Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Πρόσωπα



    Είναι δύσκολο να προλογίσεις μια έκθεση με αυτόν τον τίτλο. Ποια πρόσωπα θα εκτεθούν που θα ανταποκρίνονται σε ποιόν ορισμό του προσώπου; Ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο του Οιδίποδα: αυτό που είχε πριν μάθει την αλήθεια για τον εαυτό του ή αυτό που απέκτησε μετά; Ποια είναι η πραγματική ταυτότητα του ήρωα της " μεταμόρφωσης του " Κάφκα; Κοντινότερα σε εμάς, τι σχέση έχει το πρόσωπο των μοντέλων στον διάδρομο μιας επίδειξης υψηλής ραπτικής με το πρόσωπο της κοινωνίας. Μιά τέτοια έκθεση δεν μπορεί εκ προοιμίου, παρά να αναφέρεται μάλλον στο επιμέρους, παρακάμπτοντας το όλον, αφού είναι τόσα τα πρόσωπα της κοινωνίας, αφού είναι τόσο διαφορετικές οι ταυτότητες και οι ετερότητες του καθενός από εμάς.

     Η ταινία του 1968 <<πρόσωπα>> του Τζόν Κασσαβέτη είναι η καλλιτεχνική έμπνευση για αυτή τη έκθεση ,που ξεκίνησε ως ιδέα σε μια συζήτηση του επιμελητή της έκθεσης με τη συγγραφέα Angela Piga, η οποία έχει συνεισφέρει και ένα κείμενο στον κατάλογό της. Η ανταλλαγή των απόψεών τους, επικεντρώνονταν στη χρήση της μάσκας προσώπου στο αρχαίο θέατρο, προκειμένου να στιγματίσει τα συναισθήματα του αποδοθέντος χαρακτήρα. Στη σύγχρονη τέχνη, κινηματογράφο και θέατρο, χρησιμοποιείται κυρίως για να αποκρύψει συναισθήματα ,αλήθειες ή ψέμματα. Λειτουργεί ως σύμβολο της παράδοξης συμπεριφοράς ενός ατόμου παγιδευμένου ανάμεσα στην αυτό-συναίσθηση και τους κοινωνικούς περιορισμούς.

    Η έκθεση με τον τίτλο <<πρόσωπα>> και επιμελητή τον Paolo Colombo, παρουσιάζεται στην ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ από 2-4 έως και 1-7-2012.

                                                                                       Γ.Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.