Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αυτόνομη Ομάδα Καθηγητών : Κανένας θεατής στις μάχες που έρχονται

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Με τέτοια νούμερα δεν υπάρχουν ούτε δημόσια παιδεία ούτε δημόσια υγεία.
Συνάδελφοι
Φέτος, έχοντας συνηθίσει να καταγγέλλουμε τα κυβερνητικά μέτρα και τις κυβερνητικές πολιτικές που σκάβουν το λάκκο της εκπαίδευσης αποκαλύπτοντας τη στόχευσή τους, βρισκόμαστε σε απορία. Δεν υπάρχει πλέον τίποτε κρυφό για να αποκαλύψουμε. Τα σχέδια της κυβέρνησης έχουν πλήρως αποκαλυφθεί τα βλέπουν πια όλοι: «......Θυμίζω επίσης τον εντυπωσιακό αριθμό στην 3η έκθεση του ΔΝΤ:   στο 32,5% του ΑΕΠ οι δημόσιες δαπάνες το 2015, στο 30,5% το 2020. Αριθμοί που τους συναντάμε σε κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής Ευρώπης, την Αίγυπτο... »  Με τέτοια νούμερα δεν υπάρχουν ούτε δημόσια παιδεία ούτε δημόσια υγεία. Ας μας πούνε καθαρά αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι: Σχεδιάζουν ως το 2020 να έχουν πρακτικά εξαφανίσει την δημόσια παιδεία , το ίδιο και την δημόσια υγεία. Ο δρόμος που έχουν επιλέξει οι κρατούντες είναι και αυτός τοις πάσι γνωστός: 

«Ο ΟΟΣΑ ... πουλάει εμπειρογνωμοσύνη για την άσκηση πολιτικής και στην εκπαίδευση. Οι βασικοί του ... άξονες κινούνται γύρω από την ενθάρρυνση ενός ακραίου διεθνούς ανταγωνισμού,... την περιστολή των δαπανών και την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, την αύξηση των ελέγχων, την ένταση των εξεταστικών διαδικασιών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, την αποκέντρωση της χρηματοδότησης, την ελεύθερη επιλογή σχολείου, ..., την προώθηση τεχνοκρατικών και διαχειριστικών προσεγγίσεων στο σχεδιασμό των εκπαιδευτικών αλλαγών. ...Είναι, πλέον, υπόθεση ρουτίνας: Κυβερνήσεις ... που σχεδιάζουν ... εκπαιδευτικές αλλαγές νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού, καταφεύγουν στον ΟΟΣΑ και αναθέτουν την «εργολαβία» αξιολόγησης του εκπαιδευτικού τους συστήματος. Πληρώνουν, δηλαδή, τον ΟΟΣΑ, κυρίως, για να «αγοράζουν» πιο εύκολα την αποδοχή και νομιμοποίηση ειλημμένων, πολλές φορές, αποφάσεων... »

Είδαμε τους μισθούς μας να πετσοκόβονται. Είδαμε τα χαράτσια στο ηλεκτρικό. Είδαμε τους κεφαλικούς φόρους- πού 'σαι καημένε Μακρυγιάννη να δεις για τι το τζάκισες το χέρι σου. Είδαμε να εξανεμίζονται πριν βγει το δεκαπενθήμερο οι πετσοκομμένοι μας μισθοί απ' την ακρίβεια. Είδαμε πως έκλεισαν , με το κόλπο της υποχρηματοδότησης και της «αποκέντρωσης» τα σχολεία μας. Βλέπουμε το τροπάρι συνεχίζεται: οι δαπάνες για την παιδεία στο 3,39% του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών, και μεταφράζεται σε μείωση 1,2 δις , άρα το καλοκαίρι θα προσπαθήσουν να κλείσουν άλλα τόσα σχολεία. Είδαμε την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τους 200 φετινούς διορισμούς, λιγότερους κι από την χρονιά 1946-1947. Είδαμε τις οργανικές μας θέσεις να οδηγούνται στη λαιμητόμο. Είδαμε το καραγκιόζ μπερντέ του project-κερκόπορτας της αξιολόγησης. Είδαμε τις περικοπές να στερούν ζωτικούς πόρους από την εκπαίδευση. Δεν είδαμε ακόμα βιβλία. Είδαμε τους «κακούς» συνδικαλιστές, όσους επιμένουν στο σχολείο που ονειρευόμαστε,  να σύρονται σε δίκες και ΕΔΕ. Είδαμε και τους «καλούς» συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τους «υγιώς» και «εθνικώς» σκεπτομένους, να εμποδίζουν κάθε αγωνιστική εκδήλωση του κλάδου. Είδαμε την ΑΔΕΔΥ να προκηρύσσει απέναντι στο πρώτο κύμα εφεδρείας απέναντι στην βαρβαρότητα της απόλυσης στάση εργασίας (!!!)  και περιμένουμε την αντίδραση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της ΟΛΜΕ όταν το καλοκαίρι θα φτάσουν τα πρώτα  μπουγιουρντιά για εφεδρεία – απόλυση και σε εκπαιδευτικούς.  Είδαμε  στο σβέρκο μας μια κοινοβουλευτική χούντα με υπουργό τον αρχηγό της ΕΠΕΝ, τον τσεκουροφόρο διάδοχο του Παπαδόπουλου. Πέρυσι γράφαμε  «Τέρμα το παραμύθι της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: η Βουλή των πράσινων των μπλε και των φαιών (όλοι μια φάρα)  σηκωχεράκηδων, αυτοκαταργήθηκε. . . Καθώς ένα ολο¬κληρωτικό κράτος οργανώνε¬ται ως εργαλείο για την αναχαίτιση της λαϊκής οργής ενάντια στην  κυρίαρχη τάξη, τα παραμύθια για λαϊκή κυριαρχία και ελευθερίες πάνε περίπατο: Ιδού η αστική δικτατορία αψιμυθίωτη, χωρίς τα φτιασίδια της»

Φέτος διαπιστώνουμε πόσο οικτρά επαληθευτήκαμε.

Είδαμε την καπιταλιστική κρίση να χειροτερεύει ξέφρενα και να ακυρώνει τα όποια σχέδια των αστικών τάξεων για ανάταξη με έξοδα δικά μας. Είδαμε το Ελληνικό κεφάλαιο να υποβαθμίζεται, την ελληνική αστική τάξη να χάνει πόντους στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα και να της ζητούν να θυσιάσει κεφάλαια και πόρους που όμως δεν της ανήκουν. Ξεπουλάνε ό,τι μπορεί να πουληθεί κοψοχρονιάς.
Βλέπουμε τα σχολεία να μετατρέπονται σε αποθήκες κατάρτισης φθηνού εργατικού δυναμικού και παραγωγής νέου κύματος μεταναστών για τη νέα διεθνοποιημένη καπιταλιστική αγορά. Βλέπουμε ο αριθμός των μαθητών στην τάξη να αυξάνει αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των διορισμών, που τείνουν να απαγορευτούν. Βλέπουμε τις όποιες υποδομές να περιμένουν υπομονετικά  χωρίς δυνατότητα συντήρησης την φθορά του χρόνου. Είδαμε υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική, μουσικά, αθλητικά, μετακινήσεις κλπ) στα 11 βήματα. Ακούμε παιδαγωγικές μεγαλοστομίες και  διαπιστώνουμε  αντιδραστικά περιεχόμενα σπουδών. Ακούμε «Νέο Σχολείο» και διαπιστώνουμε ΕΣΠΑ, ένα πλέγμα αγοραίας καινοτομίας και  ένα σχολείο με ταμπέλα δημόσιου και όρους λειτουργίας ιδιωτικού. Σχολείο της αγοράς, φθηνό, αυταρχικό, εξοντωτικό και ελιτίστικο, σχολείο όχι γνώσεων και παιδείας, αλλά λειτουργικών δεξιοτήτων, στενής κατάρτισης, σχολείο όπου θα βασιλεύει το πνεύμα του ανταγωνισμού, της ταξικής διαφοροποίησης και του επιχειρείν.

Είδαμε όμως και την αντίσταση των  «αποκάτω», τις πλατείες – και τη δική μας πλατεία Μιαούλη της Σύρας- τις καταλήψεις, τις απεργίες, την ανυπακοή, την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Φωνάξαμε όλοι μαζί δεν πουλάμε! Δεν παραχωρούμε το δημόσιο πλούτο! Γιατί χωρίς δημόσια-υγεία, παιδεία, δημόσιες τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία, παραγωγή ρεύματος, νερό δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοπρεπούς κοινωνικής οργάνωσης. Γιατί, εμείς μοχθούμε για να δημιουργηθεί ο κοινωνικός πλούτος και μας ανήκει. Φωνάξαμε όλοι μαζί κάτω η ΕΕ το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις τους. Να φύγουν όλοι!
Απαιτήσαμε όλοι μαζί ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο που διαμορφώνει σκεπτόμενους πολίτες που  ξέρουν τον πολιτισμό τους, ξέρουν πως μπορούν να καλυτερεύσουν τη ζωή τους.
Είδαμε στα νησιά μας πρωτόφαντες σε όγκο παλμό και συχνότητα συγκεντρώσεις και πορείες, είδαμε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, κινήματα ανυπακοής, εργατικές συνελεύσεις ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές στις οποίες πρωτοστατήσαμε στηρίζοντας και συμμετέχοντας ενεργά στο Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες που τις διοργάνωσε.
Σ' αυτό τον καιρό των τεράτων συνέρχεται η εκλογο-απολογιστκή μας συνέλευση. Η Αυτόνομη Ομάδα καθηγητών – Αγωνιστική Συσπείρωση σας καλούμε πριν απ' όλα να βρεθούμε για να αποφασίσουμε την πορεία του συλλογικού μας αγώνα. Όχι σαν ουρές ή χειροκροτητές των γραφειοκρατικών ηγεσιών ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά ούτε και πιόνια κομματικών μηχανισμών. Η συνδικαλιστική μας πρότασή στοχεύει στη συγκρότηση  κινήματος  όπου ο εργαζόμενος θα πάρει στα χέρια του τον αγώνα και τη ζωή του.

Κανένας μόνος του, κανένας θεατής στις μάχες που έρχονται.

Συνάδελφοι

Η Αυτόνομη Ομάδα Καθηγητών – Αγωνιστική Συσπείρωση  κατέρχεται στις εκλογές  για το ΔΣ και την εξελεγκτική επιτροπή της  Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.
Σας ζητάμε την εμπιστοσύνη σας για να συντονίσουμε μέσα από το  ΔΣ και τις γενικές συνελεύσεις τους αγώνες που έρχονται.
Νοέμβρης 2011
«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                    1ο Γυμνάσιο Σύρου
ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΝΝΑ                                      ΓΕ.Λ. Μυκόνου
ΚΑΥΚΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ                               ΕΠΑ.Λ. Σύρου
ΚΛΕΙΣΑΡΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ                         ΕΠΑ.Λ. Τήνου
ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ                         Γυμνάσιο-Τ.Λ. Γαυρίου Άνδρου
ΛΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                 ΕΠΑ.Λ. Σύρου
ΜΑΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                   ΓΕ.Λ. Μήλου
ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ                                 Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σύρου
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                     2ο Γυμνάσιο Σύρου
ΠΕΡΔΙΚΟΜΑΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                   Γυμνάσιο-Τ.Λ. Γαυρίου Άνδρου
ΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ                           3ο Γυμνάσιο Σύρου
 ΤΣΙΡΟΜΠΙΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ                       Εσπερινό Γυμνάσιο-Τ.Λ. Σύρου
 
Για Ελεγκτική Επιτροπή:

«ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

             ΣΚΑΜΑΓΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ                        Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Σύρου
             ΤΖΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ                                  3ο Γυμνάσιο Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.