Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ψηφίστηκε το σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου

 Ψηφίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης το σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2011 που συντάχτηκε από τις κατευθύνσεις που είχε δώσει προς την Οικονομική Yπηρεσία και την Τεχνική Υπηρεσία (ως προς το  Τεχνικό Πρόγραμμα) αντίστοιχα. Παρά την μεγάλη οικονομική στενότητα και τις διαρκείς περικοπές πιστώσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το Κεντρικό Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος κλείνει  τον Προϋπολογισμό του με μεγάλη άνεση, ισοσκελίζοντας τον , κυρίως λόγω του πλεονάσματος που μετέφεραν και οι τρείς Δήμοι του νησιού. Ο Δήμος βαρύνεται   με μια και μόνο δανειακή   υποχρέωση που αφορά στον τέως Δήμο Άνω Σύρου, η οποία είναι απόλυτα ελεγχόμενη σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη του νέου πλέον ενιαίου Δήμου.
Είναι χαρακτηριστικό  ότι στον Προϋπολογισμό εξακολουθούν   να υπάρχουν όλες εκείνες οι πιστώσεις που εξασφαλίζουν όχι μόνο την ομαλή λειτουργία του Δήμου, (μισθοδοσία προσωπικού) κ.λπ., αλλά εγγυώνται την συνέχιση λειτουργίας των προνοιακών  δομών (ΚΑΠΗ Παιδικοί Σταθμοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κ.λ.π.), των αθλητικών δομών,   των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, των δημοτικών λεωφορείων κ.λ.π.
Για πρώτη φορά το 2011 ο Δήμος επιχειρεί να καθιερώσει συσσίτια για τους άπορους δημότες του. Για το σκοπό αυτό εγγράφεται στον Προϋπολογισμό πίστωση 20.000 ευρώ, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας έχει συζητήσει με τους Σεβασμιώτατους εκπροσώπους της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας αντίστοιχα, κ.κ.Δωρόθεο Β΄και Φραγκίσκο το ενδεχόμενο συνεργασίας και συνδιοργάνωσης.  
Σε σχέση με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 το οποίο ενσωματώνεται στον Προϋπολογισμό υπάρχουν σε εξέλιξη έργα – μελέτες και προμήθειες που αφορούν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και είναι σε εξέλιξη από τους τρείς τέως Δήμους του νησιού συνολικού ύψους 3.000.000 ευρώ περίπου, ενώ το συνολικό πρόγραμμα της ΣΑΤΑ, που αφορά στην εκτέλεση μικρών αλλά αναγκαίων έργων σε όλο το νησί ανέρχεται σε 1.046.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα στο Τεχνικό Πρόγραμμα προβλέπεται για τη δημοτική ενότητα της Άνω Σύρου οδοποιία ύψους 125.000 ευρώ και για τη δημοτική ενότητα Ποσειδωνίας 155.000 ευρώ.  Παράλληλα προτείνεται πίστωση για έργα οδοποιίας σε όλο το νησί ύψους 80.000 ευρώ, καθώς και έργα ύδρευσης ύψους 200.000 ευρώ.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνονται  τα έργα που είτε έχουν ήδη ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε πρόκειται να προταθούν  για ένταξη(π.χ. Λαογραφικό Μουσείο, τα δύο λιμενικά έργα, Ταφικά Μνημεία, Ανοιχτό Θέατρο κ.λ.π.).
Όσον αφορά στις μελέτες Αποχέτευσης  των χωριών έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και κατατέθηκε πρόταση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και  Αειφόρος Ανάπτυξη» του έργου της Αποχέτευσης της Βάρης και του Μέγα Γυαλού, ενώ η μελέτη της Αποχέτευσης του Γαλησσά είναι σε εξέλιξη. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η μελέτη βελτίωσης και επέκτασης του συστήματος Ύδρευσης της δημοτικής ενότητας Ποσειδωνίας, ύψους 500.000 ευρώ.
Τέλος, για ένταξη στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης έχουν προταθεί έργα ύψους 4.000.000 ευρώ, που αφορούν έργα κυρίως στο χώρο του στρατοπέδου και στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Το σχέδιο του Προϋπολογισμού  θα απασχολήσει στη συνέχεια την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και προβλέπεται να εισαχθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου.
Ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας με δήλωση του επισημαίνει το νοικοκύρεμα που χαρακτηρίζει τον ενιαίο Δήμο, σε μια εποχή που η Χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ επεσήμανε, επίσης ότι το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του 2011, σε συνδυασμό με την ένταξη και την εξέλιξη των έργων του ΕΣΠΑ θα σημάνουν την αρχή της οικονομικής ανάκαμψης για το νησί.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.