Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Καταγγελία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου για επίθεση σε μετανάστες

Με λύπη και αποτροπιασμό πληροφορηθήκαμε προσφάτως ότι τα απαράδεκτα φαινόμενα βίας κατά μεταναστών (ξανα)έκαναν την εμφάνιση τους και στο νησί μας.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα αυτόκλητων προασπιστών της εθνικής καθαρότητας (κοινώς τραμπούκων) εισέβαλλαν την Τρίτη 21 Αυγούστου στις 02:00 τα ξημερώματα σε παράπηγμα στην Ψαρού όπου διέμεναν 8 αλλοδαποί υπήκοοι Πακιστάν και με ξύλινα αντικείμενα προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε 3 εξ αυτών ενώ τους αφαίρεσαν προσωπικά τους έγγραφα και διάφορα αντικείμενα.


Η είδηση προκαλεί ανατριχίλα. Στην Μύκονο, το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, που έγινε διάσημο ανά την υφήλιο για το πνεύμα ανοχής των κατοίκων της, πάντα φιλόξενο στην διαφορετικότητα, αρχίζουν να επικρατούν μισαλλόδοξες νοοτροπίες και πρακτικές!

Από αυτό το συμβάν όμως προκύπτουν πολλά ερωτήματα:
Καταρχήν, γνωρίζουν οι δράστες ότι με τις ενέργειες τους μόνο κακό κάνουν στο νησί; Για πολλά χρόνια και με πολλούς κόπους οι Μυκονιάτες έχουν χτίσει την εικόνα ενός τόπου ανοιχτού στους ξένους ασχέτως εθνικότητας, χρώματος ή άλλων προτιμήσεων, ενός τόπου με παγκόσμια φήμη για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι. Δυστυχώς, τέτοιες ενέργειες αποτελούν όνειδος για τον πολιτισμό μας και αρνητική διαφήμιση για το νησί μας. Αρκεί να αναρωτηθούμε ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις από έναν σοβαρότερο ή θανάσιμο τραυματισμό ανάμεσα στα θύματα μετά από τέτοιου είδους επιθέσεις.

Μας κάνει επίσης εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή της Πολιτείας και των θεσμικών παραγόντων. Συνήθως σε περιπτώσεις αυτοδικίας οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές αναλαμβάνουν δράση με το σκεπτικό ότι σε μια ευνομούμενη κοινωνία τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν απειλή για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Παρόλ’ αυτά, μέχρι τώρα δεν ακούσαμε για κάποια προσπάθεια να βρεθούν οι δράστες. Και ρωτάμε: γιατί αυτή η αδράνεια; γιατί επιτρέπεται σιωπηρώς (αφού η σιωπή είναι συναίνεση) στις ομάδες μίσους να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους επιτείνοντας την περιρρέουσα αίσθηση ανασφάλειας;

Επίσης αναρωτιόμαστε: που είναι όλοι αυτοί που σε διαφορετικές περιστάσεις κόπτονται αλαλάζοντας για την εικόνα του νησιού πρός τα έξω; Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι πεφωτισμένοι υπερπατριώτες που εξανίστανται στην παρουσία των παράνομων μικροπωλητών και των αθίγγανων μοιρολογώντας το κατάντημα του τόπου αλλά τηρούν σιγή ιχθύος για το συγκεκριμένο περιστατικό, που είναι εξαιρετικά σοβαρό;

Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η υποκριτική στάση μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι Πακιστανοί, οι Αφγανοί, οι Αιγύπτιοι και οι άλλοι κατατρεγμένοι λαοί είναι βολικοί για να μαζεύουν τα σκουπίδια μας, να καθαρίζουν τις τουαλέτες και να κάνουν την λάντζα στα γκλαμουράτα κέντρα διασκέδασης, είναι βολικοί γιατί κοστίζουν ελάχιστα και είναι διατεθειμένοι να κάνουν σχεδόν τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί, είναι βολικοί γιατί δεν έχουν πολλές απαιτήσεις και είναι υπάκουοι στα αφεντικά αλλά… αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν, να ζήσουν αξιοπρεπώς παρά σαν κυνηγημένα ποντίκια έτοιμα να πιαστούν στην φάκα της εκμετάλευσης του κάθε ασυνείδητου- ντόπιου και μη- ”επιχειρηματία”.

Τέλος, μας προξενεί εντύπωση η είδηση ότι οι δράστες αφαίρεσαν από τα θύματα τα προσωπικά τους έγγραφα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν και πόσοι από τους μετανάστες που δέχθηκαν επίθεση είχαν στην κατοχή τους νόμιμα έγγραφα (άδεια παραμονής, άδεια εργασίας κλπ). Η κλοπή όμως των προσωπικών εγγράφων υποδηλώνει ότι οι δράστες δεν ενδιαφέρονται για τέτοιες ”λεπτομέρειες”. Αντιθέτως, αυτό που δείχνουν με τις πράξεις τους είναι ότι επιθυμούν να καταστήσουν παράνομους τους μετανάστες και στερώντας τους κάθε νόμιμης ιδιότητας να βρούν πρόσφορο έδαφος για τις εγκληματικές τους ενέργειες.Τέλος, όσοι από τους έχοντες δημόσιο λόγο εκπέμπουν μηνύματα μίσους, ανακηρύσσοντας εαυτούς δικαστές των ανθρώπινων ζωών, οφείλουν να γνωρίζουν ότι φέρουν αυτούσια την ηθική τουλάχιστον ευθύνη για παρόμοιου τύπου περιστατικά. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι αποτελούν το αυγό μέσα στο οποίο εκκολάπτεται το φίδι του ρατσισμού.

H Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου καταδικάζεi τα φαινόμενα βίας κατά συνανθρώπων μας.

  • Γιατί στη Μύκονο πρέπει να αγωνιστούμε για να βγάλουμε προς τα έξω το καλύτερό μας πρόσωπο.

  • Γιατί πάσχουμε από καλές ειδήσεις κι όχι από λίγο ακόμα αίμα στα τηλεοπτικά παράθυρα.

  • Γιατί στη Μύκονο δεν αξίζει να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές.

  • Γιατί η Μύκονος ήταν, είναι και θα είναι τόπος φιλοξενίας και πολιτισμού.
ΠΗΓΗ: kepom.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.