Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ “Κλέφτης Ποδηλάτων” στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Αιγαίου


Συνεχίζονται οι προβολές της κιν/κής λέσχης της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Αιγαίου.Την Τετάρτη 16 Μαρτίου η ομάδα φίλων του ποδηλάτου της Σύρου πρότεινε και θα παρουσιάσει το αριστούργημα του ιταλικού νεορεαλισμού “Κλέφτης Ποδηλάτων” του Vittorio de Sica.

Η προβολή αρχίζει στις 8.00 μμ .

Λίγα λόγια για την ταινία

Διάρκεια: 93 λεπ. , ασπρόμαυρη

Παίζουν: Lamberto Maggiorani (Antonio Ricci), Enzo Staiola (Bruno Ricci), Lianella Carell  (Maria Ricci), Gino Saltamerenda (Baiocco)

H εξαιρετική ταινία του Vittorio De Sica “Κλέφτης Ποδηλάτων”(1948) είναι  ίσως η κορυφαία ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού.  Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί  ερασιτέχνες ηθοποιούς  για να προβάλει  το θέμα της ανεργίας και γενικά της φτώχειας των μεγαλουπόλεων. Η ταινία χαρακτηρίζεται ως  το πρώτο road movie με ποδήλατα, και όχι με αυτοκίνητα όπως συνηθίζεται, και τοποθετείται χρονικά μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς σκιαγραφεί το πορτραίτο της Μεταπολεμικής Ρώμης.
Το θέμα των ταινιών του συγκεκριμένου ρεύματος αντλείται κυρίως από την προσιτή καθημερινότητα και αναπτύσσεται με έντονη πολιτικοκοινωνική χροιά. Τα γυρίσματα διαδραματίζονται σε φυσικούς χώρους και η φωτογραφία χρησιμοποιεί στις περισσότερες των περιπτώσεων, το φυσικό φως.

Ένας άνεργος ιταλός, ο Αntonio Ricci, περιμένει να ακούσει ένα καλό νέο από τον υπεύθυνο του γραφείου εύρεσης εργασίας.  Η τύχη του χαμογελά αφού επιλέχθηκε από το δήμο της Ρώμης να εργαστεί ως αφισοκολλητής. Η εργασία του όμως απαιτεί ποδήλατο, το οποίο δεν έχει. Έτσι η γυναίκα του τον βοηθάει, αφού καταφέρνει να πουλήσει τα σεντόνια της προίκας της, προκειμένου να αγοραστεί το ποδήλατο. Την επόμενη μέρα οι ποδηλάτες αφισοκολλητές ξεχύνονται στους δρόμους και πιάνουν δουλειά. Την ώρα όμως που ο Ricci ανεβασμένος στην σκάλα κολλά μια αφίσα που διαφημίζει την τελευταία ταινία της Rita Hayworth, κάποιοι του κλέβουν το ποδήλατο. Η Rita Hayworth κοιτά χαμογελαστή  από τον τοίχο τον Ricci να κυνηγά απεγνωσμένα τον κλέφτη μαζί με τον γιό του στους δρόμους της Ιταλίας, όπου στην πορεία θα πάρουν πολλά μαθήματα ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.