Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Aρνούμαστε την ιδιωτικοποίηση της πλατείας

Κατά την περίοδο των φετινών Χριστουγέννων, διοργανώνονται στην πλατεία Μιαούλη εορταστικές εκδηλώσεις από σχολεία και φορείς του νησιού, με κυρίαρχη την κοινή εορτή των Νηπιαγωγείων. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποδεικνύουν ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή μπορεί να αποτυπωθεί το εορταστικό πνεύμα από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτόν τον τόπο, και με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, σε μια γιορτή που κατά κύριο λόγο τους ανήκει.    
   Την προηγούμενη εβδομάδα ένα σημαντικό μέρος της πλατείας Μιαούλη καταλήφθηκε από παιχνίδια τύπου «λούνα παρκ», που με την καταβολή  ενός όχι ευκαταφρόνητου ποσού, προσφέρουν στιγμιαία απόλαυση στα παιδιά. Ταυτόχρονα η ένταση του ήχου και η δεσπόζουσα θέση των παιχνιδιών στο χώρο ακυρώνει οποιαδήποτε  άλλη δραστηριότητα.
 Η συγκεκριμένη ενέργεια, είτε είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα είτε καλύπτει κατά ένα μέρος μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες, υποβάλλει κάθε οικογένεια στην υποχρεωτική καταβολή αντιτίμου, προκειμένου να επισκεφτεί το δημόσιο χώρο της πλατείας. Η εκβιαστική αυτή λογική αντί να  συνάδει με το φιλανθρωπικό χαρακτήρα της εθελοντικής προσφοράς, καταργεί την ελεύθερη χρήση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες και επιτείνει τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών, καθώς τους υποχρεώνει να απολογηθούν  για την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στην παιδική επιθυμία. Ταυτόχρονα,  η παραμονή των παιχνιδιών για ένα μήνα, θα στερήσει από ένα σημαντικό μέρος οικογενειών τη δυνατότητα προσέγγισης της πλατείας ακόμα και στις μέρες των Χριστουγέννων.
Ως γονείς αρνούμαστε την ιδιωτικοποίηση της κεντρικής πλατείας του νησιού μας. Διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και στη διασκέδαση,  ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Ζητάμε από το Δήμο και τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης την άμεση απομάκρυνση των παιχνιδιών τύπου λούνα παρκ από την πλατεία και τη μετεγκατάστασή τους σε άλλο σημείο της πόλης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
         Η πλατεία, οι δημόσιοι χώροι και οι παιδικές χαρές αποτελούν κέντρα ελεύθερης παιδικής έκφρασης και δημιουργίας.

Σύλλογος γονέων & κηδεμόνων 3ου Δημοτικού & 3ου Νηπιαγωγείου Σύρου
& Σύλλογος Διδασκόντων 3ου Δημοτικού Σχολείου Σύρου                                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.