Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΣΥΡΑ ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ΄ΟΝΕΙΡΟ Για την κατασκευή του 1ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης


M’αφορμή την πρωτόγνωρη επίθεση που δέχτηκε πριν λίγο καιρό η Δημοτική Κίνηση "Σύρα με λογισμό και όνειρο" σχετικά με το ανεγειρόμενο από το Δήμο νέο κτήριο για το νυν 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης συνοπτικά διευκρινίζουμε τα παρακάτω:
1.  Η Δημοτική μας Κίνηση δεν είναι Κομματικό παράρτημα. Μια ομάδα πολιτών συμφώνησε σε ορισμένες θέσεις και στόχους σχετικά με τη λειτουργία και το ρόλο που θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης. και αποφάσισε να αγωνιστεί γι’ αυτές.
Μια από αυτές τις θέσεις ήταν και είναι σχετικά με την αυθαίρετη δόμηση στο νησί μας.
Το δικαίωμα που παρέχει η πολιτεία στον καθένα να οικοδομεί καθορίζεται και προσδιορίζεται από περιβαλλοντικούς, οικιστικούς, πολιτισμικούς κανόνες και παράγοντες ισονομίας, ώστε να διασφαλίζονται συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης.
Αυτός που καταστρατηγεί αυτούς τους κανόνες, είτε με την υπερδόμηση, είτε με την κατάληψη δημόσιου χώρου προς όφελός του, που καταστρέφει το φυσικό και ανθρωπογενές ιστορικά και αρχιτεκτονικά διατηρητέο περιβάλλον τυπικά παρανομεί, ουσιαστικά όμως καταργεί την ισονομία των πολιτών και στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.
Όμως η επίτευξη και η υλοποίηση της οικοδομικής αυθαιρεσίας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ατομικών ενεργειών και πράξεων. Κατά κανόνα είναι αποτέλεσμα διαπλοκής και διαφθοράς. Εμπλέκονται άτομα, υπηρεσίες και παράγοντες. Πίσω από τα περισσότερα αυθαίρετα κρύβονται «λαδώματα», δόλος και, φυσικά, ψηφοθηρικές σκοπιμότητες εξουσιών, τοπικών και μη, όπως αποδεικνύεται πανελλαδικώς..
Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι η αυθαίρετη δόμηση στην Ερμούπολη και τη Σύρο είναι μείζον ζήτημα. Είμαστε η μόνη Δημοτική Κίνηση που τοποθετήθηκε με σαφήνεια προεκλογικά και που δεσμεύτηκε ότι θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα θέσουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αν εκπροσωπηθούμε. Μια θέση που ήδη δικαιώθηκε από την έρευνα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με τις διαπιστώσεις τους για την Πολεοδομία Σύρου που πλέον ανήκει στον ενιαίο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.  Ενώ όλη η Ελλάδα βοά, στη Σύρο όμως, Δημοτικές Παρατάξεις –πλην ημών-, Κόμματα, Φορείς ουσιαστικά σιωπούν. Με άλλα λόγια αυτοί που θα έπρεπε πρωτίστως ν’ αναλάβουν σοβαρές και υπεύθυνες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης αυτής της ιστορίας «σφυρίζουν αδιάφορα». Ελπιδοφόρο ότι την τελευταία 5ετία –χάρη και στη δική μας αποδεικτική επιμονή- τα πλείστα των τοπικών ΜΜΕ προβάλλουν και τις πρωτοβουλίες-θέσεις μας και, δι’αυτών κυρίως, το πρόβλημα.

2.  Το κτήριο που προορίζεται για 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του και αν τελικά χρησιμοποιηθεί για Νηπιαγωγείο και όχι κάτι άλλο, βάσει των στοιχείων που διαθέτουμε, τα οποία ουδείς μέχρι τώρα έχει αμφισβητήσει, είναι αυθαίρετο και το ερώτημα που λογικά προκύπτει είναι μήπως πίσω από αυτό βρίσκεται ένα πρωτόγνωρο οικονομικό σκάνδαλο.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αποφάσισαν –πλην μόνον του εκπροσώπου μας- την οικοδομική ολοκλήρωση του κτηρίου αυτό το παραβλέπουν, δεν τους ενδιαφέρει, δεν το συζητούν. Ενώ κανένας δεν προσπάθησε να αποδείξει ότι το κτήριο δεν  είναι αυθαίρετο, θέλουν όλοι, «πλην Λακεδαιμονίου», να ολοκληρωθεί, ας είναι και αυθαίρετο, γιατί είναι «για το καλό των παιδιών»: «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», κατ’αυτούς, επομένως..
Όμως το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», ως ηθικό και παιδευτικό δίδαγμα, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται παγκοσμίως από ολοκληρωτικές ή «μαφιόζικες» καταστάσεις, εκεί που κυριαρχεί η «ομερτά», η σιωπηρή συμφωνία των από κοινού ωφελουμένων εκ της εις βάρος των πολλών παρανομίας τους.
Δεν ξέρουμε ποιους θα ωφελήσει πραγματικά η οικοδομική ολοκλήρωση ενός  αυθαίρετου κτηρίου που προορίζεται για 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης. Αντίθετα, από ηθικής απόψεως, κάτι που σκόπιμα διάφοροι επικαλέστηκαν εναντίον μας «ως υπεράνω της ισονομίας»,  βλάπτει τα παιδιά, όπως και τον κάθε πολίτη. Τι θα μάθουν στο μέλλον τα παιδιά; Ότι φοιτούν σ’ένα παράνομο κτήριο; Και πόσο μάλλον που εμείς αντιπροτείνουμε 2 Δημοτικά κτήρια, στην Πλατεία Μιαούλη, ανοίκιαστα πολύν καιρό, τα πρώην «Αγορά» και «Fox», ώστε μετά από κατάλληλες επεμβάσεις να μετεγκατασταθεί εκεί το νυν 1ο Νηπιαγωγείο. Ας απαντήσει η Δημοτική Αρχή!

3.  Μας προκαλεί λύπη, μας προκαλεί θλίψη αλλά και οργή αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ερμούπολη. Μας προκαλούν πραγματικά λύπη και θλίψη η τοποθετήσεις Συλλόγων Γονέων ή Εκπαιδευτικών που ακολουθούν το «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» για το κτήριο αυτό.
Μας λυπεί, μας θλίβει και μας εξοργίζει πραγματικά η σιωπή (όσων δηλώνουν τουλάχιστον ότι δημοκρατικά σκέφτονται και φέρονται) σε κάποια υβριστικά, συκοφαντικά, και απερίγραπτου ύφους, απόλυτης παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού, τοπικά λιβελλογραφήματα, στα οποία, βεβαίως, εμείς απαντήσαμε ευγενώς επί της ουσίας.
Το πρόβλημα του 1ου Νηπιαγωγείου οφείλει να το λύσει ο Δήμος που εδώ και 10 χρόνια προσπαθεί να παρακάμψει νόμιμες διαδικασίες και να ρίξει την ευθύνη, γνωστή θλιβερή τακτική του, σε άλλους: με το να υποδεικνύει στην τοπική κοινωνία τους «κακούς» και «κοινωνικά ανάλγητους» που «εμποδίζουν ιδιοτελώς» -υποτίθεται- το «θεάρεστο» έργο του. Σ’όλα τα παιδιά αξίζουν άριστες συνθήκες χώρων εκπαίδευσης. Όχι όμως σε παράνομα κτίσματα αμφιβόλου καταλληλότητας. Το κτήριο που κατασκευάζεται δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το, παρανόμως κατεδαφισθέν, προϋπάρχον, ούτε εφαρμόζεται η εγκεκριμένη μελέτη (πρακτικά ανεφάρμοστη με όψεις και τομές που δεν αντιστοιχούν στις κατόψεις, στατική μελέτη που «προσαρμόζεται» στα σχέδια και εσπευσμένη υλοποίηση «με το μάτι»). Οι αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες ερμηνεύουν κατά το δοκούν πρόσφατα έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού ή κωλυσιεργούν στο να απαντήσουν σε γραπτά αιτήματά του.
Μας προκαλούν λύπη, μας προκαλούν θλίψη αλλά και οργή οι «απειλές» του κυρίου Δημάρχου: «Θα είμαστε αμείλικτοι…», αλλά και η σιωπή στις απειλές και στην προσπάθεια φίμωσης της αντίθετης γνώμης και στην εκστρατεία που γίνεται για στιγματισμό και απομόνωση όποιου εκφράζει άλλη άποψη από αυτήν των κρατούντων. Ξαναζούμε στην εποχή της «Ιεράς Εξέτασης»; Θα μας «ρίξουν στην πυρά»; Και γιατί  τόση φασαρία και τόσο μελάνι για ένα Δημοτικό Σύμβουλο μιας Κίνησης που είναι μειοψηφία και δεν αποφασίζει αυτή;

4.  Εν κατακλείδι εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας: Είμαστε εναντίον και καταδικάζουμε την όποια και από όποιον αυθαίρετη δόμηση, η οποία σύμφωνα με τις επανειλημμένες αποφάσεις του Σ.τ.Ε., αποτελεί σοβαρή βλάβη για το περιβάλλον και υποσκάπτει κάθε έννοια Κράτους Δικαίου. Δεν είναι δυνατόν να αυθαιρετεί μια Δημοτική Αρχή και να απαιτούμε, μάλιστα, από τους πολίτες να μην αυθαιρετούν.
Ως πράξη υπεράσπισης της ισονομίας, ως παιδευτικό και ηθικό δίδαγμα καταδίκης της αυθαίρετης δόμησης, παραδειγματικά καυτηριάζουμε τις παράνομες κατασκευές-επεμβάσεις, όπως αυτές στο κτήριο που στεγάζει την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (επικάλυψη εσωτερικού αίθριου χώρου), ή στο Δημοτικό τριώροφο χώρο στάθμευσης, πίσω από το ΙΚΑ, (οι ισχύοντες όροι δόμησης επιτρέπουν μόνο διώροφες οικοδομές) ή στο 1ο Νηπιαγωγείο. Ζητάμε από τους αρμόδιους Φορείς να αποφανθούν επί του ζητήματος. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη ας μας αποδείξει τη νομιμότητα αυτών των κατασκευών. Μετά χαράς θα τον ακούσουμε!
Για τα παραπάνω έργα εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν μελέτες στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκαν, δημοπρατήθηκαν, τεχνικές υπηρεσίες, δημοσίου συμφέροντος, τα επέβλεψαν και τα παρέλαβαν. Ξοδεύτηκαν δηλαδή χρήματα. Όλα νόμιμα; Εφαρμόστηκαν οι σχετικοί νόμοι, τεχνικές προδιαγραφές και οικοδομικοί κανονισμοί, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία;
Όποιος έχει άποψη και γνώμη επί αυτών ας μας απαντήσει. Καλούμε οποιονδήποτε σε δημόσιο ανοιχτό διάλογο. «Ιδού η Ρόδος»! Ή μάλλον «Ιδού η Σύρος....!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.