Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι αγώνας ζωής

του Ορέστη Χαραλαμπάκου
Επικινδυνα παιχνίδια παίζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη και των ΝΔ , ΛΑΟΣ ,ΣΥΡΙΖΑ, με την προώθηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση και νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών. Παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες της νεολαίας και στοχεύουν απ’ευθείας στην χειραγώγηση του μυαλού των νέων ανθρώπων. Μια νεολαία που στερείται τα δικαιώματά της στην Παιδεία, στην Υγεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, αλλά έχει «δικαίωμα» να καλλιεργεί χασίς σε γλάστρες, είναι ακίνδυνη για το σύστημα.
Τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, δεν είναι ελεύθερη επιλογή κανενός ούτε αρρώστια.
 Ο νέος σήμερα έχει προδιαγεγραμμένο μαύρο μέλλον.  Η επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας με τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Με τα μέτρα στην Παιδεία ορθονονται τείχη για τα παιδιά του λαού να σπουδάσουν, από το σχολείο που αντι να μορφώνει εξοντόνει το μαθητή, με μία ανώτατη εκπαίδευση «μηχανή» παραγωγής φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς πολλές απαιτήσεις και με σκυμένο το κεφάλι, για να αβγαταίνει τα κέρδη του ο  καπιταλιστής. Την ίδια στιγμή ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος ενώ ο «τυχερός» που θα βρει δουλειά  αμοίβεται με ένα ξεροκόμματο χωρις ασφάλιση, χωρις προοπτική στη ζωή του. Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού  απαγορεύει στη νεολαία να κάνει όνειρα για τη ζωή. Απαγορεύει σε ένα νέο να αθληθεί , να έχει πρόσβαση στον πολιτισμό , στην ψυχαγωγία, στις διακοπές. Η μόνη «διέξοδος»  που του προσφέρεται απλόχερα από το σύστημα είναι ο ψευτικος κόσμος των ναρκωτικών κρατώντας  τον έτσι φυλακισμένο σε αυταπάτες, ανήμπορο να αντιδράσει στην λαίλαπα που δέχεται η ζωή του. Ένα παραπάνω στα νησιά μας όπου η διακίνηση και η χρήση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνους χτυπάει κόκκινο εγκλωβίζοντας έτσι ολοένα και περισσότερους νέους στο λαβύρινθο των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Επικίνδυνοι και υποκριτές όλοι τους μέχρι το τέλος, όσοι υποστηρίζουν τις κυβερνητικές θέσεις για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών
Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για τους χρήστες που βρίσκονται στις φυλακές αντί να είναι στα θεραπευτικά προγράμματα. Η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει συρρικνώσει τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα. Η ίδια πολιτική αφήνει στον αέρα το κέντρο πρόληψης «Θησέας», εργαζόμενους και προγράμματα κόβοντας την ήδη μειωμένη και μη επαρκή  πρόληψη, ενημέρωση , για τη παγίδα του θανάτου. Τη στιγμή που προωθούν την επέκταση των μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία και τις φυλακές μέσα από τη χορήγηση μεθαδόνης, δηλαδή τη χορήγηση "κρατικής πρέζας" με στόχο τη μείωση της βλάβης, δηλαδή τη διαχείριση του θανάτου. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν και άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών εξυπηρετεί τη "νομιμοποίηση" στις συνειδήσεις των λαών των κοινωνικών αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα και βρίσκονται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα αδιέξοδά του. Σημαίνει νομιμοποίηση της καταστολής συνειδήσεων μέσω της χρήσης. Επιδιώκουν τη γενίκευση της χρήσης των ναρκωτικών ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην ελεύθερη διάδοσή τους. Οι προτάσεις τους είναι δοκιμασμένες. Αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών του κεφαλαίου και εφαρμόστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τραγικές συνέπειες. Αυτές οι σκοταδιστικές πολιτικές αποδεδειγμένα οδηγούν σε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών (όπως π.χ. στην Ολλανδία κατά 250%).
Στοιχεία κοινωνικού κανιβαλισμού

Λένε: «Μέσω της νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της καλλιέργειας κάνναβης, θα παταχθεί το οργανωμένο έγκλημα». Ομως, είναι γνωστό πως δίπλα στο νόμιμο εμπόριο των αλκοολούχων ή των τσιγάρων αναπτύσσεται ένα πιο κερδοφόρο παράνομο εμπόριο. Το Αμστερνταμ, όπου έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση κάνναβης, έχει γίνει κέντρο τους διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών και από τις πρώτες πόλεις σε εγκληματικότητα στον κόσμο.
Λένε: «Με το νέο νομοσχέδιο οι χρήστες δε θα μπαίνουν φυλακή». Με ευθύνη της δικής τους «Δικαιοσύνης» φυλακίζονται όχι μόνο χρήστες, αλλά ακόμη και απεξαρτημένοι επειδή έκλεψαν μια ζάντα αυτοκινήτου όταν ήταν στη χρήση. Την ίδια στιγμή η πολιτική τους αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους ναρκωτικών.
Λένε: «Η αποποινικοποίηση θα οδηγήσει στη μείωση των χρηστών και της ζήτησης ουσιών». Η ζήτηση των ουσιών δεν σχετίζεται με το αν οι ουσίες είναι νόμιμες ή παράνομες. Η χρήση και η εξάρτηση συνδέονται με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η ζήτηση μπορεί να μειωθεί μόνο μέσα από την πρόληψη, την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωση.
Λένε: «Με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται το δικαίωμα στη θεραπεία».   Στην πραγματικότητα το μόνο που εξασφαλίζεται είναι το δικαίωμα να θεωρείται ασθενής πάσχων από χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο και έχοντας το δικαίωμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες διά βίου χορήγησης υποκαταστάτων. Με την εισαγωγή της έννοιας της χρόνιας υποτροπιάζουσας νόσου, στερείται από το χρήστη η δυνατότητα να ανατρέψει τη βιογραφία του, να αλλάξει τη ζωή του. Αλήθεια, ποιος και σε ποιους έχει δώσει το δικαίωμα τέτοιων αφοριστικών χαρακτηρισμών; Είναι ή δεν είναι κάτι τέτοιο στοιχείο κοινωνικού κανιβαλισμού;
Λύση ο αγώνας για μια ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις
Η αντίθεση και ο αγώνας ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης χρειάζεται να γίνει υπόθεση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Να γίνει υπόθεση των εργατικών σωματείων, κάθε μαζικού φορέα σε δήμους και γειτονιές. Να γίνει υπόθεση των 15μελών και 5μελών σε κάθε σχολείο στα νησιά, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, των Συλλόγων Φοιτητών και Σπουδαστών, των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.
Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης με στεγνά προγράμματα, κοινωνικής επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς συμμετοχή ιδιωτών.
Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η Λαϊκή συσπείρωση δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που νομιμοποιεί τη χρήση τους, και καλούν τους εργαζόμενους, τους νέους, όλο το λαό να αντιδράσουν αποφασιστικά. Η δημιουργία ενός αντιναρκωτικού μετώπου είναι επιτακτική ανάγκη. Η υπεράσπιση του δικαιώματος των χρηστών για θεραπεία δημόσια και δωρεάν είναι ζήτημα συνολικά του λαϊκού κινήματος.
Λέμε ΟΧΙ στους ψεύτικους παραδείσους και στη φυγή σε ατομικούς δρόμους. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. ΟΧΙ στη νομιμοποίησή τους. ΟΧΙ στο διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά. Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».
Ορέστης Χαραλαμπάκος
δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θήρας
με τη Λαϊκή Συσπείρωση                                     

1 σχόλιο:

  1. Κρίμα είσε νέος άνθρωπος με ΚΚΕ ιδέες..... ,πες και για τους ομοφυλόφιλους τις απόψεις του ΚΚΕ ,είναι και αυτές ενδιαφέρουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.