Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Τι έγινε στη σύσκεψη Δήμου, Γονέων για τα ΓΕΛ Σύρου με την Υφυπουργό Παιδείας κα. Χριστοφιλοπούλου (21/3/2011)


Αρχική

Τη Δευτέρα (21/3/2011) το μεσημέρι (12.00 ως 13.00 περίπου) στο κτήριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έγινε Σύσκεψη με την κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Παιδείας, η οποία αιφνιδίως ήρθε στη Σύρο μαζί με τον Πρωθυπουργό. Η Δημοτική μας Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» όταν το έμαθε, το προηγούμενο ζήτησε απ’τον Περιφερειακό Διευθυντή Παιδείας να είναι παρών στη Σύσκεψη. Το επόμενο πρωί ο κ. Περιφερειακός ζήτησε από το Δημοτικό μας Σύμβουλο να ειδοποιήσει τους Φορείς Παιδείας οι οποίοι συμμετέχουν στη μόνιμη Επιτροπή για μη συγχώνευση σχολείων, συσταθείσα στις 7/8/2011 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με καθυστέρηση έλευσης μιας ώρας της κας Υφυπουργού και αφού συνάντησε πρώτα τους αιρετούς της Αυτιδιοίκησης και γονείς από τη Νάξο, συνομίλησε για το αίτημα της μη συγχώνευσης των 2 Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) Σύρου με τους ανταποκριθέντες εκπροσώπους της Σύρου. Με πάμπολλα επιχειρήματα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του 1ου ΓΕΛ κ. Γ. Κεράνης, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γ. Πιταούλης, και ο Δημοτικός μας Σύμβουλος κ. Αν. Τζίνης, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εμπεριστατωμένη ομόφωνη απόφαση (7/2/2011) του Δήμου μας - που θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί επιτέλους – απέδειξαν στην κα Υφυπουργό ότι ούτε ορθό είναι να συγχωνευθούν τα 2 ΓΕΛ, ούτε, κυρίως, ότι μπορεί να υλοποιηθεί αυτό, καθώς οι αίθουσες είναι οι πλείστες για έως 20 μαθητές και δεν μπορούν να μετατραπούν σε χωρητικότητας 25-30 και, ίσως περισσοτέρων, μαθητών, ενώ η κα Υφυπουργός δεν διατύπωσε ούτ’ένα επιχείρημα – κατά τη γνώμη μας – το οποίο να μην καταρρίφθηκε στο διάλογο.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων διά του κ. Γ. Τομαή, απορρίπτουσα τις συγχωνεύσεις των Λυκείων, εστίασε στην οικονομική αφαίμαξη των γονέων: κλείσιμο Αθλητικού Γυμνασίου Σύρου, κατάργηση δημοσίου φροντιστηρίου, έξοδα για φροντιστήρια, μείωση κονδυλίων σε ΟΤΑ, Σχολεία κ.λπ.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, όταν έφτασε η πληροφορία για το αίσχος της ρίψης δακρυγόνων στην Πλατεία Μιαούλη, οι εκπρόσωποι της Α’ ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, αφού κατήγγειλαν στην κα Υφυπουργό τη χρήση αυτών των απαράδεκτων μεθόδων καταστολής, εγκατέλειψαν τη συνάντηση και μετέβησαν εκεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι και Σχολικοί Σύμβουλοι – παρουσία του κ. Ράπτη, του κ. Μιχαλόπουλου και άλλων στελεχών της Εκπαίδευσης, όπως και Γονέων των 2 Συλλόγων ΓΕΛ – λόγω της μικρής χωρητικότητας των αιθουσών, πρότειναν τη μη συγχώνευση. Γενικότερα ουδείς των παρισταμένων ετάχθη υπέρ συγχωνεύσεως.
Έτσι η Σύσκεψη κατέληξε, δια στόματος της κας Υφυπουργού,  ότι θα ξαναδεί η ίδια το ζήτημα και ζήτησε να της αποσταλούν τα στοιχεία της μικρής χωρητικότητας των αιθουσών.
Η Δημοτική Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» κρίνει ότι η Σύσκεψη – με την έννοια ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό – ήταν θετική και οφείλεται κυρίως στην ενωμένη δράση όλων των φορέων της Σύρου και των κοινών έως τώρα  αγώνων.
Επειδή οι κ.κ. Διευθυντές των 2 ΓΕΛ, ο κ. Προϊστάμενος, ο κ. Περιφερειακός οφείλουν ν’αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία που ζητήθηκαν, σήμερα 23-3-2011, με πρωτοβουλία και συμμετοχή του Δημοτικού μας Συμβούλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Προϊστάμενο κ. Μιχαλόπουλο και τους Διευθυντές των 2 Γενικών Λυκείων, κατά την οποία συντάχθηκε έγγραφο με τα στοιχεία που ζήτησε η κα Υφυπουργός.  Τα στοιχεία αυτά θ’αποσταλούν αύριο στο Υπουργείο Παιδείας και στον κ. Ράπτη.
Περαιτέρω προτείνουμε:
1. Να γίνει επιτέλους το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έχουμε δημοσίως ζητήσει, με θέμα τα 2 ΓΕΛ. Ήδη έχουμε προτείνει (δημοσίως επίσης) 13-14 δράσεις στη Δημοτική Αρχή.
2. Να συζητηθεί στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο ή σε 2ο έκτακτο Συμβούλιο, το φαινόμενο της σταλινικής λογοκριτικής, κομματικής – κυβερνητικής φιέστας, με μόνους συνομιλητές του κ. Πρωθυπουργού επιλεγμένους τοπικούς φορείς, λ.χ. απ’την Αυτοδιοίκηση, μόνον τους κ.κ. Περιφερειάρχη και Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, και με τον αποκλεισμό μάλιστα των τοπικών ΜΜΕ, εντός κτηρίου Πνευματικού Κέντρου και της φασιστικής επίθεσης των ΜΑΤ εκτός κτηρίου.

Δημοτική Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.