Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

''ADIO DEL PASSATO...'' στο ΑΠΟΛΛΩΝ (1/4)

 
 
Μιά περιδιάβαση στην 'Οπερα του 19ου αιώνα
Δημοτικό Θέατρο ''ΑΠΟΛΛΩΝ'',
Παρασκευή 1 Απριλίου,8.30μμ

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Γέρακα παρουσιάζει μιά αναδρομή στην Ιστορία της 'Οπερας του 19ου αιώνα. 
Το πρόγραμμα εστιάζεται κυρίως σε παραστάσεις Όπερας που έκαναν το πέρασμα τους απ΄το ιστορικό θέατρο ''Απόλλων'' της Ερμούπολης.
 
     Όπως είναι γνωστό η Σύρος διέθετε μια εξαιρετικά ισχυρή αστική τάξη, η οποία είχε όλα τα κοινά χαρακτηριστικά των αστών του 19ου αι. Οι πολίτες της Ερμούπολης ήταν καλλιεργημένοι, δυτικοτραφείς και ο τρόπος ζωής τους δεν διέφερε από αυτόν των Ευρωπαίων συγχρόνων τους. 
    Η όπερα λοιπόν όπως ήταν φυσικό εξέφρασε ένα μέρος των καλλιτεχνικών τους αναζητήσεων. Μεγάλοι συνθέτες του 19ου αιώνα θα εκφράσουν αυτές τις αναζητήσεις και θα δημιουργήσουν αξεπέραστα έργα τέχνης, στα οποία θα συνδυαστεί μοναδικά η Μουσική και ο Λόγος. 
   Στόχος μας είναι και οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Γέρακα να έρθουν σε επαφή με αυτού του είδους το θέατρο που συνδυάζει λόγο και μουσική, εικαστική στατικότητα και χορευτική κινητικότητα.Άλλωστε η Τέχνη πάντα ήταν και είναι μία..  
Θα παρουσιαστούν οι υποθέσεις μεγάλων λυρικών έργων, όπως διαμορφώθηκαν από την λογοτεχνία και τους ταλαντούχους λιμπρετίστες που στήριξαν την μουσική των μεγάλων συνθετών του είδους. Παράλληλα άλλη ομάδα θα ντύσει εικαστικά τις σκηνές των έργων, ενώ η χαρακτηριστική μουσική των έργων αυτών θα πλαισιώνει την παρουσίαση.
   Το Δημοτικό Θέατρο της Ερμούπολης θα φέρει σε επαφή τα παιδιά με τον φυσικό χώρο όπου τα έργα αυτά άνθισαν, γιατί θεωρούμε ότι ο κατάλληλος χώρος παρουσίασης αναδεικνύει το έργο σε εκλεκτό βίωμα και το τοποθετεί άφθαρτο στο χρόνο. 
   Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο σε μία εποχή κρίσης αξιών και θεσμών η επαφή και η θέαση της Τέχνης μέσα από αξεπέραστους διαχρονικούς ήρωες.
 
  Η περιήγησή μας περιλαμβάνει όπερες όπως Τραβιάτα, Τροβατόρε, Τόσκα, Νόρμα, Δύναμη του Πεπρωμένου κ.α. μέσα από βίντεο, θεατρική πράξη, αφήγηση και ζωντανή μουσική. 
 
   Η διάρκεια προβλέπεται περίπου σε 105'. Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης θα είναι η 1η  Απριλίου 2011,ώρα 8.30 μ.μ. κατά την διάρκεια της τριήμερης εκδρομής του Καλλ/κού Σχολειου στην Ερμούπολη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.