Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Α ΕΛΜΕ Διαμαρτυρία για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια


Η Υπουργός Παιδείας και δια βίου Μάθησης με μια υπουργική απόφαση στο τέλος της χρονιάς καταργεί τη δυνατότητα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας από τους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό μέτρο κατάργησης κεκτημένων μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων στα πλαίσια της εφαρμογής μιας αντιλαϊκής πολιτικής των περικοπών, της φτώχειας, του αποκλεισμού, μια ξεκάθαρα ταξική πολιτική.
Επίσης αποδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο η υποκρισία του υπουργείου στο σύνθημα « Πρώτα ο μαθητής », αφού ο μαθητής δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ξένη γλώσσα που επιθυμεί αλλά θα μπορεί να ζητήσει απαλλαγή από την ξένη γλώσσα και να βρεθεί εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου υπάρχει ένα γυμνάσιο, οπότε στα νησιά μας οι μαθητές δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής, την ίδια στιγμή που οι καθηγητές τους θα μετακινούνται υποχρεωτικά σε άλλα νησιά αλλά και οπουδήποτε στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρχουν κενά! και θα ανοίγουν οι γέφυρες προς τα φροντιστήρια για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Συνάδελφοι που υπηρετούν τις οργανικές θέσεις τους για χρόνια σε Δημοτικά και Γυμνάσια αναγκάζονται σε “βίαιη” και αυθαίρετη μετακίνηση μακριά από το χώρο εργασίας τους αλλά και τη μόνιμη κατοικία τους.
Οι επιλογές του Υπουργείου δεν αφορούν μόνο τους καθηγητές των ξένων γλωσσών, αλλά το σύνολο των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Ενωμένοι πρέπει να απαντήσουμε για την ανατροπής αυτής της βάρβαρης και ταξικής πολιτικής. 

Η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων απαιτεί:

  • να ανακληθεί    το στυγνά αντιλαϊκό μέτρο της κατάργησης της επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.

  • καμία επίταση των ταξικών φραγμών στη γνώση-καμία κατηγοριοποίηση των σχολείων.

  • καμία κατάργηση  της οργανικής θέσης των συνάδελφων, όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.