Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Έκθεση κατοχικής φωτογραφίας

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Έκθεση κατοχικής φωτογραφίας
Μανόλης Παντινάκης
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου

Διάρκεια έκθεσης: 11-15 Ιουνίου 2011
Καθημερινά 19:00-21:00


Γεγονότα της νεώτερης ιστορίας μας στην Κρήτη, ιδιαίτερα στο νομό Ρεθύμνου, αναδεικνύονται από την έκθεση κατοχικής φωτογραφίας, υλικό που προέρχεται από το αρχείο του δημοσιογράφου Μανόλη Παντινάκη. Η έκθεση διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Κρητών Σύρου από 11-15 Ιουνίου, και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Πινακοθήκης Κυκλάδων, στην Ερμούπολη.
Στο κοινό της Σύρου θα παρουσιαστούν εκατό φωτογραφίες, που το σύνολό τους σχεδόν, αφορά στην περίοδο της γερμανικής εισβολής και κατοχής στην Κρήτη και πολλές απ΄ αυτές είναι ανένδοτες.
Οι εικόνες προέρχονται από οικογενειακά ενθυμήματα στην Κρήτη αλλά και από γερμανικά και βρετανικά αρχεία και συγκεντρώθηκαν από τον δημοσιογράφο μετά από αναζήτηση δεκαετιών.
Το υλικό, που χαρακτηρίζεται μεγάλης αξίας, δίδει με αδρό τρόπο το κλίμα της εποχής στα τέσσερα χρόνια της υποδούλωσης και αποτυπώνεται σε πρόσωπα του εγχώριου πληθυσμού, που βίωσαν τις σκληρές μέρες της κατοχικής περιόδου και στους κατακτητές που με λύσσα επιχειρούσαν να δαμάσουν, χρησιμοποιώντας πολλάκις ακραία μέσα, την κρητική ψυχή.
Με την λειτουργία της έκθεσης επιδιώκεται, να διατηρηθεί άσβεστη μια μνήμη ηρωισμού και φρίκης της νεώτερης ιστορίας μας και να φωτιστούν μέσα από τις φωτογραφίες, ένα άλλο οδυνηρό κομμάτι που υπέστησαν οι τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.