Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κυρίες με τις καμέλιες στη Σύρο

«Τη χρεοκοπία του έρωτα», ένα πολυθέαμα με φωτογραφίες και προβολές ταινιών, θα βλέπουν όσοι βρεθούν στη Σύρο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το Ινστιτούτο Κυβέλη, που ιδρύθηκε το 1999 στην Ερμούπολη Σύρου (οικία Κυβέλη: Λεωνίδου 4 και Σπαρτιατών, Αγιος Νικόλαος) οργάνωσε αυτό το πολυθέαμα, αφιερωμένο σε διάσημες και άσημες γυναίκες που ερμήνευσαν το ρόλο της «Κυρίας με τις καμέλιες» (Σάρα Μπερνάρ, Μαίρη Μάργκαρετ Ανγκλιν, Κυβέλη, Ελεονόρα Ντους, Ιντα Ρούμπενσταϊν, Λίλιαν Γκις, Ελένη Παπαδάκη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Πέμη Ζούνη), αλλά και σε ένα κείμενο της Ζακλίν ντε Ρομιγί για τη «Βερενίκη» του Ρακίνα.
Ετσι θέλησαν να τιμήσουν τη μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια και ακαδημαϊκό, που έφυγε από τη ζωή σε βαθύ γήρας, έχοντας στο προσκεφάλι της τους αρχαίους Ελληνες τραγικούς και φιλοσόφους.
Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, μελετώντας το ποιητικό κείμενο του Ρακίνα που αναφέρεται στον έρωτα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτου και της Ιουδαίας βασίλισσας Βερενίκης (70-80 μ.Χ.) σημειώνει: «...Ο Τίτος και η Βερενίκη πέντε χρόνια είναι δέσμιοι αυτού του πάθους και ένας ανήλεος νόμος θα τους χωρίσει. Είναι απλούστατο και φοβερό. Μέσα στην τραγωδία επανέρχεται η οδυνηρή φράση που περνάει από τον έναν στον άλλο ρόλο. Πρέπει να χωρίσουμε. Πρέπει να χωριστείτε. Γιατί να χωριστούμε... Η φράση πέφτει πολλές φορές αδυσώπητη. Κι ωστόσο είναι ένα πάθος που ήταν αταλάντευτο, ήταν ένας έρωτας πιο φλογερός από οποιονδήποτε άλλο σε λογοτεχνικό έργο... Ολα στην τραγωδία μαρτυρούν την έντασή του. Οι στίχοι μνημονεύουν το θάμβος της κάθε συνάντησης».
Αν φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε ένα πανάρχαιο ζήτημα, τη χρεοκοπία του έρωτα, πέρυσι το Ινστιτούτο Κυβέλη γιόρτασε τα δέκα χρόνια λειτουργίας του (2000-2010) με προβολές και μια έκθεση με τίτλο «Η Κυβέλη συναντά τέσσερις νομπελίστες», τους Λουίτζι Πιραντέλο, Αλμπέρ Καμί, Γιώργο Σεφέρη και Ορχάν Παμούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.