Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

1. Κατά την 5η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη στις 30 Μαρτίου,  η  Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης  η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύρα. Με δεδομένη την   απαράδεκτη υποβάθμιση  του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον πρωθυπουργό και τον περιφερειάρχη  (αυτούς δηλαδή που πριν μερικούς μήνες μιλούσαν για τα βάθρα της δημοκρατίας…)  η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λ. Καφαντάρη, τόνισε την ελάχιστη υποχρέωση του περιφερειάρχη να ενημερώσει το συμβούλιο για τα αποτελέσματα της  συνάντησης με τον πρωθυπουργό αλλά και να πάρει θέση, όπως και όλο το Π.Σ. για το όργιο καταστολής που συνόδευε τον πρωθυπουργό.  Ο περιφερειάρχης,  καταθέτοντας, για άλλη μια φορά, την αντίληψή του περί δημοκρατίας, ενώ αποδέχτηκε φραστικά να μπει το θέμα για συζήτηση, ουδέποτε  το έπραξε. Απέδειξε έτσι   ότι ήταν  συμμετοχή του στην ακριβοπληρωμένη φιέστα της κυβέρνησης ήταν  σχεδιασμένη και ότι τα «θετικά» αποτελέσματα που διαπίστωσε στην συνέχεια δεν άντεχαν ούτε συζήτηση στα πλαίσια του Π.Σ. !!
2.  Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου  χαιρέτισε την παρουσία των απεργών εκπαιδευτικών που ζήτησαν από το Π.Σ. να πάρει θέση για τις συγχωνεύσεις, τις περικοπές, και της υποταγής της παιδείας στην «αγορά»,  και ζήτησε από τον πρόεδρο του Π.Σ. να δοθεί  ο λόγος στους εκπροσώπους τους, πράγμα που έγινε παρά την αρνητική στάση της κυβερνητικής  πλειοψηφίας . Κατά την συζήτηση  κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα, το μόνο που χωρίς περιστροφές απαιτούσε καμία συγχώνευση σχολείου και    την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων  καθηγητών και δασκάλων.
3.  Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Λ. Καφαντάρη  κατήγγειλε για άλλη μια φορά την αντιδημοκρατική τακτική της πλειοψηφίας που  υποβαθμίζει συστηματικά το Π.Σ. κατά τρόπο απαράδεκτο, αρνούμενη να ενημερώνει εγκαίρως την  μειοψηφία για τις εισηγήσεις. Ο στοιχειώδης σεβασμός   της  δημοκρατικής λειτουργίας του οργάνου προβλέπει να δίνεται επαρκής χρόνος στην μειοψηφία να ελέγξει τις εισηγήσεις της  πλειοψηφίας. Στην προκείμενη συνεδρίαση του Π.Σ. οι εισηγήσεις για σοβαρότατα θέματα όπως ο προϋπολογισμός  και το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας δόθηκαν δύο ( 2 ) εργάσιμες ημέρες πριν την συνεδρίαση ( !!!) στερώντας από την μειοψηφία την δυνατότητα να διασταυρώσει στοιχεία , να ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες  κ.λ.π. Παράλληλα ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφία συνεχίζουν να αρνούνται στην πράξη να εφαρμόσουν τον νόμο σχετικά με την παροχή γραμματειακής  υποστήριξης και μέσων στην μειοψηφία προκειμένου οι παρατάξεις της μειοψηφίας να επιτελέσουν  ολοκληρωμένα το έργο τους. Είναι προφανές ότι ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Π.Σ. συστηματικά και  σχεδιασμένα υπονομεύουν  την δυνατότητα άσκησης του ελεγκτικού ρόλου της μειοψηφίας.
4. Στην τοποθέτησή της για τον προϋπολογισμό η  Λ. Καφαντάρη τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση αντιμετωπίζει τον προϋπολογισμό από άποψη διαμετρικά αντίθετη  από τις άλλες παρατάξεις : Δεν στεκόμαστε στα μισόλογα της περί προχειρότητας, αναποτελεσματικότητας κ.λ.π. των υπολοίπων παρατάξεων της μειοψηφίας. Προσπερνάμε  τις κούφιες αντιπαραθέσεις ακόμη και εντός της κυβερνητικής παράταξης για το ύψος των πιστώσεων των έργων που θα διατεθούν το 2011 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καθώς πίσω τους βρίσκεται η προσπάθεια των τοπικών εκπροσώπων της κυβέρνησης να κρύψουν τις μεγάλες περικοπές του σχετικού προϋπολογισμού.   Ξεκινάμε από την αδιαπραγμάτευτη αρχή της ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για να καταλήξουμε σε εκτίμηση και αγωνιστική διεκδίκηση για το τι προϋπολογισμό  θέλουμε. Όλες  οι υπόλοιπες παρατάξεις παρά τις διαφοροποιήσεις στα επιμέρους ζητήματα ξεκινάνε ακριβώς αντίθετα : πως με τους υπάρχοντες πόρους , έστω και με διαφορετική διαχείριση, θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες. Όπως τόνισε η Λ. Καφαντάρη, Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο καταψηφίζει  τον προϋπολογισμό γιατί αποτελεί την υλοποίηση του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών  στο Νότιο Αιγαίο, αλλά θα πράξει και ότι είναι δυνατό για  να μην εφαρμοστεί, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας. Παράλληλα η επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε και τις προτεραιότητες που θέτει η παράταξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες ( υποδομές και λειτουργικά έξοδα έτσι που να εξασφαλιστεί δωρεάν και για όλους πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας,  παιδείας και κοινωνικής πρόνοιας, στήριξη της λαϊκής οικογένειας, παιδικοί σταθμοί, πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας, φτηνή και σύγχρονη ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών με το κέντρο και μεταξύ τους, έργα ποιοτικής ύδρευσης και άρδευσης, αντιπλημμυρικά – αντισεισμικά , εξασφάλιση ελεύθερων παραλιών και χώρων αναψυχής κ.λ.π.) .
5.Για την πρακτική   εξάσκηση των σπουδαστών ΤΕΙ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η Λαϊκή Συσπείρωση ανάδειξε την μεθόδευση της εκμετάλλευσης της εργασίας  των νέων  με το πρόσχημα της εξάσκησης ( εξευτελιστική αμοιβή, μη υπολογισμός ως συντάξιμος χρόνος)  και κατέθεσε πρόταση  για την αμοιβή των σπουδαστών σύμφωνα με την συλλογική Σύμβαση και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
6. Για την συμμετοχή της Περιφέρειας  στο δίκτυο «ΔΑΦΝΗ», η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την συμμετοχή – συνενοχή της τοπικής διοίκησης σε σχήματα διευκόλυνσης της λεγόμενης «πράσινης επιχειρηματικότητας». Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «αειφορίας», που σκόπιμα συγχέεται με την αειφορία των φυσικών πόρων, προωθείται η αυτοχρηματοδότηση δραστηριοτήτων δημόσιου  χαρακτήρα  με επιπλέον  χαράτσωμα των εργαζομένων.  Ειδικά για το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  το δίκτυο  «ΔΑΦΝΗ», όπως και άλλα αντίστοιχα, έχουν αναλάβει το ρόλο του δούρειου ίππου για τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου χαρακτήρα της παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα στελέχη της τοπικής διοίκησης που έχουν αναλάβει τον ρόλο της εμπέδωσης της κυβερνητικής πολιτικής στις τοπικές κοινωνίες προβάλλοντας π.χ. τα οφέλη από τον πόρο του 3% των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών  που ο νόμος προβλέπει να αποδίδονται προς τους ΟΤΑ,  αποκρύπτουν σκόπιμα ότι  οι νησιώτες θα πληρώνουν πολλαπλά και πανάκριβα την «καθαρή»  ενέργεια που παράγουν οι (παχυλά ) επιδοτούμενοι ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος της Σύρας, όπου πρόσφατα  η πλειοψηφία του Δ.Σ. πήρε απόφαση – σκάνδαλο υπέρ της παράδωσης της Γυάρου σε ιδιώτη. Τεράστιες είναι οι ευθύνες  όλων παρατάξεων του ευρω- μονόδρομου, και ειδικά των οικολογούντων και λοιπών «ευρω – αριστερών», που σερβίρουν τα ίδια παραμύθια περί πράσινης ανάπτυξης όταν όλοι γνωρίζουν ότι σεβασμός στο περιβάλλον και κέρδος δεν πάνε μαζί. Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι ειδικά για την χώρα μας αποτελεί ανάγκη η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών αποκλειστικά στα πλαίσια του Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ενέργειας.
7.  Για το θέμα της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με πρόσχημα τον τουρισμό, η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε τον φαρισαϊσμό  των παρατάξεων του ευρω - μονόδρομου που στοιχήθηκαν γύρω από την πρόφαση του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων όταν γνωρίζουν καλά πως οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου βρίσκονται υπό σχεδιασμένη διάλυση. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για την κάλυψη των τουριστικών αναγκών, μεθοδεύεται η λεγόμενη απελευθέρωση του ωραρίου που οδηγεί μαθηματικά στην εξαθλίωση των εργαζομένων και την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.  
    Ήδη με την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων που επέβαλε η πολιτική κυβέρνησης και της τρόικα, έχει μειωθεί δραστικά η αμοιβή των υπερωριών ενώ με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το μεγαλύτερο τμήμα της υπερεργασίας δεν θεωρείται καν υπερωρία. Η αναφορά  της σχετικής εισήγησης στον ν. 1892/90, ως θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μόνο ως μαύρο χιούμορ μπορεί να θεωρηθεί, όταν είναι γνωστό πως  ο συγκεκριμένος νόμος  αποτελεί δομικό στοιχείο του ξεθεμελιώματος των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο δε περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να τονίσει, δίνοντας και τις σχετικές εξετάσεις στους μεγαλοεργοδότες του Νοτίου Αιγαίου, ότι είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης… 
Η αγωνιστική παρουσία των εκπαιδευτικών κατά την 5η συνεδρίαση του Π.Σ. όπως και του ΠΑΜΕ στην 3η συνεδρίαση,  δείχνει  τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στο Νότιο Αιγαίο απέναντι στα τοπικά όργανα προώθησης της καθεστωτικής πολιτικής κυβέρνησης –τρόικα – πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.