Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Rooms to let


   Γι' άλλη μια φορά και φέτος έκανε έντονη την εμφάνισή του σ' όλα σχεδόν τα νησιά των Kυκλάδων το φαινόμενο της άγρας πελατών, το οποίο αποτελεί ένα μελανό σημάδι στην εικόνα της υποτιθέμενης αναβαθμισμένης παροχής τουριστικών υπηρεσιών, την οποία θέλουν να φιλοτεχνήσουν οι επιχειρηματίες των νησιών.
   Γι' άλλη μια φορά έλληνες και ξένοι επισκέπτες με το που πατάνε το πόδι τους στον πολυπόθητο προορισμό των, περιορισμένων χρονικά λόγω οικονομικής στενότητας, διακοπών τους υφίστανται αφόρητες πιέσεις, προκειμένου να «επιλέξουν» αμφιβόλου προδιαγραφών και νομιμότητας καταλύματα, δίχως να έχουν τη δυνατότητα στοιχειώδους έρευνας και υπό το κράτος της πίεσης.
   Oι αλαλάζοντες «πράκτορες» των καταλυμάτων δρουν ανεξέλεγκτα υπό τα όμματα των υπευθύνων για την πάταξη του αλγεινού φαινομένου υπηρεσιών και υπό την ανοχή των ίδιων των συλλόγων επιχειρηματιών ενοικιαζομένων καταλυμάτων, οι οποίοι απλά κάνουν λόγο για εφαρμογή του νόμου, χωρίς να επιβάλλουν κυρώσεις ή ακόμα και να προχωρούν στη διαγραφή των παραβατών - μελών τους.
   Σε μια εποχή όπου οι ειδήμονες περί την τουριστική ανάπτυξη υπογραμμίζουν την ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, η οποία θα συνοδεύεται από μια αντίστοιχη αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς όλων όσοι παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες, προκειμένου οι επισκέπτες να μην αντιμετωπίζονται σε βραχυπρόθεσμη βάση ως περαστικοί πελάτες-πορτοφόλια.
   Ωστόσο στην πράξη μικρά βήματα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση πέρα από μεγαλόστομες διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα. Aξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, η αστυνόμευση χαλαρώνει (αν δεν εκλείπει), οι νόμοι παραμένουν ανενεργοί και οι παραβάτες ατιμώρητοι διασύρουν τον κλάδο αλλά και την εικόνα των νησιών στο σύνολό τους.
   H λύση του προβλήματος, που μας εκθέτει -ανεπανόρθωτα ίσως- στα μάτια ντόπιων και ξένων επισκεπτών, δε μπορεί να αναζητηθεί κατά τη γνώμη μας κατ' αποκλειστικότητα στην ένταση της αστυνόμευσης, αλλά στην επίμονη διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων μερών, στην εκπαίδευση των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό και κυρίως στην διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου οn line συστήματος παροχής πληροφοριών και κλεισίματος καταλυμάτων στις πύλες εισόδου, το οποίο θα σέβεται τις ανάγκες των ταξιδιωτών και -κυρίως- θα αναδεικνύει τον πολιτισμό των νησιών.
XAΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.