Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

"Το Ναυπηγείο ποτέ δεν είχε πλάνο Στρατηγικής "


Το θέμα του Νεωρίου, όπως και όλα τα σοβαρά θέματα του Νησιού έρχονται σε κατεπείγουσες συνεδριάσεις, όπου δίνονται Πυροσβεστικές λύσεις και ευχολόγια ως συνήθως, δίχως να αγγίζουμε ουσιαστικά το πρόβλημα.

Κατ αρχάς κρίνεται απαράδεκτη εργασιακά η τελευταία ανακοίνωση της Διοίκησης προς τους Εργαζόμενους, δεν συμβάλει στην κοινή προσπάθεια και πορεία σε ένα μέλλον υγιές, αλλά δημιουργεί ένταση και ψυχολογικό εκφοβισμό, καλούμε δε τη Διοίκηση του Νεωρίου να την ανακαλέσει, οι Εργαζόμενοι έχουν συμβάλει και υπομείνει πολλά πρέπει να παραμείνουν στο πλάι της Διοίκησης και όχι απέναντι.

Η κατάσταση του Ναυπηγείου της Σύρου για όσους το παρακολουθούν σοβαρά υπεύθυνα και ρεαλιστικά είναι προδιαγεγραμμένη από τη Διοίκηση του, έκανε τον κύκλο της η επιχείρηση, συρρικνώθηκε σκόπιμα μετά τη διάσπαση της στα τρία, Ελευσίνα, Νεώριο, Νεώριο Ακίνητα.

Το Ναυπηγείο ποτέ δεν είχε πλάνο Στρατηγικής και Ανάπτυξης, Μεσοπρόθεσμο και Μακροπρόθεσμο, σε αυτό η μεγάλη ευθύνη ανήκει στη Διοίκηση, σε μια εποχή όπου αναπτύσσονται συνεργασίες, συνενώσεις, εκσυγχρονισμός ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και ο ανταγωνισμός δεν έγινε καμία προσπάθεια.

Ακούγονται πολλά, ότι κλείνει, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους Επενδυτές και άλλα πολλά για τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν ενημερώθηκε και δεν γνωρίζει τις όποιες κινήσεις γίνονται και αν σοβαρά υπάρχουν και ποιες οι προοπτικές αυτών των προτάσεων; Ποια είναι η Οικονομική κατάσταση σήμερα, τι σχέδιο έχει η Διοίκηση για έξοδο από την κρίση αυτή; Είναι εύκολο να επιρρίπτεται στις πλάτες των Συνδικαλιστών και περεταίρω των Εργαζομένων.

Η μετεξέλιξη του Νεωρίου και η αξιοποίηση νέων υπηρεσιών σε τομείς αναπτυσσόμενους όπως οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες) δεν έγινε μέχρι σήμερα και δεν διαφαίνεται καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί;;; Ενώ σχεδιάζονται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα αυτόν το Νεώριο παραμένει έξω από το παιχνίδι αυτό.

Γιατί εμμένει η Διοίκηση σε υπηρεσίες που δεν είναι ανταγωνιστικές (λαμαρίνες, αμμοβολές, κ.λπ.); Χρειάζεται εξειδίκευση και καινοτομία, νέες υπηρεσίες και προϊόντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Αντί όλων αυτών πρόσκαιρα ζητείται από τους Συνδικαλιστές το Δήμο και άλλους φορείς του Νησιού η παρέμβαση τους για την συμμετοχή στην Κρατική Πίτα, δίκαιο αίτημα και εύκολο με μια απόφαση ευχή για να λυθούν τα πρόσκαιρα προβλήματα και όχι η σταθερή πορεία και ένα μέλλον με σιγουριά και ανάπτυξη της επιχείρησης, δεν την αρνηθήκαμε και φυσικά δεν θα την αρνηθούμε.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος δεν μπορεί να γίνεται περιστασιακά, η αγωνία των εργαζομένων, οι υποχρεώσεις τους οικογενειακές, δανειακές, δεν λύνονται με ευχολόγια και αποφάσεις συμπαράστασης, αλλά με υπεύθυνη αντιμετώπιση συνεχή και διαχρονική.

Προτείνεται να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Επιτροπή Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας από εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Επιμελητηρίου, του Εργατικού Κέντρου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Επαγγελματικών Φορέων του Νησιού ανάλογα με το θέμα ώστε να δίνονται λύσεις και να βγαίνει κοινή θέση και πορεία όλων στα καυτά αυτά θέματα που αντιμετωπίζει το Νησί μας.

Νεώριο, Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου, ΒΙΟΣΥΡ, Στρατόπεδο, Τουρισμός, Κρουαζιερόπλοια και τόσα άλλα αντιμετωπίζονται ερασιτεχνικά, αποσπασματικά και πυροσβεστικά, δεν αρκεί μια έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μια απόφαση μας, θέλει δουλειά πολλή για να αντιμετωπιστεί η χιονοστιβάδα που απειλεί το νησί μας, έχουμε ήδη αργήσει ας μη χάσουμε άλλο χρόνο με ευχές και ας μπούμε στην πράξη για να έχουμε αποτέλεσμα.



Πάπιτσης  Γιώργος

ΣΥΡΟΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ         


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.