Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πρόταση για ανάδειξη του φάρου στο νησάκι Διδύμη



1.    Ο Φάρος στο νησάκι Διδύμη, που βρίσκεται εμπρός απ’το λιμάνι Ερμούπολης Σύρου, θεμελιώθηκε την 25η Ιανουαρίου 1834, για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα, με βασιλική δαπάνη κι είναι έργο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόχαν Ερλάχερ. Με ύψος οικοδομής 29,5 μέτρα και από την επιφάνεια της θάλασσας 68,3 μέτρα, είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα, είναι ο πρώτος πλήρης φάρος του νεοελληνικού κράτους, είναι ο πρώτος με περιστρεφόμενο μηχανισμό στο Αιγαίο και είναι απ’ τους σπανιότερους ελληνικούς τύπους με το φαρόσπιτο στο ισόγειο.


2.    Ήδη κατά καιρούς, από Συριανούς Φορείς (λ.χ. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμούπολης) και, ιδίως, από εκπαιδευτικούς και μαθητές (λ.χ. Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, 3ο Γυμνάσιο, 1ο Γενικό Λύκειο), αλλά και από άλλους πολίτες, είτε Συριανούς, είτε επιστήμονες και καλλιτέχνες φίλους της Σύρας, έχουν γίνει έρευνες, μελέτες, επισκέψεις και προσπάθειες διάσωσης και αξιοποίησης του Φάρου μας. Η Δημοτική μας Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια με συλλογή στοιχείων και επαφές, ώστε να μελετήσει, να προβάλλει, ν’αξιοποιήσει, όλες τις προηγούμενες προσπάθειες. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα ήλθαμε σε μια πρώτη επαφή με τη Φαρική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μας, τον κ. Λιμενάρχη Σύρου. Ετοιμάζουμε μια πρώτη επίσκεψή μας στη Διδύμη και μια δεύτερη με πρόσκληση των τοπικών Μ.Μ.Ε., για να είναι μαζί μας.


3.    Ως «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» θεωρούμε, προτείνουμε και θ’αγωνιστούμε, ώστε ο Φάρος να σωθεί, ν’αναπαλαιωθεί, κι εσωτερικώς να γίνει επισκέψιμος το θέρος, να φωτοβολεί μονίμως. Υπάρχει λ.χ. διπλωματική εργασία από ΑΕΙ μας για τη διάσωσή του και τη μετατροπή του σε «Πρότυπο Μουσείο». Το θέρος μπορεί να εκκινούν λέμβη από το λιμάνι της Ερμούπολης, ώστε να τον επισκέπτονται Συριανοί και τουρίστες με μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Η ελλαδική και διεθνής προβολή του σπάνιου Φάρου μας, αποκατεστημένου κι επισκέψιμου, αξιοποιημένου επιστημονικά, πολιτισμικά, τουριστικά, θ’αποτελέσει άλλο ένα πρότυπο – έμβλημα της Σύρου, το οποίο θα προσελκύει επισκέπτες και θα ενισχύει την ιστορική γνώση κι αγάπη τη δική μας για τον τόπο μας αλλά και την οικονομική της ανέλιξη ποικιλοτρόπως.


4.    Εκδηλώσεις, ημερίδες, επιστημονικά συμπόσια, τα οποία μπορούν να γίνουν στη Σύρο μ’αντικείμενα, λ.χ. τη βασιλεία του Όθωνα ή το έργο του Συριανού Στυλιανού Λυκούδη (1878-1958), αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού κι Ακαδημαϊκού, ο οποίος έστησε το Δίκτυο Φάρων της Ελλάδας από το 1911 – μ’αφορμή αυτήν την εκατονταετηρίδα – ως το 1941 ως Υπεύθυνος της Φαρικής Υπηρεσίας Ελλάδας, μπορούν να ωθήσουν στους στόχους για το Φάρο μας.


5.    Έτσι, η «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο»:
α) Θα φέρει το θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις – διά του Δημοτικού μας Συμβούλου και επικεφαλής της Κίνησης μας κ. Ανδρέα Τζίνη – στον Οργανισμό Πολιτισμού – Άθλησης Δήμου, στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου, στο Δημοτικό Συμβούλιο (μαζί με τον κ. Γιώργο Βελισσαρίου, Πρόεδρο  Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, από τη Δημοτική Αρχή). Πέραν άλλων, θα προτείνουμε τη σύσταση από το Δημοτικό Συμβούλιο, μόνιμης επιτροπής εργασίας από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, εκπροσώπους Φορέων και Συριανούς, οι οποίοι θα μπορούν ν’αγωνισθούν, όπως και αρωγών επιστημόνων κ.ά. και εκτός Σύρου, η οποία μπορεί να εργάζεται λ.χ. υπό την ευθύνη μας, ώστε να ενωθούν οι δυνάμεις μας.
β) Καλεί – και παρακαλεί – όποιον Φορέα ή δημότη και κάτοικο της Σύρου θέλει να συνδράμει με στοιχεία, προτάσεις, κ.ά., να επικοινωνήσει μαζί της.
γ) Στη συνέχεια – βάσει του προγράμματος της – θα ξεκινήσει ανάλογες προσπάθειες για το Λοιμοκαθαρτήριο Ερμούπολης, το Καστρί και τη Χαλανδριανή Άνω Σύρου, καθώς και το αρχαίο λιμάνι Φοίνικα Σύρου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.