Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΡΟΣ: «Άγνωστες καταλήψεις» ενάντια στην εξοντωτική ασκούμενη πολιτική

Στη Σύρο από τις 14 Οκτώβρη υπήρξε μια μαζική και πρωτοφανής αντίδραση στην εξοντωτική πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ στη χώρα μας, από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (πρώην κρατική περιφέρεια), Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (αιρετή -πρώην νομαρχία) και Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Η αντίδραση αυτή εκφράστηκε με μαζικές καταλήψεις όλων των δημοσίων κτιρίων των υπηρεσιών που βρίσκονται στην Ερμούπολη που διάρκεσε από τις 14 Οκτωβρίου έως το τέλος Οκτώβρη.

Hδη από τις 12 Οκτώβρη στην παν-δημοσιοϋπαλληλική συνέλευση με τη συμμετοχή των τριών συλλόγων καθώς και των συλλόγων καθηγητών, δασκάλων-νηπιαγωγών, μηχανικών δημοσιών υπαλλήλων, δικαστικών υπαλλήλων, ΕΤΕ ΔΕΗ, εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Σύρου, είχε αποφασιστεί να αντιμετωπιστεί με δυναμικές κινητοποιήσεις η προσπάθεια για την επιβολή την εξοντωτικής της πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, του συνεχώς αναθεωρούμενου προς το αντιλαϊκότερο μνημονίου, που  ρίχνουν στον καιάδα τα μισθολογικά, εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Ο αγώνας μας είναι ενάντια στον στημένο εκβιασμό για την 6η δόση, την τρομοκρατία των εργαζομένων για να περάσει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» – λαιμητόμος εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, τη συντονισμένη, ολομέτωπη, επίθεση κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων. Για πρώτη φορά από την δημιουργία του ελληνικού κράτους και έναν αιώνα από την συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι κουρελιάζοντας έτσι σύνταγμα και νόμους.
Στις 13 Οκτωβρίου ξεκίνησε από τους εργαζόμενους στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης κατάληψη όλων των κτιρίων του Δήμου ενάντια στο πολυνομοσχέδιο και στην εφαρμοζόμενη πολιτική της μαύρης συμμαχίας, κυβέρνησης-τρόϊκας-εργοδοσίας και κλείσιμο των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Παράλληλα υπήρξε μαζική και οργανωμένη αντίδραση στην επίσκεψη του γερμανού πρέσβη στη Σύρο με πανό που έγραφε «ευρωπαίοι εργαζόμενοι ενάντια στη τρόικα».
Από τις 14 Οκτωβρίου ξεκινάει και κατάληψη όλων των κτιρίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δημιουργείται ένα συμπαγές και ενωτικό μέτωπο αγώνα που πραγματοποιεί συνεχείς κοινές παν-δημοσιοϋπαλληλικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις  στην Ερμούπολη. Παράλληλα απευθύνεται και στους πολίτες και τους επαγγελματίες της πόλης με ανοιχτή επιστολή που εξηγεί τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική κοινωνία και ζητά την συμπαράσταση της.  Το κύμα των καταλήψεων εξαπλώνεται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη και έτσι βρίσκονται  υπό κατάληψη οι Δήμοι Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Κύθνου και Μήλου και τα κτίρια της Περιφέρειας στην Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Θήρα.
Το διήμερο 19 και 20 Οκτώβρη με την πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται. Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, 4.000 διαδηλωτές σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για τα δεδομένα του νησιού μετά από κάλεσμα του συντονιστικού των πρωτοβάθμιων σωματείων και του Εργατικού Κέντρου πλημμύρισαν τους δρόμους της Ερμούπολης. Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου πάνω από 1.000 διαδηλωτές, εργαζόμενοι, φοιτητές μαθητές μετά από κάλεσμα του συντονιστικού των πρωτοβάθμιων σωματείων την ημέρα ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης.
Οι πιέσεις και οι απειλές προς τους εργαζόμενους αυξήθηκαν για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Παρόλα αυτά η δύναμη και η θέληση των εργαζομένων της Σύρου ήταν τέτοια και οι αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων παίρνονται με μεγάλες πλειοψηφίες από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων και στους τρεις συλλόγους την βδομάδα πριν την 28η Οκτωβρίου. Με τα  δημόσια κτίρια της Ερμούπολης κατειλημμένα, επιχειρήθηκε εκβιασμός με το ζήτημα της παρέλασης της εθνικής εορτής.  Παρ’ όλα αυτά ο εορτασμός της επετείου διοργανώθηκε από τους συλλόγους των υπαλλήλων, δίνοντας το αληθινό μήνυμα της αντίστασης σε κάθε κατακτητή της χώρας μας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ο Μανώλης Γλέζος σε δελτίο ειδήσεων το Σάββατο 29/8.
Αυτή τη στιγμή οι καταλήψεις έχουν ανασταλεί, οι αγώνες όμως των εργαζομένων συνεχίζονται μέχρι την οριστική ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και αυτής της πολιτικής.

Θ.Δ.

ΠΗΓΉ http://epohi.gr/portal/koinonia/10594-%CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A3-%C2%AB%CE%86%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82%C2%BB-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.