Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Διαμαρτυρία για την πιθανή κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος Σύρου


Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,με θέμα τις ‘’Καταργήσεις – συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Τμημάτων Τ.Ε.Ι.’’, έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

 

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας  αναφέρει τα εξής :

 

«Με έντονη ανησυχία και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε μέσω του Αθηναϊκού Τύπου την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί για την υποβολή προτάσεων για καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ σε όλη τη χώρα.

   Όπως γνωρίζετε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο, (μοναδικό στο Νομό Κυκλάδων), είναι ένα ιδιαίτερα πρωτοπόρο και καινοτόμο Πανεπιστημιακό Τμήμα, το οποίο έχει να επιδείξει σπουδαίες επιτυχίες μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιηθεί η διεθνής αξιολόγηση που προβλέπεται από το νόμο, η οποία κατέληξε σε ιδιαίτερα ευμενή συμπεράσματα για την ποιότητά του, αλλά και για την προοπτική του να διαδραματίσει και στο μέλλον μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου στο παγκόσμιο σκηνικό.

   Πέραν από τα ανωτέρω όμως το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου είναι το Τμήμα που πέρα από κάθε αμφισβήτηση βρίσκεται στον πλέον κατάλληλο χώρο, αφού:

α) είναι γνωστή η τεράστια βιομηχανική ιστορία και παράδοση της Σύρου, ιδιαίτερα κατά τον 19ο αιώνα, και β) στη Σύρο βρίσκεται το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο της Ελλάδας με σπάνιο εξοπλισμό και εργαστήριο.

 Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τοπική μας κοινωνία και η αυτοδιοίκηση διεκδικούσαν την ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Σύρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με μεγάλες προσπάθειες και με τη στήριξη της Πολιτείας καταφέραμε να λειτουργήσει από το έτος 2000.

   Από την πρώτη στιγμή ο δήμος του νησιού στήριξε τη λειτουργία του έχοντας μέχρι σήμερα παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο για χρήση τα παρακάτω κτίρια:

1)    Το κτίριο του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων Σύρου που είναι το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στο νεότερο ελληνικό κράτος. Το συγκεκριμένο κτίριο χρησιμοποιείται για τη στέγαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου και για διδακτικούς σκοπούς.

2)    Την αίθουσα «Γιάννη Ρίτσου» του ιστορικού Πνευματικού μας Κέντρου, στην οποία παραδίδονται μαθήματα στους φοιτητές.

3)    Μεγάλη αίθουσα σε ένα από τα κτίρια του Βιομηχανικού μας Μουσείου (κτίριο Κορνηλάκη) που στεγάζεται η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

4)    Μεγάλο χώρο 700 τετρ. Μέτρων που αποτελείται από αρκετές μεγάλες και μικρές αίθουσες, σε νεοκλασικό κτίριο επί της παραλιακής οδού, (πρώην κτίριο «Καζίνο»), για τη λειτουργία εργαστηριακών χώρων και ‘’στούντιο’’.

Παραπέρα, επίκειται   η ολοκλήρωση της μεταβίβασης σύμφωνα με το νόμο σημαντικής έκτασης του στρατοπέδου, από την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης έχει δεσμευτεί ότι θα παραχωρήσει επί πλέον έκταση 40 στρεμμάτων προς το Πανεπιστήμιο για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών, αλλά και για την προοπτική επέκτασής του.

   Όπως αντιλαμβάνεστε για το Νομό Κυκλάδων και ιδιαίτερα για την τοπική κοινωνία της Σύρου η διατήρηση του Πανεπιστημίου στη Σύρο αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα στόχο για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ναυπηγείο του νησιού, το ‘’Νεώριο’’, μέσα στην φοβερά δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε.

   Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιτρέψετε να γίνει αυτό το μεγάλο και ανεπανόρθωτο χτύπημα για τη Σύρο και τις Κυκλάδες. Ο τόπος μας δεν αντέχει άλλη ανεργία. Μην μας οδηγήσετε σε οικονομική εξαθλίωση και πάνω απ΄ όλα μην καταργήσετε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα για το οποίο μόνο καλά λόγια ακούγονται από ειδικούς και μη.

   Περιμένουμε ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας, που δεν είναι απλά δίκαιο. Είναι και σωστό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.