Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Υπηρεσιακές συναντήσεις για την πολεοδομική μελέτη Ερμούπολης

Συσκέψεις, προκειμένου να  αντιμετωπιστούν θέματα που έχουν προκύψει  σχετικά με τη νέα ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης της Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκαν στα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού-Τουρισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη συμμετοχή κλιμακίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με επικεφαλής το Δήμαρχο κ.Γιάννη Δεκαβάλλα.
     Στο κλιμάκιο συμμετείχαν  επίσης ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ.Ιωσήφ Στεφάνου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου κ.Παναγιώτης Καρακατσάνης,  ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Προγραμματισμού κ.Παύλος Χατζηγρηγορίου, και η τοπογράφος –μηχανικός  του Δήμου κα Μαρία Ταρζέντα.
      Οι εκπρόσωποι του Δήμου σε συνεργασία με τους διευθυντές  και τα στελέχη των ανωτέρω Υπουργείων κατέληξαν στην απόφαση να γίνει νέα ανάρτηση  της επικαιροποιημένης πλέον πολεοδομικής μελέτης της  Ερμούπολης και να κληθούν στη συνέχεια οι πολίτες να υποβάλουν (εφόσον κρίνουν σκόπιμο), τις ενστάσεις τους ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της Σύρου.
     Στην συνέχεια  ο δήμαρχος  Γιάννης Δεκαβάλλας , με τα μέλη της υπόλοιπης αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν τον υφυπουργό Π.Ε.Κ.Α. κ.Νίκο Σηφουνάκη, στον οποίο περιέγραψαν τα τρομερά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όταν μπλέκονται τρία (3) Υπουργεία για την έγκριση της μελέτης:
1) Το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει την αρμοδιότητα μετά την κήρυξη μεγάλου μέρους του ιστορικού κέντρου της Ερμούπολης, ως ιστορικού τόπου,
2) Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, στο οποίο έχουν περιέλθει οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και μεταξύ αυτών η αρμοδιότητα των παραδοσιακών   οικισμών  του Αιγαίου, και 3) το Υ.ΠΕ.ΚΑ., το οποίο παρά την μεταφορά της αρμοδιότητας του στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα για την Ερμούπολη για τους εκτός παραδοσιακού οικισμού, οικισμούς της Ερμούπολης, (όπως Καρναρόλες, Λαζαρέτα, Καμίνια, κλ.π.).
     Με βάση τα ανωτέρω, όπως επεσήμανε ο κ.Δεκαβάλλας  στον κ.Σηφουνάκη, ο Δήμος θα εμπλακεί σε νέες περιπέτειες, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, τουλάχιστον για την αρμοδιότητα των παραδοσιακών οικισμών να χειρίζεται το θέμα της Ερμούπολης  η Γενική Γραμματεία Αιγαίου.
«Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. έχει την μεγάλη εμπειρία, έχουμε άψογη συνεργασία και θα μπορούσε να πάρει την αρμοδιότητα των παραδοσιακών οικισμών του Αιγαίου, αφού στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου δεν υπάρχει ούτε η επαρκής στελέχωση, ούτε η ανάλογη τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της συγκεκριμένης αρμοδιότητας»,  κατέληξε η Συριανή αντιπροσωπεία. 
     Ο κ.Σηφουνάκης ήτανε αρχικά αρνητικός στην αφαίρεση της άνω αρμοδιότητας από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και ο κ.Δεκαβάλλας τον ενημέρωσε ότι από κοινού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ.Μαχαιρίδη και τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Δωδεκαννήσου κ. Κορδίνα θα ζητήσουν την ικανοποίηση του αιτήματος από τον Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.