Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Κισλόφσκι στη Βιβλιοθήκη





Την επόμενη Τετάρτη 13 Απριλίου η Κινηματογραφική Λέσχη της Βιβλιοθήκης παρουσιάζει, στην τελευταία προβολή της πριν τις διακοπές του Πάσχα, δύο ταινίες από τον αριστουργηματικό Δεκάλογο του Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκι.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει τσάι και συζήτηση.
Η προβολή αρχίζει στις 8,οο μμ .

Λίγα λόγια από το http://tvxs.gr/webtv/ταινίες

To 1988 ο Κριστόφ Κισλόφσκι, εμβληματική μορφή του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, γράφει και σκηνοθετεί για λογαριασμό της πολωνικής τηλεόρασης δέκα τηλεταινίες. Κάθε ταινία έχει ως θέμα της ένα από τα απαγορευτικά σχήματα των δέκα εντολών της Παλιάς Διαθήκης. Όλες μαζί συνθέτουν το κινηματογραφικό αριστούργημα «Δεκάλογος» που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς όπου κι αν προβλήθηκε για το υπαρξιακό του βάθος.
Σε αυτές τις ιστορίες παρουσιάζονται οι ανθρώπινες αδυναμίες, τα ηθικά διλήμματα, και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις για τη ζωή και το θάνατο μέσα από την πορεία απλών ανθρώπων της Πολωνίας. Παρότι η κάθε ταινία είναι ανεξάρτητη, αρκετές έχουν γυριστεί στο ίδιο μεγάλο κτιριακό συγκρότημα της Βαρσοβίας με χαρακτήρες να γνωρίζονται μεταξύ τους. Ένας από αυτούς, πιθανώς μεταφυσικός, παρακολουθεί τους ήρωες από μακριά -ιδιαίτερα σε σημαντικά σημεία της πλοκής- αλλά ποτέ δεν επεμβαίνει.

«Αγάπα τον ένα και μοναδικό Θεό σου» (1989) Διάρκεια 53 λεπτά

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου μαθαίνει στο μικρό του γιο να σκέφτεται με βάση τη λογική και του διδάσκει την επιστημονική μέθοδο, όμως τελικά έρχεται αντιμέτωπος με την απρόβλεπτη μοίρα. Η φύση περιφρονεί τη λογική, με τραγικά αποτελέσματα.

«Ου φονεύσεις» στην εκδοχή της ταινίας για τον κινηματογράφο, που παίχτηκε με τον τίτλο «Μικρή ιστορία για ένα φόνο» (1990) Διάρκεια 82 λεπτά

Βαρσοβία, 1988. Ένας οδηγός ταξί πλένει το αμάξι του. Ο Γιάσεκ, ένας νεαρός επαρχιώτης, περιπλανιέται στην πόλη. Ο Πιότρ, ένας νέος δικηγόρος, ετοιμάζεται να δώσει τις τελευταίες εξετάσεις για να πάρει την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Ένας φόνος, μια σύλληψη και μια καταδίκη σε θάνατο ενώνουν τις μοίρες των τριών ανθρώπων...

Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κανών, 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.