Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Σύρου έκρινε αθώους τους 4 ακτιβιστές της Greenpeace

Μετά από τριήμερη κράτηση – οδύσσεια σε κελιά των αστυνομικών τμημάτων Πάρου και Σύρου, το Τριμελές Πρωτοδικείο της Σύρου έκρινε αθώους τους 4 ακτιβιστές της Greenpeace που έλαβαν μέρος στην ειρηνική, αλλά δυναμική δράση απέναντι στη μηχανότρατα Alberta II την περασμένη Πέμπτη.
Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου όχι μόνο απέρριψε στο σύνολό τους τα στοιχεία της μήνυσης του καπετάνιου της μηχανότρατας, αλλά στην ουσία της δικαιώνει τόσο τη δυναμική δράση της Greenpeace, όσο και το δικαίωμα όλων στην ειρηνική και μη βίαιη διαμαρτυρία για την υπεράσπιση ενός ανώτερου αγαθού. Πιο αποφασισμένη από ποτέ, η Greenpeace συνεχίζει τον αγώνα της για την προστασία των ελληνικών θαλασσών που αδειάζουν από ψάρια και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.
Παρά τις άθλιες συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης συγκεκριμένα στο αστυνομικό τμήμα Πάρου, που ήταν εμφανώς δυσανάλογες προς τον ειρηνικό χαρακτήρα της δράσης της Greenpeace, η συγκινητική υποστήριξη του κόσμου έδωσε δύναμη στους ακτιβιστές μας που δηλώνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη δημιουργία θαλασσίων καταφυγίων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο.
‘Η ειρηνική δράση μας και η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες. Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη δικαίωσε όχι μόνο την Greenpeace, αλλά και κάθε έναν που αγωνίζεται ειρηνικά για τις αξίες που πρεσβεύει’,
δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον.
‘Δεν ξεχνάμε το τεράστιο ευχαριστώ σε όσους μας στήριξαν έμπρακτα αυτές τις δύσκολες ώρες και πιο συγκεκριμένα στους δύο προέδρους των παράκτιων ομοσπονδιών παράκτιων αλιέων, κ. Κατσοτούρχη και Ζάννε και το δρα. Πάνο Παναγιωτίδη από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε’,
συνέχισε η Άντζελα Λάζου.
Η Greenpeace με την υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων πολιτών θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά από ποτέ τη δράση της μέχρι να εξασφαλίσει ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή, που εγγυώνται ελληνικό ψάρι για τους καταναλωτές και ένα βιώσιμο μέλλον για δεκάδες χιλιάδες αλιείς. Σε εποχές που χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες, είναι ανεπίτρεπτο να μην εφαρμόζεται στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προστατεύεται ένας κλάδος που ταυτίζεται με την πρωτογενή παραγωγή και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Καλούμε την Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας έστω και τώρα να γίνουν μέρος της λύσης και να υποστηρίξουν ενεργά την πρόταση της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.