Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Προβλήματα στη λειτουργία της Φιλαρμονικής




Η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πολιτιστικός φορέας άμεσα συνυφασμένος με την ιστορία του νησιού μας, αποτελεί συστατικό στοιχείο των κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του τόπου. 
Τα τελευταία χρόνια, μετά από σκληρή εργασία των συντελεστών της, η Φιλαρμονική έχει αποκτήσει μια άλλη δυναμική με τη διοργάνωση συναυλιών και την ερμηνεία μουσικών έργων υψηλού επιπέδου. Ακόμη  πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι συνιστά το μοναδικό δημοτικό πολιτιστικό φορέα, που προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά μας να εμπεδώνουν τη μουσική τους παιδεία μέσω της ταυτόχρονης συμμετοχής σε μια ορχήστρα.


Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης, καθώς στη φετινή χρονιά 52 μουσικοί στελεχώνουν την ορχήστρα, έναντι 24 μουσικών κατά τη χρονική περίοδο 2008-2009, ενώ οι μαθητές έχουν φθάσει τους 60.


Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, στον οποίο υπάγεται η Φιλαρμονική, με έντονη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι τα χρόνια προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο της Φιλαρμονικής παραμένουν άλυτα, χωρίς να παρουσιάζεται συγκεκριμένο σχέδιο προτάσεων με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αυτών. Δεδομένου ότι τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει την ορχήστρα σε ένα αβέβαιο παρόν και μέλλον, ως μουσικοί και γονείς των μαθητών ζητάμε την άμεση ενημέρωσή μας σχετικά με τα παρακάτω αδιευκρίνιστα ζητήματα, που αφορούν:


1. Το εργασιακό καθεστώς της Αρχιμουσικού, καθώς μετά την ολοκλήρωση εργασιών της Δ.Ε.Κ.Ε.Σ.Ε, τον Αύγουστο  2011, παραμένει απλήρωτη και η σύμβαση εργασίας της μετέωρη.


2. Την  κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών με την απασχόληση επιπλέον διδακτικού προσωπικού, δεδομένης της συνεχούς αύξησης των μαθητών στα πνευστά και στα κρουστά μουσικά όργανα.


3. Τον εξορθολογισμό στο καθεστώς πληρωμής των μουσικών της Φιλαρμονικής, ώστε να μην επαναλαμβάνονται στο εξής χρόνιες καθυστερήσεις και δυσάρεστες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Υπηρεσίες του Δήμου, αναγκάζοντας τους μουσικούς να διεκδικούν το αυτονόητο.


4. Τη διευκρίνιση σημείων του προϋπολογισμού του Ο.Π.Α.Σ. για το έτος 2012, σχετικών με τις δαπάνες και τα έσοδα που προβλέπονται για τη Φιλαρμονική.


5. Τις απαραίτητες ενέργειες για τη θεσμική κατοχύρωση της μουσικής κατασκήνωσης, καθώς αποτελεί νησίδα μύησης των παιδιών μας στη μουσική παιδεία. Το τελευταίο κρίνεται απαραίτητο μετά τη μεγάλη επιτυχία που παρουσίασε η μουσική κατασκήνωση τα τρία τελευταία χρόνια, προσελκύοντας νέους μαθητές στη Φιλαρμονική και βελτιώνοντας το γενικό μουσικό επίπεδό της.


6. Την εξασφάλιση της απαραίτητης συμμετοχής εκπροσώπων της Φιλαρμονικής στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και σε κάθε άλλο αρμόδιο όργανο του Ο.Π.Α.Σ., καθώς με τη εξειδικευμένη εμπειρία τους μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικότερη συνεργασία για την εύρυθμη λειτουργία της Φιλαρμονικής.




Στο πλαίσιο των παραπάνω ζητημάτων που σας εκθέσαμε, οι μουσικοί και οι γονείς των μαθητών της Φιλαρμονικής ζητάμε την άμεση σύγκληση συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Σ. με την παρουσία εκπροσώπων μας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της ορχήστρας και των μαθητών της.






Οι μουσικοί και οι γονείς μαθητών της Φιλαρμονικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.