Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΑΜΕ ΣΥΡΑΣ Όχι στιςσυγχωνεύσεις σχολείων

   Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, νέοι & νέες,

κυβέρνηση, ΛΑΟΣ, ΣΕΒ και Ε.Ε. και τα κόμματα του ευρω – μονόδρομου κήρυξαν πόλεμο στους εργαζόμενους. Βασικό μέτωπο   του αυτού πολέμου είναι η επίθεση στο δικαίωμα στην μόρφωση με την πλήρη υποταγή της εκπαίδευσης αλλά και της παιδείας γενικότερα, στους κανόνες της αγοράς.
    Η αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ   ανταποκρίνεται στην δραματική μείωση του  φετινού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση ( μείον 20% σε σχέση με τον περυσινό ή αλλιώς μείον κατά 1,25 δις ευρώ, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 3% του κρατικού προϋπολογισμού ! )   και τη συνολική μείωση των δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω «Καλλικράτη». Διαμορφώνεται, κατά συνέπεια, το τοπίο για τη συνολική κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και τη δραματική συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.
    Ήδη στα νησιά μας οι μαθητές και οι γονείς τους πήραν μια πρώτη γεύση της πολιτικής των περικοπών στο χώρο της Παιδείας  με την ακύρωση ή την υποβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών θεσμών όπως η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ή, ακόμη, με την  ουσιαστική κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών/-τριών των αθλητικών τμημάτων (Τ.Α.Δ.).
     Όπως ήδη καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών στη Σύρα, ο περιφεριακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου  τους ενημέρωσε ότι εισηγήθηκε την «συγχώνευση» των δυο Λυκείων της Σύρας, εφαρμόζοντας τις οδηγίες της κυβέρνησης -  παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του….
    Οι συγχωνεύσεις δεν γίνονται μόνο για να εξοικονομηθούν πόροι που θα διοχετευθούν στην κερδοφορία του κεφαλαίου.   Επιδιώκουν να στοιβάξουν τα παιδιά, σε πολυδύναμα σχολεία, που θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, καταρτίσιμους εργαζόμενους, σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς.
   Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25αρια-30αρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα ( βλ. δηλώσεις Διαμαντοπούλου, σχέδιο για τη διοικητική δομή της εκπαίδευσης). Επίθεση δηλαδή, τόσο στη τσέπη των εργαζόμενων-γονιών, όσο και στα μυαλά των μαθητών.


Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες, νέοι & νέες,


    η υπεράσπιση του δικαιώματος στην ολόπλευρη μόρφωση, η υπεράσπιση του  δημόσιου σχολείου, του είναι υπόθεση που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η πάλη για την παιδεία των Λαϊκών αναγκών αφορά όλους τους εργαζόμενους. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων είναι τα πρώτα που πλήττονται από αυτή την ταξική αντιλαϊκή πολιτική !

Καμιά αναμονή ! Πρέπει να σημάνει παντού ξεσηκωμός. Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, ταξικά συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση και αυτή τη μάχη.
Απορρίπτουμε
Τη νέα διοικητική δομή -το νέο ολοήμερο σχολείο-τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της Περιφέρειας και του σχολείου-τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
Διεκδικούμε
Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς  διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
Παλεύουμε για
Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους
Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή-Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις- Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ! ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ  ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10  ΜΑΡΤΗ 12:30 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΣΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.