Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Tην εκκένωση Hρακλειάς και Κουφονησίου ζήτησε η Τρόικα !

Tην εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών που έχουν έως 150 κατοίκους ζήτησε η Τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,ο επιχείρημα των τροϊκανών ήταν ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο σύγχρονος ξεριζωμός που θέλει να επιβάλλει η Τρόικα θα αφήσει έρημες ολόκληρες νησιωτικές περιοχές στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής νησιά:

Κυκλάδες

  • Δήλος 14
  • Μακρόνησος 5
  • Κάτω Κουφονήσι 60
  • Ηρακλειά 151
    Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώπιον 70 και πλέον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, αφήνοντας άφωνους τους πάντες.

    «Δεν πρέπει να μιλάμε για αριθμούς. Οι συζητητές μας πρέπει να ξέρουν για τι συζητάμε. Δεν μπορούμε να κοιτάμε αριθμούς, υπάρχουν και άνθρωποι» είπε ο υπουργός και αμέσως μετά έκανε την αποκάλυψη-«βόμβα».

    Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να εκπονήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σχέδιο για την εκκένωση νησιών που έχουν ως 150 κατοίκους γιατί σύμφωνα με μελέτη που έχουν κάνει τα νησιά αυτά επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. «Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.

    Στο αυτό παρενέβη ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ρώτησε τον υπουργό :"Κύριε υπουργέ έλληνας το είπε αυτό ή ξένος" για να του απαντήσει ο υπουργός : "Ξένος ήταν αλλά θα ήθελα να σταματήσει το θέμα εδώ!!!!!". Παρούσα ήταν επίσης και η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου.

    Η συζήτηση επί του θέματος δεν συνεχίστηκε από τους τροϊκανούς, όμως είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους, αφού ζητούν να ερημώσουν ολόκληρες νησιωτικές περιοχές και να ξεριζωθούν χιλιάδες οικογένειες. «Πρότειναν ένα σύγχρονο ξεριζωμό. Δεν πάμε καλά» δήλωσε ένας από τους παρευρισκόμενους σε πηγαδάκι.

    Το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διαψεύσει ότι η τρόικα έθεσε τέτοιο θέμα. Όμως αργότερα από το υπουργείο Ναυτιλίας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας ότι το θέμα δεν τέθηκε στον υπουργό αλλά σε συνάντηση που είχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου με κλιμάκιο της τρόικας

    Όμως, αδιάψευστοι μάρτυρες των όσων είπε ο κ. Μουσουρούλης είναι δεκάδες εφοπλιστές που βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και άκουσαν με τα ίδια τους τ' αυτιά τα όσα είπε ο υπουργός.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=229286

Aντιδράσεις Μαχαιρίδη

Με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη φερόμενη αξίωση της τρόικας να εκκενωθούν τα νησιά με πληθυσμό μέχρι 150 κατοίκων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης προέβη στην παρακάτω δήλωση:


«Δεν μου αρκεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, η διάψευση του Υπουργείου Οικονομικών που χαρακτηρίζει ως εκτός πραγματικότητας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα απαίτησε από τον Υπουργό Αιγαίου να εκκενωθούν τα νησιά με κατοίκους λιγότερους των εκατόν πενήντα, με το σκεπτικό ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επειδή επίσης τέτοιες πληροφορίες δεν πρέπει να απαντώνται με δύο γραμμές από “κύκλους” και “παράγοντες” και επειδή δεν μου αρκεί να περιγράφεται ως ένα απλό κακόγουστο αστείο αυτή η εθνικά προκλητική αξίωση των εκπροσώπων της τρόικας, ζητώ από την Ελληνική κυβέρνηση, στο μέτρο και στο βαθμό που μπορεί ακόμα να σηκώσει ανάστημα απέναντι στους απεσταλμένους των δανειστών, να απαιτήσει απ’ αυτούς τους ίδιους να διαψεύσουν τη διακινούμενη  από τα ΜΜΕ πληροφορία.

Να εξηγήσουν και να διευκρινίσουν αυτοί τις πραγματικές διαστάσεις της συγκεκριμένης πληροφορίας, κατανοώντας ότι, επιτέλους, μπορεί να τους έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να διαπραγματεύονται αριθμούς, είναι όμως πολύ λίγοι και αναρμόδιοι για να παζαρεύουν την εθνική μας υπόσταση και ταυτότητα.

Ας βρεθεί επιτέλους κάποιος να επιβάλλει στους απεσταλμένους της τρόικας τον στοιχειώδη έστω σεβασμό απέναντι σε αυτή τη χώρα, στους κατοίκους της και κυρίως στους ακρίτες της. Αν τους είναι δύσκολο και θεωρούν ως “άνευ σημασίας” να απαντούν σε “πληροφορίες” με ανάλογο εθνικά επιζήμιο και επικίνδυνο περιεχόμενο, πρέπει και επισήμως να θεωρηθούν ανεπιθύμητοι, και ως τέτοιοι να αντιμετωπιστούν από την ελληνική κυβέρνηση.


Στην περίπτωση που υπάρχει έστω και ίχνος αληθείας στη σχετική πληροφορία και επειδή η φερόμενη ως απαίτηση της τρόικας αφορά κυρίως, αν όχι αποκλειστικά το Νότιο Αιγαίο, τους διαμηνύουμε ότι όχι μόνο θα διατηρηθεί ο πληθυσμός των εκατόν πενήντα ή πέντε κατοίκων στα μικρά μας νησιά, αλλά θα φροντίσουμε να κατοικηθούν και εκείνα που σήμερα θεωρούνται ερημονήσια. Είναι ανάγκη που ξεπερνά τα όρια αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού».

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Να δεσμευτεί ότι απορρίπτει εκ των προτέρων κάθε συζήτηση περί εκκένωσης μικρών νησιών, με το επιχείρημα ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καλούν την κυβέρνηση 14 νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για σχετική πρόταση της τρόικας.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές σε δήλωσή τους, «το θράσος των δανειστών, που πλέον συμπεριφέρονται ανοικτά ως κατακτητές, έχει ξεπεράσει κάθε όριο». «Ο σύγχρονος ξεριζωμός που προτείνεται με την ψυχρή λογική των αριθμών, δείχνει για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα το επίπεδο των διαπραγματεύσεων που διεξάγεται μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και την ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς», προσθέτουν.
«Τα ελληνικά νησιά δεν είναι απλοί αριθμοί και σύνολα κατοίκων. Είναι τόποι με πολιτισμό χιλιετιών, με κατοίκους που έχουν κρατήσει τις κοινωνίες τους όρθιες ανά τους αιώνες, μέσα από χίλιες δυσκολίες», τονίζουν και προειδοποιούν ότι η τρόικα θα βρει όλους τους νησιώτες και τον ελληνικό λαό απέναντί της «σε κάθε βάρβαρη επιλογή και απειλή».

Διαψεύσεις

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε ότι «στον υπουργό Ναυτιλίας ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα και σε όποιον και να ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί», ενώ το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ουδέποτε τέθηκε από την τρόικα θέμα εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν είπε πως οι σχετικές αναφορές είναι εντελώς ψευδείς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, όλη αυτή την υπόθεση περί εγκατάλειψης των μικρών νησιών φαίνεται τελικά να προέκυψε ύστερα από προφορικές αναφορές του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μουσουρούλη κατά τη διάρκεια χθεσινής ομιλίας του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.
Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεκάδες μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας και πλοιοκτήτες, τον άκουσαν να περιγράφει το ασφυκτικό κλίμα το οποίο κυριαρχεί πολλές φορές στις επαφές των στελεχών της τρόικας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος για τις υπερβολές που λέγονται, έφερε το παράδειγμα της πρότασης να εγκαταλειφθούν από τους κάτοικους τους τα μικρά νησιά.
Είπε, δηλαδή, πως -όπως του μεταφέρθηκε- μέλος τεχνικού κλιμακίου της τρόικας πρότεινε την εκκένωσή τους. Στη συνέχεια πηγές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας διευκρίνιζαν χθες ότι αυτή η εξωφρενική πρόταση έγινε παρουσία στελέχους του υπουργείου κατά τη διάρκεια επαφών με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.