Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Σύρος- σταυροδρόμι της ανατολικής Μεσογείου (1832-1857)


ΣΥΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (1832-1857)

ΚΑΡΔΑΣΗΣ Α. ΒΑΣΙΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΕΤ

Σύρος, σταυροδρόμι της Ανατολικής Μεσογείου: το βιβλίο του κ. Β. Καρδάση πραγματεύεται θέμα δυσχερέστατο. Γιατί αφορά πράγματι ένα σταυροδρόμι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά: γεωγραφική διασταύρωση. Μεταφορικά: διασταύρωση θεωριών και μεθόδων.
Η Σύρα δεν επιδέχεται καμιά θεωρητική απλούστευση, δεν υποκύπτει σε κανένα πρότυπο, ακριβώς επειδή στο έδαφός της, μεταίχμιο δύο κόσμων, συναντώνται και αναμετρούνται δυνάμεις και λειτουργίες, ιδεολογίες και ρεύματα πολλαπλών προελεύσεων και προορισμών: εσωτερικό και διεθνές εμπόριο· ελληνική, οθωμανική και παγκόσμια αγορά· οθωμανική ξυλεία και μέταξα, στάρι από τον Δούναβη και την Ουκρανία, υφάσματα και μεταλλουργικά από την Αγγλία· ασημένια δραχμή, κίβδηλα οθωμανικά νομίσματα, δουκάτα και δολάρια, τραπεζογραμμάτια της Εθνικής και συναλλαγματικές πληρωτέες στο Λονδίνο, στη Μασσαλία, στην Οδησσό· μεγαλοαστοί επιχειρηματίες, που έχουν πατρίδα τη Μεσόγειο, χτίζουν τη νεοκλασική Ερμούπολη, περιφρονούν τους σταφιδέμπορους της Πάτρας, καθυβρίζουν την Εθνική Τράπεζα και αδιαφορούν για το ελληνικό κράτος.
Σε ποιες αναλυτικές κατηγορίες, σε ποια πρότυπα μπορεί να υποταχθεί ένα τέτοιο υλικό; Όλες οι γνωστές κατηγορίες είναι στενές, άβολες, αταίριαστες: εθνική οικονομία, κράτος, νόμισμα, αστική τάξη· και οποιαδήποτε αναχρονιστική, ανιστόρητη προσέγγιση θα ήταν επικίνδυνη: ποιος θα μπορούσε να μιλήσει για συριανό «ισοζύγιο πληρωμών» χωρίς αλλεπάλληλες αχρηστευτικές επιφυλάξεις; [...]
Όπως όλοι οι έλληνες ιστορικοί, έτσι και ο κ. Καρδάσης είχε να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες -και μάλιστα όχι μόνο επιστημονικές, αλλά και επαγγελματικές και πρακτικές: παρ’ όλα αυτά, μπόρεσε να παραγάγει μια στέρεη εργασία, εισφέροντας έτσι το μερίδιό του στην ανανέωση της ιστορικής έρευνας στη χώρα μας. (Γ. Β. ΔΕΡΤΙΛΗΣ) ( ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο : http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/0496#page/1/mode/2up

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.