Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πρωτοβουλίες ενάντια στη συγχώνευση των λυκείων της Σύρου

1.  Στις 9-5-2011 – υπενθυμίζουμε – το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης είχε ομοφώνως ψηφίσει (Απόφαση 127η) ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συγχώνευση των 2 Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) Σύρου σ’ένα (1) Λύκειο απ’το σχολικό έτος 2011-12, όπως απεφάσιζε  - για όλη την Ελλάδα – Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) της Υφυπουργού Παιδείας κας Εύης Χριστοφιλοπούλου. Ένα σημείο του ψηφίσματος ήταν και η δικαστική προσφυγή κατά της Υπουργικής Απόφασης – όπως είχε προτείνει ο Δημοτικός μας Σύμβουλος στο Συμβούλιο με το επιχείρημα ότι η Απόφαση «είναι νομικά διάτρητη» -, εφόσον η Νομική Υπηρεσία του Δήμου  κρίνει ότι υπάρχει νομικό έδαφος για προσφυγή.
2.  Προς υλοποίηση της Απόφασης του Συμβουλίου και προς διευκόλυνση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου – λόγω και πολλού φόρτου εργασίας της – ο  Δημοτικός μας Σύμβουλος Ανδρέας Τζίνης  πήρε ατομική πρωτοβουλία και συνέταξε νομικό κείμενο προσφυγής 22 σελίδων και 15ωρης εργασίας, το οποίο η Νομική Υπηρεσία θεώρησε ορθό  - και σε συνεννόηση διά του Συμβούλου μας και με τον κ. Δήμαρχο, - και, πλαισιώνοντάς το, το κατέθεσε ως προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας εκ μέρους του Δήμου κατά της συγχωνεύσεως των 2 ΓΕΛ Σύρου στις 27-5-2011 (Αρ. πρωτ. 1470/2011). Ως Δημοτική Κίνηση ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Νομική Υπηρεσία Δήμου και, ιδίως, τον κ. Νικόλαο Βιτάλη, δικηγόρο του Δήμου, ο οποίος και κατέθεσε την προσφυγή.
Β.  Πρωτοβουλίες-προτάσεις μας για περαιτέρω.
1.  Προτείνουμε στον κ. Δήμαρχο βάσει της 127 Απόφασης Συμβουλίου:
α’. Να συνταχθεί «Δελτίο Τύπου» του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης προς πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου ν’ αναφέρονται: (Ι) Η προσφυγή Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας. (ΙΙ) Η δυσαρέσκεια προς την – και πάλιν – Υφυπουργό Παιδείας για τη στάση της να έχει έλθει 21-3-2011 στη Σύρο αφήνοντας «ανοιχτό» το θέμα συγχωνεύσεως των 2 ΓΕΛ, ενώ η Υπουργική της Απόφαση (Υ.Α. 29988/Δ4/16-3-2011), που τα συγχώνευε, είχε ημερομηνία υπογραφής 7 ημέρες πριν! Τελικώς – και διά της προσφυγής μας (εμπρόθεσμη κατάθεση) – απεδείχθη ότι 21-4-2011, δηλ. 1 μήνα μετά, κυκλοφόρησε το ΦΕΚ δημοσίευσης τής εν λόγω Απόφασης – και έκτοτε ισχύει!!... (ΙΙΙ) Το αίτημα Δήμου ανάκλησης της συγχώνευσης των 2 ΓΕΛ Σύρου. (ΙV) Έκκληση προς το Συμβούλιο Επικρατείας για γρήγορη εκδίκαση της προσφυγής Δήμου.
β’.  Να συνταχθεί και ν’αποσταλεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας επιστολή για γρήγορη εκδίκαση προσφυγής Δήμου. Η Δημοτική μας Κίνηση – διά του Συμβούλου της - διατίθεται να συντάξει κατ’αρχήν τα 2 προαναφερθέντα κείμενα.
γ’.  Να επικοινωνήσει ο κ. Δήμαρχος με την κα Υφυπουργό.

2.  Αν ο κ. Δήμαρχος δεν επιθυμεί να πράξει τ’ ανωτέρω, η Δημοτική Κίνησή μας θ’ αναλάβει η ίδια να  συντάξει και ν’ αποστείλει τα προτεινόμενα κείμενα, καθώς και να επικοινωνήσει με την κα Υφυπουργό.

ΣΥΡΑ ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ’ΟΝΕΙΡΟ

Λήγει η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

Κανονικά θα πραγματοποιούνται από τα μεσάνυχτα τα δρομολόγια, των πλοίων καθώς λήγει η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) που κράτησε δεμένα σήμερα τα πλοία στα λιμάνια της Αττικής.
Οι επιβάτες μπορούν να ενημερώνονται για τις αναχωρήσεις των πλοίων στα τηλέφωνα 210-4226000 και 210-4147800.
Στο μεταξύ η ΠΝΟ ζητάει άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να εκθέσει στην κυβέρνηση τις διαφωνίες της με το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει με θέμα νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΡΟΥ Ο αγώνας ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο μόλις άρχισε!

Η λαϊκή συνέλευση της Σύρου της 29/06/2011 εκφράζει τον αποτροπιασμό της για
το  αιματοκύλισμα της διαδήλωσης στην πλατεία Συντάγματος.
Εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της στους συλληφθέντες.
Το πολιτικό προσωπικό του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ντόπιου κεφαλαίου πειθάρχησε
στα κελεύσματα των αφεντικών του και ψήφισε δια ροπάλου το Μεσοπρόθεσμο. Αύριο
ψηφίζουν και τον Εφαρμοστικό Νόμο.
Σήμερα 30/06/2011 στις 8 το απόγευμα καλούμε το συριανό λαό στη συγκέντρωση
στην πλατεία Μιαούλη και πορεία.

Όλοι στον δρόμο - όλοι στον Αγώνα!
Ο αγώνας ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο μόλις άρχισε!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Καλώς ήλθατε στη Χούντα του Μεσοπρόθεσμου!


Η ανυπόστατη κυβέρνηση, παρά τη σύσσωμη καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τον ελληνικό λαό ακάθεκτη συνεχίζει το έργο τρομοκράτησης της κοινωνίας. Υλοποιώντας το οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης της πλατείας, η αστυνομία με απαράμιλλη βαρβαρότητα επιτέθηκε σε ειρηνικούς πολίτες που διέπραξαν «το κακούργημα» της«ελεύθερης έκφρασης της διαμαρτυρίας», δικαίωμα που αναγνώρισε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος.

Τόσο ο κ. Πετσάλνικος –αλλά και ο ομοειδής του κ. Βενιζέλος που με εξίσου χυδαίο τρόπο κάλεσε «σε διάλογο τις πλατείες»-, όσο και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού αυτής της δολοφονικής κυβέρνησης απέδειξαν τι αντιλαμβάνονται ως «διάλογο» και «δικαιώματα»: καταδρομικές επιθέσεις αστυνομικών μέχρι να βεβαιωθούν ότι τουλάχιστον 500 διαδηλωτές θα μεταφερθούν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και καρδιακά επεισόδια, επιθέσεις με δακρυγόνα ακόμη και στο σταθμό πρώτων βοηθειών και στις πλατφόρμες του Μετρό της πλατείας Συντάγματος,  βομβαρδισμό με χημικά ακόμα και στο Μοναστηράκι.

Αυτή είναι η δημοκρατία του Μνημονίου. Εύγε! Ας την πάρουν μαζί με τα επίλεκτα αστυνομικά τους τάγματα και ας γυρίσουν εκεί που ανήκουν. Πουθενά!

Ο λαός βρίσκεται ακόμα στους δρόμους. Συνεχίζουμε την αντίσταση αποφασιστικά!

Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία που ξαναγεννήθηκε αυτές τις μέρες στην πλατεία Συντάγματος και στις λαϊκές συνελεύσεις και καταλύουμε στους δρόμους όλους τους στρατιωτικούς νόμους!

Και επειδή «η χούντα δεν τελείωσε το ʽ73», ήρθε ο καιρός να την τελειώσουμε!

Media Center πλατεία Συντάγματος 

Kατάληψη του δημαρχείου Νάξου

Μετά την χτεσινή κατάληψη του δημαρχείου Νάξου που διήρκησε από τις 6.30 μέχρι τις 11 το βράδι και ματαιώθηκε το δημοτικό συμβούλιο που θα ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις γης στην κορφή Ξύδη όπου σχεδιάζεται να γίνει ο ΧΥΤΑ, ο δήμος Νάξου με μεθοδεύσεις που θα ζήλευε και η Χούντα, οργάνωσε μυστικά και ύπουλα μια νέα συνεδρίαση σήμερα το πρωί κατά τις 10.
Έτσι η συγκέντρωση που είχε καλεστεί για τις 11 το πρωί από την Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κρίση καθώς και από την Κατάληψη του δημαρχείου, ουσιαστικά μεταφέρθηκε μπροστά στο δημαρχείο, όχι μόνο για να καταγγείλει την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου αλλά και ενάντια στο τοπικό πραξικόπημα του δήμου ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ) ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΥΣΙΔΕΣ για να εμποδίσουν τον κόσμο να μπει μέσα.
Οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στο δημαρχείο και την πρώτη φορά ξηλώθηκε το ένα φύλλο της πόρτας. Τη δεύτερη φορά έγινε ακόμα πιο μαζικό ντου αλλά στάθηκε αδύνατο να σπάσουμε την πόρτα που προστάτευαν οι μπάτσοι με τα κορμιά τους.
Φωνάχτηκαν συνθήματα όπως
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ
ΣΚΥΛΙΑ ΦΥΛΑΤΕ Τʼ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ

ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΔΟΥΛΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ
Και άλλα αντιμπατσικά, ίσως για πρώτη φορά στη Νάξο.
Η αλαζονεία της τοπικής εξουσίας εκδηλώθηκε από χτες το βράδι κατά τη διάρκεια της κατάληψης όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και αντιδήμαρχοι συμπεριφέρονταν σαν τσιφλικάδες που τους αμφισβητείται η ιδιοκτησία. Η αλήθεια είναι ότι η κατάληψη του δημαρχείου τους αιφνιδίασε και σήμερα ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς. Ας μην αναζητάμε λοιπόν μόνο τους εχθρούς στο κοινοβούλιο και τα υπουργεία ή μόνο στους τραπεζίτες και τους τροϊκανούς.
Μετά από δυόμιση ώρες αποκλεισμού του δημαρχείου και αφού οι σύμβουλοι βγήκαν όπως όπως από παραπόρτι του μεγάρου, οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαμε πορεία προς την πλατεία Μανδηλαρά.
Στη διάρκεια της πορείας όπου συναντήσαμε δυο δημοτικούς συμβούλους ο κόσμος τους έκραξε δεόντως και στο τέλος στην πλατεία κατέβηκε η σημαία του δήμου από έναν ιστό που υπάρχει εκεί και αναρτήθηκε μια μαύρη σημαία.
Εκφράζουμε την θερμή αλληλεγγύη μας στους ηρωικούς συντρόφους και συντρόφισσες που δίνουν μάχες στους δρόμους της Αθήνας μέσα στα χημικά, όπου σήμερα ψηφίστηκε από τους πλιατσικολόγους του κοινοβουλίου το μεσοπρόθεσμο. Η βιαιότητα της καταστολής με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και χημικό πόλεμο δείχνει την αντικοινωνική φύση του κράτους και την αγριότητά τους απέναντι σε αυτούς που δεν υποτάσσονται στα εξοντωτικά του σχέδια.
ΑΠΟΨΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ ΣΤΙΣ 9.00μμ ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ήρθε η ώρα για μια δυναμική ταξική και κοινωνική αντεπίθεση, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ελευθερίας.



 

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Βραβεία παγκυκλαδικού μαθητικού διαγωνισμού με θέμα : «H πόλη μου /Το χωριό μου»

Oλοκληρώθηκε ο παγκυκλαδικός μαθητικός διαγωνισμός με θέμα : «H πόλη μου /Το χωριό μου», που διοργάνωσε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεών του.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος απευθυνόταν σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, περιελάμβανε τρεις κατηγορίες:

1.Μαθητές νηπιαγωγείων

(διαγωνισμός ομαδικής κατασκευής μακέτας)
2.Μαθητές Α΄ -Β΄- Γ΄ Δημοτικού

(διαγωνισμός ζωγραφικής)

3. Μαθητές Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού

(διαγωνισμός φωτογραφίας)

Στην πενταμελή επιτροπή αξιολόγησης , η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στα γραφεία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ερμούπολη , μετείχαν οι:

-Βλαστάρη Ειρήνη (δ/ντρια Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)

-Αποστολίδου Ελισάβετ (υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)

- Μακρουλάκης Μιχάλης (ζωγράφος)

-Παραμυθιώτου Μαρκέλλα (σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων)

-Ριβέλλης Πλάτων (φωτογράφος-δάσκαλος φωτογραφίας)

Η κριτική επιτροπή ,αφού εξέτασε όλα τα έργα των μαθητών ,αποφάσισε να απονείμει τις παρακάτω διακρίσεις κατά κατηγορία:


Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΑΚΕΤΑΣ

(ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ)

Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΗΝΟΥ


Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΣΑΣ ΘΗΡΑΣ


Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

1ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΑΞΟΥ


Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ


Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ


Γ’ ΕΠΑΙΝΟΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΘΗΡΑΣΙΑΣ


Β΄ .ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

(ΜΑΘΗΤΕΣ Α’- Β’ –Γ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ)


Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

(ΖΑΡΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ , Α΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣΙΑΣ)


Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

(ΜΠΛΕΤΣΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ, Α΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ)


Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

(Σ.ΣΥΡΙΓΟΥ, Β1 ΤΑΞΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ)


Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

(ΡΑΝΙΑ ΧΑΝΤΖΗ, Α΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ)


Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΘΟΣ, Γ΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ)


Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

(ΣΚΟΥΡΤΗ ΚΡΙΣΤΙΝΑ, Γ2’ ΤΑΞΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ)


Γ.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

(ΜΑΘΗΤΕΣ Δ’- Ε΄ -ΣΤ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ)


Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

(ΣΙΜΕΛΗ ΚΑΛΕΣΗ , Ε΄ ΤΑΞΗ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ)


Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

(ΦΥΡΟΓΕΝΗ ΜΑΡΙΑ ,Ε2 ΤΑΞΗ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ)


Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

(ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ε’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΙΟΥ)


Α΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

(ΙΩΣΗΦ ΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ,Δ2 ΤΑΞΗ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ)


Β΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

(ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΤΑΛΗ, Ε1 ΤΑΞΗ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΝΟΥ)


Γ΄ ΕΠΑΙΝΟΣ

(ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ,Δ’ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ)


Η κριτική επιτροπή συγχαίρει ,εκτός από τους βραβευθέντες , όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον παγκυκλαδικό διαγωνισμό καθώς και τους εκπαιδευτικούς των. Τα βραβευμένα έργα θα συμπεριληφθούν στην έκδοση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012, που θα εκδώσει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για την αναστολή λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού

          « Τις τελευταίες μέρες παίζεται δυστυχώς -με περισσή ελαφρότητα και στην πλάτη των γονέων του νησιού μας με βρέφη- ένα παιχνίδι λαϊκισμού και μικροπολιτικής, σχετικά με την πρόταση που έγινε από το Δ.Σ. του Οργανισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου για την αναστολή λειτουργίας του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Για το θέμα λοιπόν αυτό, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
1.Με την πρόταση του Δ.Σ. του Οργανισμού δεν καταργείται κανένα απολύτως Νομικό  Πρόσωπο του Δήμου γιατί απλά ο Βρεφικός Σταθμός δεν έχει ιδιαίτερη νομική προσωπικότητα. Αυτό βέβαια είναι απλά το τυπικό μέρος του ζητήματος.
2. Δεν απολύεται κανένας απολύτως εργαζόμενος από τον Βρεφονηπιακό Σταθμό. Αντίθετα όλοι οι εργαζόμενοι του Βρεφονηπιακού περνώντας στο ενιαίο νομικό πρόσωπο του δήμου αποκτούν μεγαλύτερη σιγουριά και εργασιακή ασφάλεια από ό,τι στο παρελθόν, όπου η μισθοδοσία τους εξαρτιόταν από ένα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. έργο.  
 3. Με το ίδιο προσωπικό που απασχολείται μέχρι σήμερα στο Βρεφονηπιακό  σκοπό είχε   το νέο Νομικό Πρόσωπο να δέχεται στο μέλλον πολλαπλάσια παιδιά στον Παιδικό Σταθμό  και να εξυπηρετεί πολύ περισσότερες οικογένειες από αυτές που εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα.  
4. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα χρήματα για την λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού υπάρχουν και είναι εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό, ωστόσο το δίλημμα που αντιμετωπίζει το Δ.Σ. του Οργανισμού ήτανε το αν μπορεί μέσω της αναστολής λειτουργίας του Βρεφικού Τμήματος, να εξυπηρετηθούν περισσότερες οικογένειες, μέσω της ανάπτυξης περισσότερων Τμημάτων του Παιδικού Σταθμού. Επομένως είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι ισχυρίζονται ότι σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η περιστολή των δαπανών.  
5. Παρόλα αυτά όμως, όπως μας ενημέρωσε η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του νεοσύστατου Οργανισμού, θα καταβληθεί προσπάθεια για να μην ανασταλεί τελικά  η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η αίτηση από  τις αρμόδιες κρατικές αρχές για την  συνέχιση των τριών (3) συμβάσεων εργασίας που αφορούν στην περαιτέρω λειτουργία του Παιδικού Σταθμού στον Βήσσα. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάμε ότι δεν θα ήτανε λογικό να προτιμηθεί η λειτουργία του Βρεφονηπιακού των δώδεκα βρεφών και να διακοπεί η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα των πολύ περισσότερων παιδιών. 6.Μετα τις ανωτέρω διευκρινίσεις θεωρούμε ότι θα καταρρεύσει ο μύθος της δήθεν έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας, για την οποία κατηγορήθηκε εντελώς άδικα και με συστηματική παραπληροφόρηση ο Οργανισμός  Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».


                                                   
                                                                      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Mε ελαφρότητα πραγματοποιεί κριτική η παράταξη «Σύρος- Δύναμη Ανάπτυξης»

Σε σχέση με την κριτική που ασκήθηκε από την παράταξη «Σύρος- Δύναμη Ανάπτυξης» κατά του Δήμου , ο Δήμος Σύρου –Ερμούπολης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Δυσάρεστη εντύπωση μας προκάλεσε η ελαφρότητα με την οποία πραγματοποιεί κριτική η Παράταξη «Σύρος- Δύναμη Ανάπτυξης» σχετικά με διάφορα θέματα του Δήμου, χωρίς να προβληματισθεί στο ελάχιστο για το ενδεχόμενο να δυσφημίσει εν όψει της κρίσιμης τουριστικής περιόδου και να κάνει ζημιά.
   Ήδη, πανικόβλητοι επιχειρηματίες από την Βάρη μας ζητούν να επέμβουμε και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια γύρω από τη Βάρη, η οποία έχει μια ζηλευτή και αξιόλογη παραλία και δεν είναι ασφαλώς όπως την παρουσιάζει μέσα στον αντιπολιτευτικό του οίστρο ο άνω συνδυασμός. ΄Αλλωστε το ρέμα αυτό προϋπάρχει εδώ  και δεκάδες χρόνια και δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά μόλις κατά το τελευταίο εξάμηνο.
   Φαίνεται ότι τα μέλη του συνδυασμού αυτού θεωρούν πως στα καθήκοντά τους  ως δημοτικοί σύμβουλοι είναι είτε να τριγυρνούν και να βγάζουν φωτογραφίες για τα «κακώς κείμενα», ως άλλοι δημοσιογράφοι, και δή του εύκολου ρεπορτάζ, είτε να ενημερώνονται από τον Δήμο για το ποιες εργολαβίες είναι σε εξέλιξη και λίγο πριν την αποκατάσταση να προφταίνουν να παίρνουν φωτογραφίες προς επιβεβαίωση των σαθρών ισχυρισμών τους.
   Γιατί πράγματι είναι ήδη γνωστό ότι για τον καθαρισμό των χόρτων έχει ήδη γίνει διαγωνισμός, ενώ για τις παραλίες ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών. Βέβαια τα μέλη της Παράταξης γνωρίζουν πολύ καλά, ή τουλάχιστον όφειλαν να γνωρίζουν ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου αναγκαστικά, και ειδικά φέτος – πρώτη χρονιά του ενιαίου Δήμου-, ψηφίστηκε τον Απρίλιο.
   Είναι γνωστό ότι με τους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων είχε συνεργασία ο Δήμαρχος και άλλοι επιτελείς του Δήμου μόλις την περασμένη εβδομάδα σε ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης.
   Δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να κάνει τον συνήγορό τους ο κ. Πάπιτσης, αν κάτι δεν πήγαινε καλά μεταξύ του κεντρικού Δήμου και των Κοινοτήτων. ΄Αλλωστε, ήδη οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων ήδη έχουν το σχετικό ποσό της πάγιας προκαταβολής που προσδιορίζει ο νόμος και μπορούν να κινηθούν άμεσα για την επίλυση προβλημάτων. Η εντολή του δημάρχου είναι να αποκεντρωθούν δε στο μέλλον όσο γίνεται περισσότερες αρμοδιότητες σε αυτές.
   Θα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του συνδυασμού «Σύρος  - Δύναμη Ανάπτυξης» και ιδιαίτερα ο επικεφαλής του κ. Γιώργος Πάπιτσης, ότι είναι θεμιτή κάθε φιλοδοξία, αρκεί να μην γίνεται  προσπάθεια να ικανοποιηθεί μέσα από διαδικασίες και μέσα που δυσφημίζουν το νησί και βλάπτουν τον τόπο.
     Τέλος, μόνο ως αστείος μπορεί να χαρακτηριστεί ο ισχυρισμός ότι οδηγούμε το Δήμο σε χρεοκοπία, γιατί έχουμε υπερβολικά υψηλούς προϋπολογισμούς για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Γιατί εμείς έχουμε δοκιμαστεί επί σειρά ετών και διαπιστωμένα είμαστε από τους λίγους υγιείς και πλεονασματικούς Δήμους στην Ελλάδα.

   Τους ρωτάμε λοιπόν ποιες είναι κατά την γνώμη τους οι σπατάλες που γίνονται στα νομικά πρόσωπα. Διαφωνούν με την λειτουργία και τη στήριξη από τη πλευρά του Δήμου των Παιδικών Σταθμών, των ΚΑΠΗ στην πόλη και τα χωριά, ή του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»; Μήπως διαφωνούν με τη συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, των πολιτιστικών υποδομών και των Μουσείων; Ή διαφωνούν με τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις , που μόνο από τις Η.Π.Α. προβλέπεται να φέρουν 700 άτομα φέτος το καλοκαίρι, και μόνο για ένα από τα πολλά φεστιβάλ που πρόκειται να γίνουν; Ή εν τέλει διαφωνούν με τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων που ομόφωνα ,(δηλαδή και από τους ίδιους) έχουν ψηφιστεί.
   Ας μη φοβάται λοιπόν η μείζων μειοψηφία ότι θα «ρίξουμε» το Δήμο στα βράχια. Αν κινδυνεύει ο Δήμος από κάτι, είναι από τις αλόγιστες πολιτικές και τις άστοχες διαχειρίσεις ορισμένων στο παρελθόν. Ήδη, άρχισαν να έρχονται στο Δήμο, οι πρώτοι «λογαριασμοί», δηλαδή οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν αγωγές πολιτών για χρέη του Κ.Ε.Κ. Φερεκύδης, ( του τέως Δήμου ΄Ανω Σύρου), και από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί η συνέχεια των αγωγών αυτών θα είναι μεγάλη και πολύ  δύσκολη για το Δήμο. Ας είναι λοιπόν προσεκτικοί όταν μιλούν για «σπατάλη»και «χρεοκοπία» που σίγουρα επέρχεται στο Δήμο, γιατί θα πρέπει μάλλον πρώτα να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλούν για δήθεν αμαρτίες των άλλων, όταν οι δικές τους αμαρτίες δεν έχουν τελειωμό».

                                                                           ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
 

“Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε”

Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε
καταλήγει η εισήγηση που έκανε η Θεματική Ομάδα για το Μεσοπρόθεσμο στη λαϊκή συνέλευση στην Πλατεία Συντάγματος.

Είναι ο δικός μας μονόδρομος. Είναι η απάντηση στο μονόδρομο του Μεσοπρόθεσμου, των Μνημονίων, της Υποταγής στα διεθνή και εγχώρια διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά κέντρα αποφάσεων, στην Κοινωνική Εξαθλίωση που απεργάζονται, στο Ξεπούλημα του Πλούτου της πατρίδας που τ΄ όνομα της ξετσίπωτα καθημερινά καπηλεύονται.

Η 48ωρη απεργία στις 28 και 29 Ιουνίου, δεν είναι μια ακόμη απεργία στην οποία μας καλούν  οι γραφειοκρατικές ηγεσίες των συνδικάτων, δεν είναι μια ακόμα πορεία, είναι  η μάχη μας για ζωή, αυτοδιαχείριση, αξιοπρέπεια.

Τούτη την ώρα που ο λαός, ο κάθε εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο μικρομεσαίος δέχονται την μεγαλύτερη μεταπολιτευτικά επίθεση, την ώρα που υποθηκεύεται η χώρα και το μέλλον των παιδιών μας, με την επίμονη επιλογή για χωριστές συγκεντρώσεις, οι συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού εμφανίζονται για μια ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων, αναντίστοιχοι των συνθηκών, αδύναμοι να αφουγκραστούν την αγωνία του κάθε πολίτη.

Πρέπει να καταλάβουμε πως το παραμύθι με τα “χρωματιστά πρόβατα” τελείωσε... Οι τσοπάνηδες πρέπει να συλλογιστούν: Κοπάδια ή πολίτες;

Τούτη την ώρα,  την ύστατη έστω στιγμή,  καλούμε τα συνδικάτα του νησιού, το Εργατικό Κέντρο, όλους τους συλλόγους και τα σωματεία, να κάνουν την αναγκαία υπέρβαση και να συναντηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στους δρόμους, σε κοινές πορείες και κοινά συλλαλητήρια.

Αν πραγματικά θέλουμε να “νικήσουμε”... Αν πραγματικά θέλουμε το μέλλον να είναι διαφορετικό από το παρόν.


Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Σύρου-Μυκόνου

Αυτός ο νόμος δεν θα ψηφισθεί, η κυβέρνηση θα ανατραπεί

Διήμερη απεργία και περικύκλωση - αποκλεισμός της Βουλής από σωματεία και συνελεύσεις

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
Η πιο μεγάλη ώρα, είναι τώρα! Μπαίνουμε σε βδομάδα αποφασιστικής αναμέτρησης του κινήματος και του εργαζόμενου λαού με τη «χούντα» κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να σηκώσουν ένα πέπλο αποπροσανατολισμού με την «παράγκα» του ποδοσφαίρου, όλοι βλέπουν ότι «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο» όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις δήθεν διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - ΕΕ.

Η κατάθεση του εφιαλτικού Μνημονίου ΙΙ και του άγριου Εφαρμοστικού Νόμου, από τον Β. Βενιζέλο, έκαψε βίαια όποιες αυταπάτες, είχαν γεννηθεί σε ένα κομμάτι της κοινωνίας και της βάσης που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ. Ο βιασμός της κοινωνίας δεν γίνεται πιο ανεκτός λόγω μιας… άλλης αφήγησης. Τα μέτρα είναι κατά κοινή ομολογία χειρότερα από όσα ακούγονταν προ 20ημέρου, πάνε να λιώσουν στην κυριολεξία τους μισθωτούς, τους φτωχούς και τα κατώτερα μεσαία στρώματα, ενώ οι γνωστές συντεχνίες των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των καταναλαρχών και των μιζαδόρων - λαμογιών, μένουν στο απυρόβλητο (βλ. σελ. 18).
Όλα αυτά οδηγούν σε οδυνηρή, αλλά και απελευθερωτική συνειδητοποίηση από εκατομμύρια λαού, που θα ξαναβγεί στο δρόμο, ότι η κυρίαρχη πολιτική, τα Μνημόνια και το χρέος δεν διορθώνονται, δεν αναδιαπραγματεύονται, μόνο ανατρέπονται. Ότι έχει έρθει η ώρα να φύγουν όλοι, όσοι μας εκμεταλλεύονται και μας κοροϊδεύουν: κυβέρνηση, κόμματα του κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ, ΜΜΕ της εξαπάτησης, οι κλέφτες του πλούτου και της ελπίδας μας.
Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, με αφετηρία την 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης, αναμένεται πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, καθώς η φλόγα της εξέγερσης ηλεκτρίζει εργαζόμενους, ανέργους, νέους και μεγαλύτερους. Άμεσος στόχος είναι να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο της εξαθλίωσης και ο άθλιος νόμος του. Έτσι, δέχονται σαρωτικό κτύπημα το παλιό Μνημόνιο, η υπεραντιδραστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλο το σάπιο αστικό πολιτικό σκηνικό, ανοίγει ο δρόμος για να ανατραπεί το σφαγείο κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της πολύπλευρης επίθεσης του συστήματος.

Ήδη καταγράφονται παραπέρα τριγμοί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ (Θ. Ρομπόπουλος, Αλ. Αθανασιάδης δήλωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν), αλλά η υπόθεση θα κριθεί στους δρόμους και στους τόπους δουλειάς. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου πάλης από τη Λαϊκή Συνέλευση του Συντάγματος, το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, την Επιτροπή «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», άλλα σωματεία και Ομοσπονδίες και τις Λαϊκές Συνελεύσεις πολλών γειτονιών της Αθήνας.
Ποιο είναι το πρόγραμμα του ξεσηκωμού ενός λαού που θέλει να επιβάλει τη θέλησή του, διαμορφωμένη και μέσα σε δημοκρατικά όργανα νέου τύπου (συνελεύσεις πλατείας, σωματείων, χώρων κ.λπ.), πάνω σε μια πανικόβλητη, αυταρχική κυβέρνηση - μαριονέτα των τραπεζών και των πολυεθνικών;

Καθώς συνεχίζεται η απεργία στη ΔΕΗ, δυναμικά μπαίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους. Τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, η ΠΟΕ - ΟΤΑ ανακοίνωσε ότι θα καταλάβει τους ΧΥΤΑ, ενώ αύριο το μεσημέρι θα καταληφθούν τα δημαρχεία, για ενημέρωση των εργαζομένων και μετατροπή τους σε κέντρα αγώνα. Σήμερα και αύριο προγραμματίζονται εξορμήσεις - περιοδείες για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.

Την Τρίτη το πρωί προετοιμάζονται απεργιακές φρουρές, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων είναι στις 10.30 π.μ. στο Μουσείο - Πολυτεχνείο. Η πορεία θα καταλήξει στο Σύνταγμα, όπου θα υπάρχει 48ωρο συνεχούς παραμονής στην πλατεία, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματισθεί μεγάλη συναυλία.
Την Τετάρτη, από τις 7 π.μ. ξεκινούν τα μπλόκα - περικύκλωσης της Βουλής. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Λαϊκή Συνέλευση και τα σωματεία θα υπάρχουν τρία σημεία συγκέντρωσης: Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Καλλιμάρμαρο. Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι κινήσεις στις γειτονιές θα συμβάλουν αποφασιστικά στα συγκεκριμένα μπλόκα. Η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων την Τετάρτη προγραμματίζεται για τις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, μπροστά στο στέκι της κίνησης «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε» (Όθωνος και Αμαλίας). Οι διαδηλωτές θα παραμείνουν διαρκώς στο Σύνταγμα και στα μπλόκα, ενώ το απόγευμα αναμένεται νέο κύμα συμμετοχής, που θα «σφίξει» τον κλοιό γύρω από τη Βουλή. Η ΠΟΕ - ΟΤΑ προετοιμάζει την κάθοδο μεγάλων οχημάτων. Μάλιστα, την Τετάρτη η κινητοποίηση θα πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα, ενώ μοτοπορείες και διαδηλωτές από άλλες πόλεις θα συρρέουν από την Τρίτη.

Και η Πέμπτη όμως, μέρα που προγραμματίζεται να ψηφισθεί ο εκτελεστικός (των δικαιωμάτων μας) νόμος, αναμένεται να υπάρξει νέα κινητοποίηση το απόγευμα στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων, αλλά και ο μαχόμενος λαός (όπως έδειξε και η 15η Ιούνη) προειδοποιούν την κυβέρνηση και την αστυνομία να μην επιχειρήσουν να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας την αγία τριάδα της κρατικής και παρακρατικής βίας: ΜΑΤ, ασφαλίτες - μασκαρεμένους κουκουλοφόρους, ακροδεξιούς. Ξεκαθαρίζουν ότι θα περιφρουρήσουν αποφασιστικά τον αγωνιστικό, μαζικό χαρακτήρα της κινητοποίησης, απομονώνοντας ομάδες και λογικές τυφλής βίας, που βοηθούν την αστυνομία να διαλύσει τον κόσμο.

Ένα μήνα από την εμφάνιση του κινήματος των πλατειών (και 18 στο μεγάλο αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης), οι αγωνιζόμενοι έχουν ήδη πετύχει μεγάλες νίκες: όχι μόνο πέτυχαν την οριστική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά έφεραν στο προσκήνιο ένα πλούτο διεκδικήσεων για μια πραγματική και άμεση δημοκρατία, για την κοινωνική χειραφέτηση, για μια διαφορετική απελευθερωμένη ζωή, σε ρήξη με το παλιό πολιτικό σύστημα και το γερασμένο κανιβαλικό καπιταλισμό. Αυτό το κίνημα μπορεί να πάει μακριά, να νικήσει στον παρατεταμένο αγώνα για την ανατροπή. Ίσως γι’ αυτό, η επόμενη Κυριακή 3 Ιούλη, ύστερα από την καυτή επόμενη βδομάδα, θα του άξιζε μια πανελλαδική μέρα αγώνα και προοπτικής, με μια πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου θα μπορούσε να γίνει η συνέλευση των συνελεύσεων για τη συνέχιση ενός περήφανου αγώνα μέχρι τη νίκη.
Στο Σύνταγμα και σε όλες τις διαδηλώσεις θα χτυπά η καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας, του ανυπότακτου κόσμου της εργασίας.
 

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Δεν “τα φάγαμε όλοι μαζί”

Στο 5ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων που έγινε στην Αμοργό, παρευρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Συρμαλένιος. Στο χαιρετισμό του, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:
“...Το Συνέδριο σας γίνεται σε μια δύσκολη και κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας, αφού διεξάγεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης ελληνικής, ευρωπαϊκής, παγκόσμιας....Η σημερινή κρίση χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι φαινόμενο κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού...Στη χώρα μας εμφανίστηκε με οξύ τρόπο, εξαιτίας του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης που οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγής και στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων....Είναι φανερό ότι δεν “τα φάγαμε όλοι μαζί”. Κάποιοι με ρυθμούς ανάπτυξης 4-5 %, αποκόμισαν τεράστια υπερκέρδη, χωρίς να μείνει κανένα όφελος για την κοινωνία...
Σήμερα ένα (1) χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου και των ανάλγητων κυβερνητικών μέτρων, οδηγούμαστε σε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα) που αν περάσουν, θα οδηγήσουν από την κοινωνική χρεωκοπία στην κοινωνική εξαθλίωση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Με τη φοροεπιδρομή του κεφαλικού φόρου (τι ειρωνία: αποκαλείται εισφορά αλληλεγγύης) και με όλα τα άλλα μέτρα, η οικονομική ύφεση, τα λουκέτα των καταστημάτων, η ανεργία θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο και θα οδηγήσουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα σε απόγνωση.
Στα νησιά μας, πέραν των γενικότερων συνθηκών, οι αρνητικές επιπτώσεις οξύνονται, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού. Η εφαρμογή του Ν. 3377/2005, δεν μπόρεσε να σταματήσει την εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων Super Market. Aς μην γελιόμαστε η λεγόμενη ελεύθερη οικονομία, οδηγεί σε συσσώρευση του κεφαλαίου σε λίγα χέρια. Η επέκταση του καπιταλισμού δεν σταματά με νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτές έχουν μόνο προσωρινό, ανασταλτικό χαρακτήρα.
Τουλάχιστον ας μπεί όρος, οι νέες αδειοδοτήσεις να γίνονται σε περιοχές εκτός οικιστικού ιστού, έτσι ώστε  τα μικρά μαγαζιά να καλύπτουν τις ανάγκες της καθημερινότητας. Από εκεί κι έπειτα, μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το ακτοπλοϊκό και οι μεταφορές των προϊόντων, ο τουρισμός, η φορολογική πολιτική (ο μειωμένος ΦΠΑ πρέπει να διατηρηθεί οπωσδήποτε), το παραεμπόριο κλπ, απαιτούν εξειδικευμένες πολιτικές νησιωτικής ιδιατερότητας. Σοβαρό ζήτημα για μας, αποτελεί επίσης ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις, που σε μεγάλο βαθμό και στα νησιά δουλεύουν με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Για μας απαιτούνται συνολικά λύσεις προς μια άλλη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Απαιτούν αντιμετώπιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επαναδιαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του, απευθείας δανεισμό από από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκδοση ευρωομόλογου, αναδιανομή του πλούτου με μοχλό το φορολογικό σύστημα, ανάπτυξη με τομεακές πολιτικές και με αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζουμε το Συνέδριο σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Από την πλευρά μας θα είμαστε μαζί σε κοινούς αγώνες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι (έμποροι και επαγγελματίες), αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας....”

Αριστοτέλη Φυσικά

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
ΦΥΣΙΚΑ Α΄, Β΄ΖΗΤΡΟΣ 2011
σελ. 450

Ο Αριστοτέλης ένας απο τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους, ερευνητές και διανοητές, γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής απ' το γιατρό Νικόμαχο και τη Φαιστίδα το 385 π.Χ.
Ακολούθησε το χρησμό του Μαντείου των Δελφών -του Πυθοί θεού χρήσαντος αυτώ φιλοσοφείν Αθήνησι- σπούδασε φιλοσοφία υπό τον Πλάτωνα στην Αθήνα και δίδαξε στην Ακαδημία (367 - 384 π.Χ.).
Το 348 π.Χ., μετά το θάνατο του Πλάτωνα, πήγε μαζί με τον Ξενοκράτη στον Άσσο της Μικράς Ασίας και δίδαξε φιλολσοφία και επιστημονικά μαθήματα σε ευρύ κύρκλο ακροατών.
Το 345 π.Χ. ίσως ύστερα από πρόσκληση του Θεοφράστου, εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη και έμεινε εκεί διδάσκων μέχρι το 342 π.Χ., που ο Φίλιππος του ανέθεσε τη διαπαιδαγώγηση του δεκατριετούς τότε Αλεξάνδρου.
Το 336 π.Χ., μετά το θάνατο του Φιλίππου, επανήλθε στην Αθήνα και το 335 π.Χ., ίδρυσε μεταξύ Λυκαβηττού και Ιλισσού το "Λύκειο" που εκλήθη και "περίπατος" λόγω των πολλών στοών του Μεγάρου.
Το 323 π.Χ., μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απεσύρθη στην Χαλκίδα, την πατρίδα της μητέρας του, όπου και πέθανε από στομαχικό νόησμα το 322 π.Χ.
Τα περισσότερα έργα του Αριστοτέλη έχουν απωλεσθεί. Αυτά που έχουν διασωθεί διακρίνονται σε λογικά, φυσικά, βιολογικά, ψυχολογικά, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, τεχνολογικά και προβλήματα.
Ο Αριστοτέλης είναι ο θεμελιωτής της φυσικής, της επιστήμης των φυσικών πραγμάτων και των αισθητών φαινομένων. Ο πρωταρχικός σκοπός του φιλοσόφου, κατά τη ρητή δήλωσή του, είναι να ξεπεράσει τις διάφορες δοξασίες των προγενεστέρων στοχα­στών, οι οποίοι είτε περιορίστηκαν σε εμπειρική φυσική είτε υπέταξαν τα φαινόμενα σε προκατασκευασμένες ιδέες που είχαν για τη φύση. Η απόπειρα του Σταγειρίτη να θεμελιώσει και να συγκροτήσει επιστήμη του αισθητού κόσμου είναι η πρώτη σχετική προσπάθεια στην ιστο­ρία του ανθρωπίνου πνεύματος.

Κεντρική θέση ανάμεσα στα φυσιογνωστικά συγγράμματα του Αριστοτέλη έχουν τα Φυσικά. Η πραγματεία, όμως, αυτή διαφοροποιείται καίρια από ό,τι εμείς ονομάζουμε και κατανοούμε ως φυσική επιστήμη· ο λόγος είναι ότι στα Φυσικά ο Αριστοτέλης δεν έχει ως άμεσο στόχο του να ταξινομήσει και να περιγράψει κάποια φυσικά φαινόμενα ή να προβεί σε μία μετρητική προσέγγισή τους· πρωτίστως ενδιαφέρεται να θεμελιώσει την επιστήμη της φύσης μέσω της λογικής πραγμάτευσης βασικών εννοιών-ἀρχῶν. Με δεδομένη τη γνώση αυτών των βασικών εννοιών-αρχών, και τη συνακόλουθη γενική ερμηνεία της φυσικής πραγματικότητας, ο Σταγειρίτης ερευνά στα υπόλοιπα φυσιογνωστικά του έργα συγκεκριμένους τομείς του φυσικού επιστητού· εκεί, μάλιστα, εφαρμόζει μέθοδο αμεσότερα εμπειρική.

ΒΙΒΛΙΟ Ορφεύς: Αργοναυτικά - Λιθικά

Ορφεύς. Αργοναυτικά - Λιθικά
μετάφραση Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος.
Θεσσαλονίκη : Ζήτρος, 2011.

Τα Αργοναυτικά του Ορφέα είναι ένα ποιητικό κείμενο στο οποίο περιγράφεται η πρώτη οργανωμένη πανελλήνια ενέργεια. Η πρώτη κίνηση στην οποία συμμετείχαν όλα οι ήρωες των ελληνικών φύλων, άνθρωποι αναγνωρισμένης αξίας και ικανοτήτων. Σύμφωνα με τις χρονολογήσεις και με βάση τα Τρωικά, το εγχείρημα έλαβε χώρα το 1360 ή το 1350 π.Χ. Πρόκειται για όλα τα αρχαιοελληνικά φύλλα, από τους Πρωτοέλληνες Πελασγούς έως τα νέα εκείνη την εποχή Μυκηναϊκά φύλλα της Αργολίδας και της Μαγνησίας. Η εκστρατεία αυτή περιγράφηκε από πολλούς Έλληνες και Λατίνους ποιητές. Το πρώτο κείμενο που περιγράφει την Αργοναυτική εκστρατεία γράφηκε από τον Ορφέα. Το κείμενο αυτό δε σώθηκε. Αυτά τα οποία αναφέρονται ως Ορφικά Αργοναυτικά τα έγραψε μάλλον ο Κροτωνιάτης Ορφέας ή ο Ονομάκριτος.

Στα Λιθικά, έργο και αυτό του Ορφέα ως λέγεται, αναφέρονται πληροφορίες για τη φύση και ειδικότερα τους λίθους. Πρόκειται για ημιπολύτιμους και πολύτιμους λίθους των οποίων τη χρήση, τις προστατευτικές ή θεραπευτικές ιδιότητες και τις επιδράσεις περιγράφει ο Ορφέας στο κείμενο των «Λίθων».
Των έργων προτάσσεται εκτενής εισαγωγή στους ορφικούς.Ο τόμος περιέχει πλούσιο εικονογραφικό υλικό σχετικά με την επίδραση των ορφικών στην αρχαία και νεώτερη τέχνη.

ΒΙΒΛΙΟ Άπαντα Ηράκλειτου

ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ
ΑΠΑΝΤΑ
Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Τάσος Φάλκος - Αρβανιτάκης
ΖΗΤΡΟΣ 2011
σελ. 463

Ποιος ήταν ο Ηράκλειτος; Ποιες φράσεις αυθεντικές σώθηκαν από τη διδασκαλία του; Πώς τον περιγράφουν οι αρχαίοι ιστορικοί της φιλοσοφίας και οι λεξικογράφοι; Πώς τον απομιμήθηκαν; Ποιες άλλες μαρτυρίες σώθηκαν γι’ αυτόν; Όλα αυτά –αρχαίο κείμενο και μετάφραση– μαζί με μια υπεύθυνη μελέτη του Guthrie, του σπουδαιότερου Άγγλου μελετητή της αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, βρίσκονται συγκεντρωμένα στον τόμο που επιμελήθηκε ο λογοτέχνης και καθηγητής Φιλοσοφίας Τάσος Φάλκος-Αρβανιτάκης. Το βιβλίο ξεκινάει με έναν πρωτότυπο πρόλογο, που περιγράφει με τρόπο δραματικό τη σχέση ενός σύγχρονου δημιουργού με το μεγάλο αρχαίο φιλόσοφο και ποιητή. Ο τόμος ολοκληρώνεται με τη μελέτη «Ηράκλειτος, αισθητική του βίου», του  Ι. Σ. Χριστοδούλου.

ΒΙΒΛΙΟ Άπαντα Ποσειδώνιου

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΣ Απαμέας ή Ρόδιος
 ΑΠΑΝΤΑ

Εισαγωγή , μετάφραση, σχόλια: Eλένη Kαραμπατζάκη-Περδίκη
 ΖΗΤΡΟΣ 2011


 Ποιος ήταν ο Ποσειδώνιος ο καταγόμενος από την Απάμεια της Συρίας και πολίτης της Ρόδου στη συνέχεια; Ήταν ο σημαντικότερος τελευταίος φιλόσοφος της  Μέσης περιόδου της Ελληνιστικής Στοάς ή ο επιστήμονας, μαθηματικός, αστρονόμος, γεωγράφος και ιστορικός του 1ου αι. π.Χ.
Με την πλατωνική στροφή που έκανε στην ψυχολογία του ο Ποσειδώνιος θεωρείται ως ο αποφασιστικός συνδετικός κρίκος μεταξύ της αρχαίας Ακαδημίας και του Μέσου Πλατωνισμού. Στα σωζόμενα μέσα στις διάφορες πηγές, ελληνικές και λατινικές, αποσπάσματα του έργου του διακρίνεται η διφυής διάσταση της σκέψης του Ποσειδώνιου, ως επιστήμονα και φιλόσοφου, ο οποίος προσπάθησε ν’ ανταποκριθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα στις φιλοσοφικές και επιστημονικές προκλήσεις του τελευταίου αιώνα της ελληνιστικής εποχής.

«ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο»: Ν’ανακληθεί τώρα το «λουκέτο» στον βρεφικό σταθμό

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «ΣΥΡΑΣ με λογισμό και μ’όνειρο» Ανδρέας Τζίνης στo τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο (17-6-2011), κατά το θέμα περί εγκρίσεως Προϋπολογισμού 2011 του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Κ.Α.) Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όχι μόνον τον καταψήφισε αλλά, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του, άσκησε δριμεία κριτική κατά της Δημοτικής Πλειοψηφίας, επειδή – μέσω του Προϋπολογισμού του Οργανισμού (Ο.Π.Κ.Α.) – επιχείρησε αυτή να καλύψει την απαράδεκτη απόφαση, 10 ημέρες πριν, του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού να βάλει «λουκέτο» στο δημοτικό Βρεφικό Σταθμό αλλά και επειδή ο Προϋπολογισμός, μάλλον σκόπιμα,  δεν έδινε μια σαφή και πραγματική εικόνα των κοινωνικών δομών (π.χ. ΚΑΠΗ και Σταθμών) που διαχειρίζεται ο Δήμος. Και προτάσεις διετύπωσε επί τούτου. Όλ’ αυτά περιέχονται στο τελευταίο, σχετικό με τις τοποθετήσεις του επικεφαλής μας στα θέματα συζήτησης-απόφασης του εκάστοτε Δημοτικού Συμβουλίου, «Δελτίο Τύπου» μας, που οι συνδημότες μας μπορούν να διαβάσουν στην ιστοσελίδα μας (www.ermou-poli.org)
B. Ερωτήματα και προτάσεις της «ΣΥΡΑΣ με λογισμό και μ’όνειρο».
Με βάση τα όσα εξάγονται από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και τη συνέντευξη της κας  Άννας Βαφία, Προέδρου του Οργανισμού (Ο.Π.Κ.Α.) στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη (22-6-2011) η «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» διατυπώνει τα εξής:
α’. Ερωτήματα:
1.    Είχε πει προεκλογικά η Δημοτική Αρχή κάτι σχετικό; Δεν ήξερε;
2.    Γιατί το Συμβούλιο του Οργανισμού (Ο.Π.Κ.Α.) δεν ενημέρωσε από πριν τις Δημοτικές Παρατάξεις για το πρόβλημα, αφού επρόκειτο να βάλει «λουκέτο» σ’ ένα βρεφικό δημοτικό σταθμό; Γιατί δεν ειδοποιήθηκε η κα Αναστασία Αργυροπούλου, αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ. Ο.Π.Κ.Α., ορισθείσα από το Δημοτικό Συμβούλιο εκ μέρους της «ΣΥΡΑΣ με λογισμό και μ’όνειρο», να πάει στο Συμβούλιο του Ο.Π.Κ.Α. το οποίο αποφάσισε το κλείσιμο του Βρεφικού;
3.    Αν οι ίδιοι οι γονείς δεν ενημέρωναν τις Δημοτικές Κινήσεις αλλά και μέσω των Μ.Μ.Ε. από πριν τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Συριανούς πότε θα το έκανε η Δημοτική Αρχή; Από τη συνέντευξή της η κα Πρόεδρος αποδεικνύει ότι ποτέ: «…αν μας ρωτούσαν, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», λέει, εννοώντας, μάλλον, τους Δημοτικούς Συμβούλους κατά τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου της 17ης/6ου/2011!!...
4.    Σε τι διαφέρουν η κα Πρόεδρος και ο κ. Δήμαρχος – του έγινε κριτική από τον Ανδρέα Τζίνη, στη δευτερολογία του, γι’ αυτό ακριβώς - απ’την κάθε κα Μέρκελ ή τον όποιο κ. Όλι Ρέν αντίστοιχα, όταν, επικαλούμενοι ως δικαιολογία τον αδιέξοδο κυβερνητικό «μονόδρομο» αντιμετώπισης του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αντί ν’ αγωνιστούν, όπως προτείναμε,  κατ’αυτού ως Δήμος, συγκεκριμενοποιούν αυτή τους τη θέση με το να μας θέτουν το «πονηρό» ψευτοδίλημμα «ή Παιδικός Σταθμός στο Βήσσα ή Βρεφικός στην Ερμούπολη» και επιχειρώντας να φέρουν αντιμέτωπους τους Συριανούς; Εμείς υπογραμμίζουμε ότι ένας είναι ο Δήμος και οι δύο Σταθμοί πρέπει απρόσκοπτα να λειτουργούν και να διατηρηθούν! Και τους δύο έχουν ανάγκη οι Συριανοί!
5.    Όταν η κα Πρόεδρος λέει ότι έχει στον Προϋπολογισμό τα χρήματά του, τότε γιατί πήρε απόφαση το Συμβούλιο να κλείσει ο Βρεφικός; Ή γιατί τότε, επικαλείται (χωρίς βέβαια να το αποδεικνύει αναλυτικά), ότι είναι «πολλά τα έξοδα» γι’ αυτόν; Τι από τα δύο συμβαίνει;
6.    Επικαλείται ότι οι εργαζόμενοι στο Σταθμό του Βήσσα απολύονται και, για να μην κλείσει αυτός, μεταφέρει το προσωπικό Βρεφικού Ερμούπολης στο Σταθμό του Βήσσα – κλείνοντας το Βρεφικό! Δεν το ήξερε για λήξη συμβάσεων από πέρσυ; Τι έκανε, για να προσληφθούν πάλι, όπως χαρακτηριστικά είπε ότι θα μπορούσε, και ΤΩΡΑ ακόμα, να γίνει, Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως  κι έγινε στο ΧΥΤΑ του Δήμου;
7.    Δεν μπορούν να περικοπούν άλλες δαπάνες του Δήμου, λ.χ. μετακλητές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως πρότεινε ο Σύμβουλός μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ή να δοθούν επιχορηγήσεις από Ιδρύματα, όπως πρότεινε Σύμβουλος της πλειοψηφίας;
8.    Σημειωτέον ότι, 4 ημέρες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 21-6-2011 συνεκλήθη αυθημερόν – γιατί; - η Τουριστική Επιτροπή Δήμου. Εκεί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής έφεραν εισήγηση έγκρισης προκαταβολής ποσού 20.000 € υπέρ μεσάζοντος πράκτορα, ώστε να φέρει κρουαζιερόπλοια στο μέλλον! Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιμονή του Ανδρέα Τζίνη (μέλους της Επιτροπής) και τις ενστάσεις του  (ποιο το νομικό πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους υπηρεσίες, πώς εξασφαλίζει γραπτώς την έλευση πλοίων ο πράκτορας, γιατί να πληρωθεί τόσα και από πριν και χωρίς δέσμευση, ποιο το κέρδος από επιβάτες πλοίων και για τέτοιο ποσό, κι αν θα έλθουν, γιατί δεν απευθυνόμαστε, ως Επιτροπή Δήμου, εμείς οι ίδιοι στις Εταιρείες Κρουαζιέρας κ.ά.) το θέμα απεσύρθη. Αν ψηφιζόταν, θα ερχόταν και στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση κ.λπ. Όμως κατά τη συνεδρία αυτήν της Τουριστικής Επιτροπής απεκαλύφθη τελικώς ότι ο Δήμος μας σκεπτόταν να δώσει στον πράκτορα 70.000 € ανά έτος και επί 3 έτη, μ’ όλα αυτά τα αόριστα πλαίσια και τα πολύ αμφίβολα αποτελέσματα! Συμπέρασμα: Η Πλειοψηφία του Δήμου σκόπευε με αδιαφανείς διαδικασίες να ξοδέψει 210.000 € αλλά δεν  μπορεί να βρει χρήματα για τον Βρεφικό;
9.    Πόσο επιτέλους στοιχίζουν τα έξοδα στο Βρεφικό, όταν 20-25.000 € και δίνουν (και παραπάνω προτίθενται να δώσουν) οι γονείς, για να μην κλείσει ο Σταθμός και όταν ως Οργανισμός (Ο.Π.Κ.Α.) θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές αγοράς εμπορευμάτων; Μπορούν να μας πουν αναλυτικά πόσα  είναι αυτά τα έξοδα;
10.  Τι σημαίνει «προσωρινό λουκέτο» στο Βρεφικό; 10 ημέρες ή 3 έτη, όσο η θητεία αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμα;
11.   Γιατί επιμένει η Δημοτική Αρχή σε μια άνευ σοβαρών επιχειρημάτων και ακριβών στοιχείων, κοινωνικά ανάλγητη, επιζήμια και αντιδημοτική στάση, κακέκτυπων σοφισμάτων σε «στυλ Μνημονιακής λιτότητας» με τους ολιγίστους πλέον θιασωτών της; Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει;
12.  Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι το Βρεφικό Σταθμό δεν τον έστησε ο Δήμος, άλλοι κυρίως μεριμνήσανε γι’ αυτό. Απλά ο Δήμος «συνόδευσε» αυτήν την προσπάθεια που επιβίωσε μέχρι σήμερα, μέσα από πάμπολλες δυσκολίες, κυρίως χάριν του προσωπικού του, των γονέων και ελαχίστων από το Δήμο Ερμούπολης. Επισημαίνουμε ότι μέχρι το 2008 ο Σταθμός λειτουργούσε με κοινοτικές συγχρηματοδοτήσεις. Αυτήν την εξαιρετική και απαραίτητη για την κοινωνία της Σύρας υποδομή, ο σημερινός Δήμος, ανίκανος πλέον να τη διαχειριστεί,  αποφάσισε  να την ξεφορτωθεί. Θα του το επιτρέψουμε;

β’. Προτάσεις:
1.    Ν’ ανακαλέσει – μ’ έκτακτη Συνεδρία του, πριν τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27-6-2011 – το Συμβούλιο του Ο.Π.Κ.Α. το «λουκέτο» στο Βρεφικό Σταθμό, να ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού για τον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα και να προχωρήσει σε εγγραφές στο Βρεφικό και στον Παιδικό. Να παρουσιάσει αναλυτικά και με κατανοητό και διαφανή τρόπο τον Προϋπολογισμό και τις επιλογές του.
2.    Να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27-6-2011. Η Δημοτική μας Κίνηση το ζήτησε ήδη εγγράφως.
3.    Να συσταθεί Επιτροπή από Οργανισμό (Ο.Π.Κ.Α.), 5 Δημοτικές Παρατάξεις, Γονείς, Προσωπικό περί του όλου θέματος για αγωνιστικές δράσεις. Θεωρούμε ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντα αυτής της Επιτροπής είναι να ελέγξει και να πληροφορήσει τους Συριανούς για τη μέχρι σήμερα οικονομική διαχείριση του Σταθμού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ: "Να πέσει η κυβέρνηση"

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - ΟΛΟΙ στους ΔΡΟΜΟΥΣ και στις ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Τρίτη 28/6: 10.30 το πρωί ΝΕΩΡΙΟ – 8.00 το βράδι Πλατεία Μιαούλη
Τετάρτη 29/6: 10.30 το πρωί ΝΕΩΡΙΟ – 8.00 το βράδι Πλατεία Μιαούλη

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Καθημερινά, σχεδόν, κινητοποιούνται (εκατοντάδες) χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι στο Σύνταγμα και σε δεκάδες κεντρικές πλατείες πόλεων σε όλη την Ελλάδα. Είναι, πλέον, ξεκάθαρη η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, των «μνημονίων» και του σφαγείου κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Το πάνδημο, πλέον, αίτημα «Να φύγουν!» δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όλος ο λαός θα κλιμακώσουν τον αγώνα διαρκείας, με απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το Σύμφωνο για το Ευρώ, για να ανατραπεί η πολιτική της μαύρης συμμαχίας κυβέρνησης – ΕΕ  - ΔΝΤ - Εργοδοσίας και  το πολιτικό σκηνικό, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Η καθολική, πλέον, απαίτηση είναι σαφής: Να πέσει η κυβέρνηση-πρακτορείο της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω το Μνημόνιο, να μην περάσει το «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», να κόψουμε τα χέρια σε αυτούς που λεηλατούν  τη δημόσια περιουσία, τους μισθούς και τις συντάξεις για να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική λύση υπέρ του εργαζόμενου λαού.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γαντζωμένη στην εξουσία, αντιμέτωπη με την οργή των εργαζομένων, επιμένει στην υλοποίηση της άθλιας και επικίνδυνης πολιτικής των αφεντικών της, ΕΕ και ΔΝΤ. Όμως, ούτε το θέατρο του εκβιασμού και της παραπλάνησης με τον ανασχηματισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε το θέατρο της δικομματικής συναίνεσης,   ούτε η αστυνομική βία και τα χημικά, αποθαρρύνουν τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, νέους και συνταξιούχους.

Τα σχέδια τους θα ανατραπούν από το εργατικό και λαϊκό κίνημα,  τη λαϊκή οργή που θα συνεχίσει να πλημμυρίζει τους δρόμους και τις πλατείες. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ειρηνικά, μαζικά, ενωτικά, μέρα με τη μέρα για να διώξουμε την άθλια κυβέρνηση του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ και την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Ø  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
Ø  ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.
Ø  ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
Ø  ΝΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
Ø  ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ «ΝΕΩΡΙΟ» -  ΤΟ «ΝΕΩΡΙΟ» ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ.
Ø  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.
Ø  ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Εκατόφυλλα στο χώμα


Έβγαλες το φουστάνι σου και το έριξες στο χώμα, κίτρινα, πορτοκαλί πέπλα, πέταλα ενός ποταμού με χρώματα και οθόνες, με τον άνεμο να μιλάει τα πρωινά, στης εθνικής τα οράματα και στις φωτιές ενός καινούργιου τραγουδιού , με τη βροχή να κλαίει για τον ήλιο που χάθηκε.
-Βροχή μου... οι αποψινές γλάστρες στάζουν αίμα και Βόσπορο. Στο καφενείο που τα φύλλα ασημώνονται και κερνάμε τη ζωή, τα δέντρα θέλουν να γίνουν κατάρτια σε καράβια με πλώρες  σκιές τις ανάγκης και άγνωστες λέξεις αγαπημένες.
-Μια πεταλούδα, τριαντάφυλλα του πάγου, ανθοδέσμες μικρών νάνων, οι βρόγχοι των εραστών, κλωστές των βράχων, της κουκουβάγιας η αναπνοή όταν κοιμάται. Ψιθύρισε μου για την πόλη που αγάπησα.
-Φως, αστεία των δεσμοφυλάκων, κραυγές μέσα στη νύχτα, ζηλεύεις τα αστέρια…, ησυχία…, επιτέλους ησυχία…, αδράχτι και ανέμη, δύσκολη μέρα, ντυμένη στο βαμβάκι, λησμονιά…, μαραίνονται οι ανατολές…, ησυχία…, επιτέλους ησυχία…
Κρυστάλλινος άνεμος, ράφια γεμάτα σκόνη, λιμάνια με ιδρώτα, δωμάτια γεμάτα μπουμπούκια που μεταμορφώνονται σε αρώματα που βυθίζονται στα αδειανά μου χέρια.
-Σκόρπησα στους ανθούς μιας πικροδάφνης, σκόνη γεμάτη φιλιά και σεντόνια, ταραγμένα χείλη και μάτια δειλινών, φυλαχτά που τράβηξα απ’ το λαιμό σου και τα μεσημέρια των δράκων.
Μαχαίρια, και το δάκρυ να ξεπλένει τη σκουριά, να ακονίζει το κύμα, ζάρια στο τάβλι της ζωής, νησιά του χειμώνα, κεριά νοικιασμένα, κορδέλες στο γαϊτανάκι μιας αποκριάς που πιστέψαμε ότι θα είναι αιώνια, γιορτή με στάχτη και βόλτες στο Γύρο του θανάτου, φεγγάρι λαμπάδα Πασχαλιάς.
-Είδα τη γριά που φυλάει του κέδρου την ανασεμιά, του μολυβένιου στρατιώτη τη στολή, τα παράθυρα που γεμίζουν απ’ την καρδιά σου, τη μοίρα της Αριάδνης, τα γερμένα κεφάλια των καθισμάτων της πλατείας.
Αρμενίζουν οι μπογιές και το μαύρο κύλησε στα σκαλοπάτια, μικρό κλειδί που ξέφυγε. Τα όνειρα χαρταετοί στον αέρα μιας Καθαρής Δευτέρας, παραγάδια που ξεψαρίζεις φίδια, σπασμένα τζάμια και ένα γαλάζιο να ζωγραφίζει ουρανό.

      ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΣ
chisdem@in.gr