Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Σύρου

Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης  του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Η Επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 76 του ν.3852/2010(«Καλλικράτης») αποτελείται σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από (33) τοπικούς φορείς και (16) δημότες και γνωμοδοτεί για σοβαρά ζητήματα του Δήμου, που είτε προβλέπονται από το νόμο, είτε παραπέμπονται σαυτήν από το Δήμαρχο ή το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τα θέματα που απασχόλησαν την Επιτροπή ήτανε αφενός η έκφραση γνώμης σχετικά με τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου  για το έτος 2011, καθώς και η έκφραση γνώμης σχετικά με τις πεζοδρομήσεις των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη που λειτουργούν ως πεζόδρομοι από τον περασμένο Ιούλιο.
Για το πρώτο θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας που προέδρευε της Επιτροπής ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους του νησιού και τα κυριότερα θέματα τα οποία πρέπει να «τρέξουν» και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων, οι τέσσερις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή, οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι διευθυντές της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Προγραμματισμού του Δήμου.
Η Επιτροπή στη μεγάλη της πλειοψηφία τάχτηκε υπέρ της περίφραξης και των άλλων διευθετήσεων που έχει επιβάλει στο Δήμο, το Υπουργείο  Εθνικής  Άμυνας προκειμένου να του μεταβιβάσει κατά κυριότητα το χώρο του στρατοπέδου, υπέρ της δημιουργίας Συνεδριακού Κέντρου και Ανοιχτού θεάτρου, ενώ ψήφισαν θετικά για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για τη λειτουργία της μαρίνας.
Οι περισσότεροι φορείς της Σύρου ζήτησαν να μην εγκαταλειφθεί από το νησί η προσπάθεια για την επέκταση του διαδρόμου του Αεροδρομίου παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ με ενθουσιασμό αντιμετωπίστηκε και η πρόταση που υπάρχει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να παραχωρηθεί κατά χρήση μεγάλο τμήμα του κτιρίου των Αποθηκών της Παραλίας, (το οποίο μέχρι πρότινος στέγαζε το Καζίνο), στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να μεταφερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, και να μπορέσει να στεγάσει και τα αρχαιολογικά ευρήματα της Χαλανδριανής που σήμερα  βρίσκονται στην Αθήνα.
Θετικοί ήταν οι φορείς στη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου από οκτώ ελληνικά Πανεπιστήμια στον Οικισμό της Άνω Σύρου, (κτίριο Μονής Ιησουιτών), μετά τη σχετική ενημέρωση που τους έκανε ο δήμαρχος. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια συντονισμού για να επιτευχθεί  αυτός ο στόχος γίνεται από τον συμπατριώτη μας  καθηγητή του Ε.Μ.Πολυτεχνείου κ.Ιωσήφ Στεφάνου.
 Ο κ.Δεκαβάλλας ενημέρωσε επίσης ότι σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση από το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο η πρόταση για τη μεταφορά του επιβατηγού λιμανιού, καθώς και  γενικότερα η πρόταση, για το  νέο χωροταξικό του λιμανιού. Τέλος θετικά εκφράστηκαν οι φορείς στη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στο νησί των Γιούρων υιοθετώντας την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα μετά  από διαλογική συζήτηση οι λιγοστοί φορείς που είχαν απομείνει εξέφρασαν τις ακόλουθες γνώμες: Έξι από αυτούς να παραμείνει η πεζοδρόμηση των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού ως έχει σήμερα με μια σειρά βελτιώσεων(αυστηρότερος έλεγχος, εξωραϊσμός, καλύτερος φωτισμός, μπάρες στην είσοδο και έξοδο κ.λ.π.).
Έξι φορείς επίσης ζήτησαν τους έξι μήνες,(κυρίως του χειμώνα) να δίνονται στην κίνηση των οχημάτων οι πεζόδρομοι και να παραμένουν πεζόδρομοι τους υπόλοιπους,(κυρίως θερινούς) μήνες, ενώ τέλος ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κατέθεσε μεν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τάσσεται υπέρ της μονοδρόμησης των πεζοδρομημένων οδών  καθ ολη τη διάρκεια του έτους, κατά την ψηφοφορία όμως  συντάχτηκε με την άποψη των έξι φορέων που ψήφισαν υπέρ της μονοδρόμησης για έξι μήνες και της πεζοδρόμησης για τους υπόλοιπους έξι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι φορείς  ομόφωνα απεφάσισαν να ζητήσει ο δήμος από το Νεώριο να του παραχωρηθεί έναντι μισθώματος τμήμα οικοπέδου του Νεωρίου, έναντι της Πυροσβεστικής, για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης.
Το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την έκφραση της ανωτέρω γνώμης που είχε ζητηθεί από το ανωτέρω όργανο.(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ)

ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αντιαναπτυξιακός ο προυπολογισμός του δήμου

Σήμερα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ξεκίνησε τη λειτουργία της η Επιτροπή Διαβούλευσης. Άργησε χωρίς δική της ευθύνη καθώς ο διορισμός της έγινε μόλις πρόσφατα.
Εμείς είχαμε ζητήσει από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύσταση της καθώς τρέχουν σοβαρά θέματα στο Νησί μας τα οποία και πρέπει να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει.
Η οργάνωση της συνάντησης ήταν ανεπαρκής παρ’ όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που διαθέτει ο χώρος. Θα έπρεπε εφ όσον δεν δόθηκαν στοιχεία στα μέλη της Επιτροπής τουλάχιστον να γινόταν μία παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Προϋπολογισμού του 2011, ανά υπηρεσία και Νομικά  Πρόσωπα για να υπάρχει η εικόνα, για το που πηγαίνουν οι Οικονομικοί Πόροι του Δήμου, Ίδιοι, Κεντρικοί Αυτοτελής, ΣΑΤΑ.
Ο Προϋπολογισμός του Δήμου όπως και κάθε επόμενος, θα είναι συντήρησης και λειτουργίας όχι ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ, με έργα και παρεμβάσεις που χρειάζεται ο τόπος, οι Δημότες και οι Επισκέπτες.
Η διάλυση των υπηρεσιών, του Προσωπικού, η υφαρπαγή των πόρων εις βάρος των δύο πρώην Δήμων Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας είναι εμφανής και συμπληρώνεται από το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο είναι ανεπαρκές και άδικο, αυτό επισημάνθηκε και από τη συνάντηση που είχαμε με τα Τοπικά Συμβούλια στο Φοίνικα την προηγούμενη εβδομάδα.
Η δημιουργία Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που αποκλείονται από προγράμματα και επιδοτήσεις, με τεράστιο κόστος λειτουργίας, η συντήρηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας και τα αυξημένα λειτουργικά του αποσυντονισμένου πλέον και αντιπαραγωγικού Δήμου εξανεμίζουν τους πόρους. 6,5 εκατομμύρια ευρώ η μισθοδοσία και 4 εκατομμύρια ευρώ η λειτουργία των ΝΠΔΔ και της συγκοινωνίας, δεν αφήνουν τίποτα για έργα.
Το εναπομείναν ποσό περί τα 2 εκατομμύρια μόνο, πηγαίνει το μισό για συντηρήσεις κτιρίων δημοτικών, σχολείων και δρόμων, με μοναδικό κριτήριο το «Πληθυσμιακό».  Άδικη κατανομή. Τα Τοπικά Συμβούλια ζητούν να αλλάξει ο τρόπος κατανομής και να μπουν τα κριτήρια -έκτασης και σύγκλισης- τα οποία θα διαμορφώσουν μια σωστή και δίκαιη κατανομή.
Όλα τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη από τον Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΣΥΡΟΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, στην Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία κλήθηκε τελευταία ώρα, υπό την πίεση του χρόνου και χωρίς ενημέρωση να αποφασίσει για τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Δήμου για το 2011.
Για το δεύτερο θέμα, το Κυκλοφοριακό της Ερμούπολης, είναι γνωστές οι θέσεις μας και τις έχουμε κατ’ επανάληψη δημοσιεύσει. Θα πρέπει να υπάρξει μία ειλικρινής συζήτηση με ανακωχή εκατέρωθεν και από μηδενική βάση. Βλέπουμε ανεφάρμοστα και τραγελαφικά γεγονότα, μεγάλο κόστος συντήρησης και κατασκευής του όλου συστήματος, μηδενικό αποτέλεσμα και μια ταφόπλακα στην αγορά της Σύρου.
Πρέπει να υπάρξει μια ανάπαυλα ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, εν μέσω κρίσης και απαράδεκτης συμπεριφοράς της Δημοτικής αρχής - 1.600 κλήσεις από τη Δημοτική αστυνομία Ιούλιο – Αύγουστο 2010 - η καλύτερη διαφήμιση για το νησί μας, έφυγαν οι επισκέπτες ικανοποιημένοι, καθώς τα πρόστιμα ήταν εικοσάευρα (20) και όχι ογδοντάευρα (80) όπως προβλέπει ο Κώδικας Κυκλοφορίας, με εντολή Δημάρχου.
Η ενημέρωση και όχι η αστυνόμευση θα συμβάλει στην όποια εφαρμογή δίκαιων μέτρων για το Κυκλοφοριακό της Πόλης και με συμπόρευση Επιχειρηματιών και Δήμου, όχι αντιπαλότητα και κόντρες. Δεν έχουμε το περιθώριο αν θέλουμε να πάμε μπροστά.
Ας ξεκινήσει ο Δήμος καλοπροαίρετα μια νέα αρχή και εμείς θα είμαστε δίπλα να μειωθούν οι διαφορές και να συμπορευθούμε όλοι στην Αναπτυξιακή Πορεία που χρειάζεται ο Τόπος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.