Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Σιγή ιχθύος του κ. Μαχαιρίδη στα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειας

Τις τελευταίες μέρες ο Περιφερειάρχης και πολύ πρόσφατα από την Κώ με τη συνδρομή του Πρωθυπουργού, επιδιώκει με συνεντεύξεις, δελτία τύπου κλπ, να εμφανίσει ότι η Περιφερειακή (κατ' όνομα) Αυτοδιοίκηση Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται στην πρωτοπορία διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικών που δίνουν αποφασιστική ώθηση και ανάπτυξη στην περιοχή μας και μάλιστα περίπου ότι βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή για μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Βεβαίως ο κ. Μαχαιρίδης ματαίως προσπαθεί να εμφανίζεται ανάλογα με τις περιστάσεις, ως μή εκπρόσωπος της κυβέρνησης (βλέπε τη συνάντηση του με το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου), δύσκολα όμως μπορεί να κρύψει την απόλυτη ταύτιση του με την κυβερνητική πολιτική, αφού μέχρι σήμερα έχει απολύτως χαράξει τις προτεραιότητες του με βάση τις κυβερνητικές ιεραρχήσεις (περιοδείες του πρωθυπουργού, παρουσίες υπουργών σε περιφερειακά συμβούλια, απαξίωση των παρατάξεων της μειοψηφίας, αποφυγή θεμάτων που καίνε την κοινωνία εξαιτίας της αναλγησίας της κυβερνητικής πολτικής κ.α.).
Και βεβαίως δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα αλλά ούτε και την απαίτηση, να καθορίσουμε τις πολιτικές απόψεις του κ. Μαχαιρίδη ή να αμφισβητήσουμε την κομματική του ταυτότητα, εκείνο που αμφισβητούμε είναι οι πολιτικές του, οι συμπεριφορές του, οι πρακτικές του, που με αλλαζονικό στύλ προσπαθούν να εξωραϊσουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός και ειδικότερα οι πολίτες του Ν. Αιγαίου
Μας λέει λοιπόν ο κ. Μαχαιρίδης ότι :
α) μάχεται να συμμαζέψει και να οργανώσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δεν μας λέει όμως τίποτα για το νέο Οργανισμό που έχει καθυστερήσει, για την ελάχιστη διεκδίκηση στελέχωσης σε μια Περιφέρεια που καλύπτει λιγότερο από το 50% των οργανικών της θέσεων. Η αναφορά στην προκήρυξη θέσεων 60 συμβασιούχων, αφενός μεν αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, αφετέρου διαιωνίζει τη λογική της ομηρίας των εργαζομένων, αφού πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ημερομηνία λήξης και με διαρκή προσδοκία ανανέωσης τους.
β) το ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα το Περιφερειακό του σκέλος προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, έτσι που μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει κλείσει. Αποκρύπτει όμως ότι η σχετικά μεγάλη απορροφητικότητα 37%, βασίζεται σ' ένα μόνο άξονα “Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα” που αφορά πόρους που κατευθύνονται αποκλειστικά σχεδόν στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ δεν σχολιάζει καν τον κίνδυνο το πρόγραμμα να κλείσει με τα 140 εκ, αφού αν χαρισθεί η εθνική συμμετοχή από την Ε.Ε., τότε το ΠΕΠ Ν. Αιγαίου θα τελειώσει εκεί, εφόσον το παραπάνω ποσό θα έχει ήδη δεσμευτεί.
Αποκρύπτει επίσης ότι από τα περίφημα 250 εκ του Ειδικού Προγράμματος, που θα λειτουργούσαν ως αντισταθμιστικά της υποβάθμισης του Ν. Αιγαίου στο Στόχο II, θα πρέπει ουσιαστικά να ξεχαστούν, αφού η απορρόφηση του κινείται μόλις στο 3,7 % και οι νομικές δεσμεύσεις του μόλις στα 22,1 εκ €, ενώ η χρηματοδότηση του προέρχεται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), που γνωρίζουμε ότι έχουν περιοριστεί δραματικά.
γ) υπάρχουν εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης του τουριστικού ρεύματος σε αρκετά νησιά της Περιφέρειας (Ρόδος, Κώς, Μύκονος, Σαντορίνη κλπ), αποσιωπάται όμως, ότι αντιστοιχούν σε δυσμενή συγκυρία των ανταγωνιστικών μας προορισμών (ταραγμένη Β. Αφρική, μεγάλη αύξηση τιμών στην Τουρκία), ενώ αποσιωπώνται επίσης οι πραγματικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, αφού μεγάλο μέρος κατευθύνεται σε μονάδες all inclusive, ενώ αντίστοιχα ο θεσμός των εξευτελιστικά αμοιβόμενων μαθητευόμενων αλλοδαπών δημιουργεί δραματικές επιπτώσεις στην πραγματική απασχόληση.
δ) είναι αισιόδοξος ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών στα μικρά νησιά, εφόσον βεβαίως αποβεί θετικά το πιλοτικό πρόγραμμα για την Ανάφη και τη Χάλκη. Από την πλευρά μας χαιρετίσαμε κι' εμείς το πιλοτικό πρόγραμμα στα δύο νησιά, δεν πήραμε όμως καμιά απάντηση στην Επερώτηση μας για την πολιτική της Περιφέρειας σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, εφόσον στην αρμοδιότητα μας εμπίπτει ο περιφερειακός σχεδιασμός καθώς και ζητήματα χωροθέτησης, την ώρα που σε πολλά νησιά υπάρχουν σοβαρές εκκρεμμότητες.

Εξι και πλέον μήνες λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, δεν μας λέει όμως τίποτα και δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί μέχρι σήμερα δεν έκανε δεκτό ούτε ένα αίτημα της Αντιπολίτευσης, δεν απάντησε ούτε σε μια Επερώτηση ή Ερώτηση, δεν δέχθηκε να συζητηθεί ούτε  ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, εκτός από μια και μόνο φορά, όταν εξαναγκάσθηκε να συζητήσει το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, αφού είχε εισβάλλει στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου με τα πανώ της η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων. Δεν μας λέει γιατί καθυστερεί την ψήφιση του Κανονισμού λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, δεν μας λέει γιατί απαξιώνει με προσβλητικό και αλλαζονικό τρόπο τα δικαιώματα των παρατάξεων της μειοψηφίας, τελικά γιατί απαξιώνει την ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου.
Το επιχείρημα του κ. Μαχαιρίδη ότι δεν απαντά σε προβλήματα που άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής και δεν αφορούν δήθεν την Περιφέρεια είναι όχι μόνο έωλο αλλά και άκρως παραπλανητικό.
Δεν αφορά την Περιφέρεια η κατάργηση ή συγχώνευση σχολικών μονάδων, όταν μέχρι πέρισυ τα νομαρχιακά συμβούλια είχαν καθοριστικό λόγο στο ζήτημα, λόγω των τοπικών ιδιαιτεροτήτων; Δεν αφορούν την Περιφέρεια τα θέματα της δημόσιας Υγείας, όταν πολλές αρμόδιότητες των ΥΠΕ θα περάσουν στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Δεν αφορούν την Περιφέρεια τα ζητήματα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, του Υδάτινου Δυναμικού και της διάθεσης των λυμάτων, όταν η Περιφέρεια έχει σοβαρές αρμοδιότητες στους παραπάνω τομείς;  Δεν αφορά την Περιφέρεια η διαφαινόμενη εκποίηση περιοχών εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπως το Πρασσονήσι της Ρόδου, αλλά και άλλα φιλέτα στα νησιά μας και μάλιστα με διαδικασίες fast track; Δεν αφορούν τέλος την Περιφέρεια οι δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα, στην απασχόληση, στις κοινωνικές κατακτήσεις, στο περιβάλλον, όπως διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου;
Τι θα κάνει η Περιφέρεια π.χ. σχετικά με την εφαρμογή του Εφαρμοστικού Νόμου που στη διαδικασία της πολεοδομικής ωρίμανσης περιλαμβάνονται προς επενδυτική αξιοποίηση ακίνητα των ΟΤΑ ή και επιχειρήσεων των ΟΤΑ; Πως θα αντιδράσει στη δυνατότητα αλλαγών των συντελεστών δόμησης  μέχρι 0,4%, δηλαδή μέχρι 1.600 τμ στα 4 στρέμματα; Τι λέει η περιφερειακή αρχή για το δικαίωμα της παραχώρησης και αποκλειστικής χρήσης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας που παραχωρείται σε ιδιώτες για 50 χρόνια; 

Γιατί λοιπόν ο λαλίστατος κ. Μαχαιρίδης τηρεί σιγή ιχθύος σε όλα τα παραπάνω θέματα, που σχετίζονται με τη ζωή, την αξιοπρέπεια των ελλήνων πολιτών, αλλά και με τη διαφύλαξη του αρχέγονου περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.