Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ψήφισμα για τη διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας

Κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (Δ.Ε.Π.) Σύρου-Ερμούπολης, την Τρίτη 7.6, το Μέλος της κ. Διονύσης Ευθυμίου ενημέρωσε το Σώμα, σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, περί της διδασκαλίας μιας μόνο δεύτερης ξένης γλώσσας (της Γαλλικής ή της Γερμανικής) από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στα δημοτικά και τα γυμνάσια της χώρας.

Ομόφωνα, αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος κατά της εφαρμογής αυτής της απόφασης και η προώθησή του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης. Επιπροσθέτως, το ψήφισμα της Δ.Ε.Π. θα κοινοποιηθεί προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης:

‘Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Σύρου-Ερμούπολης τάσσεται ομόφωνα κατά της εφαρμογής της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για τη διδασκαλία μιας δεύτερης ξένης γλώσσας (Γαλλικής ή Γερμανικής) από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στα σχολεία της χώρας. Η υλοποίηση της απόφασης αυτής, θα οδηγήσει στην γιγάντωση των σχολικών τμημάτων, καθώς η μη ύπαρξη εναλλακτικών γλωσσών θα αυξήσει τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα εκμάθησης, ενώ άμεση συνέπεια αυτού θα είναι η στροφή του μαθητικού πληθυσμού σε ιδιωτικά φροντιστήρια καθώς δεν θα έχουν δυνατότητα επιλογής. Ομοίως, διαφαίνεται ο κίνδυνος συρρίκνωσης σχολικών μονάδων και μεγέθυνσης άλλων αναλόγως με την απόφαση διδασκαλίας της όποιας γλώσσας. Ωστόσο, η διαφαινόμενη επιβολή μιας μόνο δεύτερης γλώσσας μειώνει την επιμορφωτική αξία της δυνατότητας επιλογής αυτής και δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Προτείνεται η αναστολή της εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασής του Υπουργείου και η διατήρηση της ισχύουσας, ως σήμερα, νομοθεσίας.’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.