Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ "Ατυχής επιλογή η ματαίωση της παρέλασης"

Αξιότιμοι κύριοι,

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, το νησί μας συγκλονίζεται από τις κινητοποιήσεις του Συριανού λαού, στο σύνολό του, με πάσης φύσεως εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε αξιοπρεπές και φιλειρηνικό πλαίσιο. Οι κινητοποιήσεις συμπίπτουν χρονικά με τον επερχόμενο εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ο καθιερωμένος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι η ελάχιστη τιμή στους ήρωες του Αλβανικού Έπους του 1940, στους πεσόντες της Γερμανικής εισβολής του 1941, στα θύματα (νεκρούς και τραυματίες στα πεδία μαχών, νεκρούς από πείνα) της τριπλής κατοχής της Ελλάδας κατά το διάστημα 1941-1944, τους υπέροχους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κατά των Δυνάμεων του Ά ξονα, των δεκάδων θυμάτων των θηριωδιών στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα κ.α. και όλων εκείνων των αφανών μαρτύρων του λυσσαλέου ναζιστικού μένους κατά της Πατρίδας μας. Σε τοπικό επίπεδο, μετά από 70, και πλέον χρόνια, εξακολουθεί να πέφτει βαριά η σκιά των 8.000 θυμάτων της Σύρου, κατά τη διάρκεια της ιταλο-γερμανικής Κατοχής.

Ο εορτασμός της επετείου δεν αποσκοπεί στην απόδοση τιμών στους εκπροσώπους των πολιτειακών, εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και τοπικών Αρχών. Η κάθε τοπική κοινωνία τιμά τους προπάτορές της, για το αίμα που έχυσαν, ώστε να ζει ελεύθερα και περήφανα. Στις δύσκολες, εθνικά και κοινωνικά, στιγμές τούτες είναι πατριωτική υποχρέωση όλων να αναλογιστούν τους αγώνες της γενιάς του ’40 και να της γνέψουν ένα περήφανο ‘ΧΑΙΡΕ’ και ‘ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’ για τις θυσίες της. Πέρα από κομματικές προσκολλήσεις, πέρα από κοινωνικές και οικονομικές διαφορές, η Πατρίδα τιμά τους αγωνιστές της, έστω και με μερικές στιγμές περισυλλογής.

Η απόφαση ματαίωσης της παρέλασης, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, δεν ακυρώνει ούτε μειώνει στο ελάχιστο το ηθικό χρέος των σύγχρονων Συριανών να αποτίσουν φόρο τιμής στους προπάτορές τους. Κανένα βάθρο, κανένας στολισμός της πόλης, καμία απουσία επισήμου δεν αναιρεί την ατομική και συλλογική υποχρέωση να λάβουμε θέση την Παρασκευή το πρωί στην Πλατεία Μιαούλη και να αναλογιστούμε τους απόντες αγωνιστές του Έθνους. Με υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης  πιστεύουμε ότι η ματαίωση της εκδήλωσης της παρέλασης είναι μια ατυχής επιλογή.

Όλοι έχουν θέση στις εκδηλώσεις μνήμης, ανεξάρτητα από τη διάθεση αγωνιστικής διεκδίκησης, και είναι σκόπιμη η εύρυθμη εξέλιξη αυτών διότι πρέπει να απαντηθούν μαζικά και δυναμικά οι αιτιάσεις περί ‘αδυναμίας λειτουργίας του διοικητικού κέντρου στην Σύρο και μεταφοράς αρμοδιοτήτων στη Ρόδο’.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οιαδήποτε διευκρίνιση.


Με εκτίμηση, 
Φυσικός – Ενεργειακός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου

Δημόσιος Υπάλληλος
Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου

Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.