Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΡΟΥ Κάλεσμα σε συγκέντρωση και πορεία την 25η Μάρτη


Η  Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης Σήμερα


     Η σημερινή ημέρα μνήμης, μας δίνει την αφορμή να απευθυνθούμε σε όλους του εργάτες, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους  της Σύρας. Για όλους εμάς που γινόμαστε ο δρόμος για να περάσει το μέλλον της κοινωνίας μας, η  μέρα τούτη είναι μέρα περισυλλογής.

     Την Επανάσταση που θυμόμαστε σήμερα, την έφεραν σε πέρας φτωχοί άνθρωποι. Άοπλοι και γυμνοί, με τα ψέματα που λένε, με το αίμα τους και τον πόθο της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της ζωής κίνησαν επανάσταση. Φτωχοί αγρότες που ο Τούρκος δυνάστης τους άρπαζε ό,τι τους άφηνε ο ντόπιος άρπαγας, ο κοτζαμπάσης, ο δεσπότης: 
«
..... ο Σουλτάνος, διόρισε ένα βιτσερέ (αντιβασιλέα) έναν πατριάρχη και του έδωσε την εξουσία της εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο Σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξη οι έμποροι κι οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών έφευγαν...» μας φωνάζει ο νικητής του Δράμαλη, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από την Πνύκα ......αλλά την ώρα που μιλούσε στους μαθητές του Γυμνασίου της πρωτεύουσας του ελεύθερου πλέον Ελληνικού κράτους ο Γέρος, όλομαζί: «...εμφανίζεται διμοιρία χωροφυλάκων, πλησιάζει και διαλύει την συγκέντρωση». Μην πάει το μυαλό σας στα δικά μας: μόνο ξύλο έφαγε ο γέροντας Κολοκοτρώνης. Δακρυγόνα δεν υπήρχαν επί Όθωνος .


Και
η βίβλος του Ελληνικού Διαφωτισμού, η «Ελληνική Νομαρχία» συμπληρώνει:
«Εκατό χιλιάδες, και ίσως περισσότεροι, μαυροφορεμένοι ζώσιν αργοί και τρέφονται από τους ιδρώτας των ταλαιπώρων και πτωχών Ελλήνων. Τόσαι εκατοντάδες μοναστήρια. όπου πανταχοθεν ευρίσκονται, είναι τόσαι πληγαί εις την πατρίδα, επειδή, χωρίς να την ωφελήσουν εις το παραμικρό, τρώγωσι τους καρπούς της και φυλάττουσι τους λύκους, δια να αρπάζουν και ξεσχίζουν τα αθώα και ιλαρά πρόβατα της ποίμνης του Χριστού. Ιδού, ω Έλληνες, αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή αθλία και φοβερά κατάστασις του ελληνικού ιερατείου, και η πρώτη αιτία όπου αργοπορεί την ελευθέρωσιν της Ελλάδος. Αυτοί οι αμαθέστατοι, αφού ακούσουν ελευθερία, τους φαίνεται μία θανάσιμος αμαρτία.»

     Κι αυτοί οι προκομμένοι, πού έλεγε ο Γέρος του Μωριά, καζάντισαν, έβγαλαν πολύ χρήμα που έφαγαν από τα κόπια των πληρωμάτων των καραβιών τους. Πήραν πάνω τους τις θαλάσσιες μεταφορές σε όλη τη Μεσόγειο και πλέον ήθελαν κράτος δικό τους να προστατεύει τα νιτερέσια τους. Και σιγόνταραν τους αγωνιστές διανοούμενους, που σπέρναν τον σπόρο της ελευθερίας ανάμεσα στους εξαθλιωμένους αγρότες. Και να, η φτωχολογιά σηκώνει κεφάλι στην Τουρκιά και στήνει επαναστατικό κράτος, θέλει σύνταγμα, ελευθερία, ψωμί, αξιοπρέπεια. Αλλά ......

Συμπολίτισσες, Συμπολίτες,

     Το ίδιο βιολί 200 χρόνια τώρα! Φτάνει πια! Ο καπιταλισμός (αυτό που ονομάζουν στις ειδήσεις των 8 «οικονομία της αγοράς») ακύρωσε  τα ιδανικά των αγωνιστών του 21. Μας έφερε εκμετάλλευση, πείνα πολέμους και κρίσεις.
     Ζούμε
σήμερα την τρίτη μεγάλη κρίση του συστήματος.

     Η πρώτη το 1870 και η Σύρα αρχίζει να παρακμάζει οικονομικά και πολιτιστικά, χιλιάδες Συριανοί ξεβράζονται από την ανεργία στον Πειραιά .

     Η δεύτερη κρίση το 1931 και η ανεργία  δίνει τη χαριστική βολή στο νησί πριν καταλήξει στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, την πείνα, το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων και χιλιάδων Συριανών.

     Η τρίτη κρίση είναι σήμερα μπροστά μας. Μας λένε ότι χρωστάμε. Τα παιδιά μας γεννήθηκαν λένε χρεωμένα! Και τα παιδιά τους θα γεννηθούν λένε χρεωμένα.
     Με
διμοιρίες ροπαλοφόρων «επιχειρημάτων», θέλουν να μας πείσουν ότι των δικών μας παιδιών τα σχολεία πρέπει να κλείσουν, ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε αυτά πού έφαγαν, ότι εμείς πρέπει να εξαθλιωθούμε , ότι εμείς πρέπει να πεθάνουμε στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων για να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά των κερδών τους. Το κράτος τους ξεβρακώνεται: κοινοβουλευτικό πραξικόπημα η κυβέρνηση Παπαδήμου, αυταρχισμός, αστυνομικό κράτος κι, αν δεν πιάσει το κόλπο, έχουν και τον ανοικτό φασισμό παραδίπλα.

Συμπολίτισσες, Συμπολίτες,
     Ο
Ρήγας στο θούριό του αναγνωρίζει και δείχνει τον εχθρό και τον φίλο:

“Bούλγαροι κι Aρβανίτες, Aρμένοι και Pωμιοί,
Aράπηδες
και Aσπροι με μια κοινή ορμή·
για
την ελευθερίαν να ζώσουμε σπαθί,
σφάξωμεν τους λύκους που τον ζυγόν βαστούν
και
Xριστιανούς και Tούρκους σκληρά τους τυραννούν.”

     Έτσι και μεις σήμερα αναγνωρίζουμε από τη μια τον εχθρό στο πρόσωπο του Έλληνα καπιταλιστή και του ξένου συνεταίρου του, του πολιτικού του προσωπικού  και από την άλλη τον φίλο στο πρόσωπο όλων των εργατών, εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων και ξένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των φοιτητών σε πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές, των μαθητών σε κλεισμένα σχολεία, των αρρώστων χωρίς φάρμακα, των αστέγων. Όλοι εμείς, που γνωρίζουμε καλά πως ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Εμείς οι ίδιοι, όχι οι  κατ' επάγγελμα αντιπρόσωποί  μας πολιτικάντηδες της συγκυβέρνησης και εργατοπατέρες συνεργάτες του ταξικού εχθρού.

Να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας, να στήσουμε επιτροπές αγώνα.

Να πλαισιώσουμε την Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της Σύρου και  το Συντονιστικό  Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες. 

Να απαιτήσουμε τη ζωή μας:

Να ζητήσουμε λόγο στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Να διεκδικήσουμε λόγο στο τι, στο πώς, πότε και γιατί παράγουμε.



Συμπολίτισσες , Συμπολίτες

     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι επίγονοι όλων εκείνων που οι αγωνιστές του 21 κατονόμασαν για εχθρούς της επανάστασής τους, το παπαδαριό, οι προύχοντες, οι καραβοκυραίοι και το πολιτικό τους προσωπικό διοργανώνουν παρελάσεις για να θάψουν την Ελληνική Επανάσταση στον ορυμαγδό των μεγαφώνων και των δεκάρικων πανηγυρικών.

Σας καλούμε να τιμήσουμε την επέτειο

στις 12 το μεσημέρι

στο μνημείο της Αντίστασης (στα ταξί)



όπως της αξίζει: Με συγκέντρωση και πορεία για να απαιτήσουμε

ñ  Απαγόρευση των απολύσεων, πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μείωση των ωρών εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ελευθερία, όχι καταστολή και ΜΑΤ.

ñ  Δημόσια και Δωρεάν υψηλού επιπέδου Παιδεία και  Υγεία.

ñ  Ίδια δικαιώματα σε όλους τους εργάτες ‘Έλληνες και ξένους.

ñ  Να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία στους ντόπιους και ξένους κοτζαμπάσηδες.



H Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της Σύρου

http://sidonistiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.