Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πρόταση για δημιουργία γεωπάρκου στη Σύρο

Το Σάββατο 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Kέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η προγραμματισμένη εκδήλωση για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού. Εισηγητής ήταν ο Eπίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κωστόπουλος ο οποίος συνοδευόταν από εικοσαμελή ομάδα φοιτητών της εν λόγω σχολής. Η παρουσίαση που κατά γενική ομολογία εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους, ανέλυσε με απόλυτα κατανοητό τρόπο τη γεωλογική διαδρομή που ακολουθήθηκε για τη δημιουργία του νησιού, ξεκινώντας πριν από 330 εκατομμύρια χρόνια με τους γρανίτες του Κόμητου και φθάνοντας πριν από 45 εκ. χρόνια όπου συναρμολογήθηκε το νησί στη σημερινή του μορφή για να αναδυθεί τελικά στην επιφάνεια πριν από 15 εκ. χρόνια. Εξηγήθηκαν οι συνθήκες που ευνόησαν το σχηματισμό των μοναδικής ομορφιάς και σπανιότητας κυανοσχιστοίθων και εκλογιτών, πετρωμάτων που προσελκύουν εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια της ομιλίας παρουσιάστηκε από τους φοιτητές που συνόδευαν τον κ. Κωστόπουλο μια πρόταση για την ίδρυση Γεωπάρκου κυανοσχιστολίθων και εκλογιτών στη Σύρο με στόχο την ανάπτυξη του γεωτουρισμού στο νησί. Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών όπως απογραφή των γεωθέσεων ενδιαφέροντος, δημιουργία δικτύου μονοπατιών για την πρόσβαση σε αυτές, ίδρυση μουσείου φυσικής ιστορίας και κέντρου πληροφοριών για εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενώ παράλληλα προτείνεται ο εμπλουτισμός του όλου εγχειρήματος με πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια κ.λ.π. και διασύνδεσή του με τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ.). Όπως αναλύθηκε, η λειτουργία του γεωπάρκου θα στρέψει την προσοχή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη Σύρο καθώς υπάρχει ήδη εκφρασμένο το ενδιαφέρον πολλών γεωεπιστημόνων ανά τον κόσμο και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη μια ισχυρή τόνωση της τοπικής οικονομίας από τη διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε ένα ιδιαίτερα ποιοτικό και εναρμονισμένο με το περιβάλλον πεδίο.
Μετά τη λήξη της παρουσίασης ακολούθησε εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή Δανί (η μετάβαση του καθηγητή και των φοιτητών προς και από την περιοχή ήταν μια προσφορά της ΚΤΕΛ ΑΕ), όπου όσοι ακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τους κυανοσχιστόλιθους, τους εκλογίτες αλλά και πλήθος άλλων πετρωμάτων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.