυπουργού



      Το τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες μιας ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Μειώσεις στους μισθούς, φοροεπιδρομή, αντιασφαλιστικές ανατροπές περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Την ίδια στιγμή το Δημόσιο Σχολείο δέχεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση, αφού η δραστική μείωση των δαπανών για τη παιδεία, ο περιορισμός των προσλήψεων, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και η κατεύθυνση για 25αρια (+10%) τμήματα στην Πρωτοβάθμια και 30αρια (+10%) στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημιουργούν ένα εφιαλτικό σκηνικό.
      Μέρος της επίθεσης αποτελεί και η δημοσιοποίηση των σχεδίων του Υπουργείου για «πογκρόμ» καταργήσεων και συγχωνεύσεων Σχολείων επικαλούμενο «παιδαγωγικούς λόγους». Η υποκρισία περισσεύει αφού ο στόχος είναι η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και άρα η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών και η δημιουργία μεγαλύτερων μονάδων πιο ελκυστικές σε χορηγούς και παράγοντες της αγοράς, που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Στη Σύρο, η συζήτηση για τη συγχώνευση Σχολείων έχει ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες και μετά την έντονη αντίδραση εκπαιδευτικών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δεσμεύτηκε προφορικά για την μη υλοποίηση των σχεδίων. Φυσικά τίποτα δεν έχει τελειώσει!
      Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας σε δηλώσεις του σε εφημερίδα των Κυκλάδων δήλωσε πως οι συγχωνεύσεις πρέπει να προχωρήσουν γιατί είναι συμφέρουσες για το τόπο και πως οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν σε αυτές γιατί δεν θέλουν να χάσουν τις προνομιακές τους θέσεις. Δεν παραξενευόμαστε από την επίθεση του κ Ρήγα. Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη. Η κυβέρνηση συνηθίζει με δηλώσεις  υπουργών της να ρίχνει αδιάκριτα λάσπη σε όσους αντιδρούν στα σχέδιά της με σκοπό να αποπροσανατολίσει. «Κοπρίτες, ρετιρέ, βολεμένοι, καρεκλοκένταυροι και άλλα πολλά» είναι όσα εκστομίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ρήγα ας κάνει μια βόλτα στα Σχολεία να δει αν έχουν αντικείμενο οι διευθυντές και υποδιευθυντές και ακόμα περισσότερο να δει αν υπάρχει γραμματεία στα Σχολεία. Μάλλον ο κ. Ρήγας, λόγω και της θέσης του στο συγκεκριμένο Υπουργείο, θεωρεί περιφερειακή ανάπτυξη την συρρίκνωση των σχολικών μονάδων και την παραγωγή φθηνών ευέλικτων εργαζόμενων και επιδιώκει ανταγωνιστικά σχολεία, δηλαδή ανοικτά στις ορέξεις κάθε χορηγού, με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα, δασκάλους κακοπληρωμένους και μαθητές στοιβαγμένους σε 30αρια τμήματα. Ο στόχος τους δεν είναι οι 2-3 θέσεις του Διευθυντή αλλά τα δεκάδες λιγότερα τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών που θα υποβαθμίσουν περισσότερο την παρεχόμενη μόρφωση στους μαθητές μας. 
Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό βέβαια από τους υποστηρικτές μιας κυβέρνησης που ξεθεμελιώνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τις κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων. Οι εκπαιδευτικοί των Κυκλάδων καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου Σχολείου αλλά και σε γενικό ξεσηκωμό για να μην πτωχεύσουν οι εργαζόμενοι. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των Εργαζομένων στη Υγεία, στις Συγκοινωνίες, στους αγρότες και σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του. Ο αγώνας μας πρέπει να πάρει μαζικά παλλαϊκά χαρακτηριστικά και να διεκδικήσει όλα αυτά που μας ανήκουν. Η πρόσκληση αυτή για αγώνα δεν αποτελεί απλή πρόταση, είναι όρος για την επιβίωση των εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.