Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Μπλόκο στη χωματερή της Νάξου για το νέο ΧΥΤΑ

Σήμερα από τις 7 το πρωί στη Νάξο αλληλέγγυοι και κάτοικοι των χωριών Γαλήνης και Εγγαρών, (της περιοχής που σχεδιάζεται να γίνει ο ΧΥΤΑ για τα σκουπίδια της Νάξου και των μικρών νησιών πλην Αμοργού), αποκλείσαμε τη χωματερή βόρεια της Χώρας και εμποδίσαμε τα δυο απορριμματοφόρα του δήμου από το να αδειάσουν. Ο αποκλεισμός έγινε με στόχο να σταματήσουν οι διαδικασίες της κατασκευής του ΧΥΤΑ που σχεδιάζεται να γίνει ακριβώς απέναντι από τον ΧΑΔΑ. Επίσης αίτημα των δυο χωριών είναι να συγκληθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο με αντικείμενο τον ΧΥΤΑ μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια που οι αρχές του τόπου δεν έκαναν καμιά διαβούλευση γύρω από το θέμα. Έως ότου δεσμευτούν εγγράφως για την αναστολή του έργου είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα απορριμματοφόρο να ρίξει σκουπίδια στη χωματερή.
Στην εποχή της «κρίσης» που το κράτος και το κεφάλαιο λειτουργούν επιθετικά και με όρους πλήρους ασυδοσίας, όπου οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν απωλέσει κάθε πρόσχημα πολιτικής αυτοτέλειας και οικονομικής ανεξαρτησίας, οι ιδιώτες θα παίξουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην αφαίμαξη και τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου καθώς και στην άκρατη εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
Άλλωστε ο Καλλικράτης είναι το εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως, και επειδή οι αρχές εδώ δεν είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους δυναμικές αντιδράσεις, κι επειδή στην κοινωνική διαστρωμάτωση της τοπικής εξουσίας συμπεριλαμβάνονται και διάφορα ψώνια που νοσταλγούν το πάλαι ποτέ Δουκάτο της Νάξου από το οποίο θεωρούν ότι έλκουν την καταγωγή τους, σήμερα βρεθήκαμε αντιμέτωποι μεταξύ άλλων και με ένα νεόκοπο αρχιδ-ούκα (!!!).
Κάτοικοι και αλληλέγγυοι στήσαμε οδόφραγμα στο δρόμο έξω από τη χωματερή, ενημερώσαμε τους διερχόμενους από την περιοχή για το ζήτημα, αντιπαρατεθήκαμε με εκπροσώπους του δήμου που ήρθαν εκεί και το απόγευμα σε μια ανοιχτή συνέλευση αποφασίσαμε για τη συνέχεια της δράσης μέχρι αύριο στις 12.00 που καλέστηκε η επόμενη συνέλευση, την οποία και δημοσιοποιήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Πάντως από τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς δεν έλλειψε η Κερατέα.
Η τελευταία φωτογραφία είναι από την υπάρχουσα χωματερή όπου όπως είναι φανερό, τα σκουπίδια έχουν πάρει την άγουσα προς την καθάρια θάλασσα του Αιγαίου κατά το παράδειγμα της Άνδρου.
Περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον ΧΥΤΑ Νάξου υπάρχουν στο blog της ΑΠΝ

http://www.autonomiprotovnaxou.blogspot.com/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.